Lederen

Tvungen valgfrihed

Af Kirsten Hermansen

Den tvungne valgfrihed lyder som en selvmodsigelse, men i vores komplicerede moderne samfund i dag bliver det almindeligt anerkendte beboerdemokrati udfordret.

Den indflydelse på stedet, hvor man bor, som er hele grundstenen i bestyrelsesarbejde i den almene sektor, bliver indimellem trådt under fode. Når det sker, kan det føles som tvungen valgfrihed.

Det seneste eksempel på dette er Aarhus Kommunes afgørelse i en vejsag omkring den nye Helhedsplan. En sag, hvor afdelingsbestyrelsen har gjort indsigelse mod planer, som er anderledes, end der blev præsenteret i de indledende faser af arbejdet.

Medindflydelse kan man få, når man selv med initiativ tager standpunkter, lytter og ønsker at lære af de partnere, man samarbejder med. Når man selv ønsker at tage et ansvar for de resultater, der i den sidste ende kommer ud af samarbejdet. Det giver tilfredshed og motivation til videre samarbejde.

Afdelingsbestyrelsen har til fulde levet op til disse regler, og det er uforståeligt, at modparten, Aarhus Kommune, sidder protesterne overhørig.

Når en afdelingsbestyrelse ønsker en pause i samarbejdet, hvad er der så gået/slået fejl mellem parterne?

Det kan være tilliden til kommunen: At der spilles med skjulte kort, eller at der er en skjult dagsorden.

Det kan måske også være omvendt: Kommunen stoler ikke på afdelingsbestyrelsen og mener ikke, at den er kompetent nok til at vurdere, hvordan trafik og veje anlægges.

Lad os håbe, at der er mulighed for snarest at genoprette tilliden mellem parterne. Selv om demokratiets spilleregler gør beslutningsprocesser langsommelige og vanskelige, er det ofte den bedste vej til de gode beslutninger, når beboerne har været med til at træffe dem.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt