Gellerup-guider vandt stor pris

Tirsdag den 8. april vandt ni guider fra Gellerup Den Kriminalpræventive Pris. Overrækkelsen skete ved den Kriminalpræventive Dag i København

Jeg sad på mit arbejde torsdag den 3. april og tjekkede min mail. Pludselig kom der en mail, som var overraskende og glædelig: Vi var nomineret til Den Kriminalpræventive Pris! Det var projektet ”Bag Om Blokken”, som var nomineret.

På rad og række, mens vi venter på prisen.

På rad og række, mens vi venter på prisen.

Der kom hurtigt en masse lykønskninger og held og lykke ind på mail samt mails frem og tilbage og telefonopringninger, hvor jeg blev opfordret til at tage til København til prisuddelingen.

Vi var ni guider, som startede dette projekt op. Nogle af os havde været guider i forvejen, da vi indimellem viser for eksempel skoleelever rundt i området, men under Festugen blev det organiseret med bookingsystem og uddannelse af guider. Det var det antropologiske firma Gemeinschaft, som var primus motor bag projektet. Vi fik fine T-shirts og gode stunder med de andre guider.

Men at dette projekt skulle udmunde i en pris, havde ingen af os vist regnet med. Vi syntes bare, det var sjovt at vise folk rundt i området. Især var det sjovt med de kommentarer og spørgsmål, som folk ofte kom med. Men også at man kunne mærke, at folk ændrede mening om området, og nogle af de fordomme, de havde, blev aflivet. Vi gjorde det gratis, og vores motivation var at vise folk udefra rundt i vores område og vise dem den anden side af bydelen – den man ikke ser i medierne.

Vi er bare almindelige mennesker fra Gellerup

Der var en kæmpe kø ved indgangen til Tivoli Congress Center, så jeg stillede mig op i den for at få mit navneskilt. ”Bag Blokken” stod der på mit skilt, mens alle andre var ansatte på vigtige poster og politikere, følte jeg.

Jeg mødte hurtigt nogle af folkene fra Gemeinschaft, som alle var mødt op for at støtte os og sige hej. Israa og Fatina Maarouf, Afaf Zeid, Engin Erkus kom lidt senere. De tre piger var kommet med toget om morgenen, så de havde været oppe kl. 5.

Jeg rejste til København dagen før sammen med Engin Erkus, som under turen havde travlt med medierne. De kimede ham ned, og han svarede nogenlunde det samme hver gang: At det er en stor ære at blive nomineret, og at vi har nedbrudt fordomme.

Justitsminister Karen Hækkerup holder tale, inden afsløringen af vinderen.

Justitsminister Karen Hækkerup holder tale, inden afsløringen af vinderen.

Trykkede hånd med en masse vigtige mennesker

Prisen skulle uddeles klokken 11.45, og ca. en halv time før kom en af arrangørerne og hentede os for at forklare, hvad vi skulle.
”Bare tag det roligt,” forklarede hun, men jeg måtte lige sluge en klump i halsen, da jeg stod ved væggen i lokalet og ventede.

Så kom vores video på. Den var blevet optaget i forbindelse med Take Off-dagen i Gellerup og viste Israa og Engin som rundvisere, mens jeg var deltager på turen. Under klapsalver fra 800 mennesker i salen gik vi op på scenen og trykkede os helt op ad bagtæppet. Jeg havde mest lyst til at gemme mig bag det, men justitsminister Karen Hækkerup sagde, at vi skulle gå frem på scenen.

Efter en kort introduktion af projekterne, den anden nominerede var et projekt fra Grønland, som handlede om opfølgende besøg efter husspektakler, skulle vinderen afsløres. Et sug gik gennem min mave, og jeg krammede de to guider, som stod ved siden af mig, og så vist lidt forfjamsket ud.

Fem guider er på podiet for at modtage den flotte pris. Justitsminister Karen Hækkerup står klar til at uddele buketter. (foto: Jesper Poulsen-Hansen/ Gemeinschaft)

Fem guider er på podiet for at modtage den flotte pris. Justitsminister Karen Hækkerup står klar til at uddele buketter. (foto: Jesper Poulsen-Hansen/ Gemeinschaft)

Vi fik alle et håndtryk af Karen Hækkerup, og Engin Erkus kunne endelig få lov til at holde sin meget forberedte tale. Så klappede folk igen, og vi gik af scenen, hvor blandt andet selveste Københavns overborgmester Frank Jensen kom og trykkede vores hånd og ønskede tillykke.
”Hils hjemme i Gellerup, der bor nogle gode mennesker,” sagde han.

Så blev der taget fotos og interviews med alverdens aviser og endelig frokost. Jeg ville blive længere til konferencen, men de yngre ville på Nørrebro. Men da jeg gik rundt ved boderne udenfor konferenceområdet, blev jeg alligevel genkendt og fik lykønskninger.

Jeg blev alligevel træt af det store opbud af mennesker, så jeg tog toget hjem til Århus kl. 15. Med en stor oplevelse i bagagen og stolthed i hjertet. Dette har givet mig mere lyst til at være guide og nedbryde endnu flere fordomme om Gellerup.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2014-04 Maj

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2014-04 Maj side 18
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2014-04 Maj

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data