Den Gamle By i retro- og fugleperspektiv

Skræppebladets historiske skribent har efter 17 års pause genbesøgt Den Gamle By og opfordrer andre århusianere til at lægge vejen forbi – måske allerede den 31. maj eller 1. jun

Som forberedelse til Gellerup-udstillingen i Den Gamle By har jeg ønsket at sætte tingene i relief ved at besøge museet. Det har jeg gjort for bedre at kunne forstå tanken bag udstillingen, der skal visualisere dagligdagen i Gellerup for almindelige mennesker.

Jeg tror, at mange med århusiansk bopæl i dag ikke har et stort kendskab til Den Gamle By. Selv kom jeg meget i Den Gamle By som barn, men i dag, 17 år efter at jeg er flyttet tilbage til Århus, må jeg konstatere, at jeg kun havde været der én gang siden, og det var helt tilbage i 1997.

Dankort i hestevogn, gåsesiesta og tante Johannes hat

Den Gamle By er i mellemtiden også blevet en moderne by, og det ses tydeligt, at museet ønsker at give folk en levende oplevelse.

Det var en spøjs oplevelse, at se en familie med far, mor og lille dreng, der skulle på karettur rundt i brostensgaderne. Desværre havde faren ikke kontanter, men til alt held – og stor forundring – kunne kusken hive en dankortmaskine frem.

I en bygning vises en rekonstruktion af området omkring den nuværende Rådhusplads i Århus. Her kan man se bygninger i den stil, som der stadig kan ses levn af i Vestergade og Latinerkvarteret.

En tur ind i den gamle håndværkergård viser livet, som det dengang var for unge svende. Korporlig afstraffelse og verbale overfald var ikke et særsyn. Mester vidste altid alt, og hvis man ikke forstod, måtte man ikke høre, men føle. Dørene var små og lave dengang, og jeg med mine 181 centimeter må bukke mig for at komme ind.

På en gåtur ned ad en bakke møder jeg en græssende gås, der står og nipper i græsset. Måske er det dens familie, jeg tidligere mødte ved åen, hvor synet næsten fik mig til at tro, at det var modelgæs. Det blev dog afkræftet af blinkende øjenlåg og af gæssenes skræppen, da en flok børn kom larmende forbi. Børnene blev dog tysset ned af de voksne, der var bange for, at gæssene skulle blive skræmte og bide.

Ved en bygning står tante Johanne og venter på børnene, der skal med ud og gå. Hun er en glimrende museumsskuespiller, der tydeligt lever sig ind i rollen, og som dydigt belærer en mor til to børn om, at det altså ikke er passende ikke at have hat på om søndagen.

Snyd ikke dig selv

Dette var blot nogle få indtryk fra mit genbesøg i Den Gamle By:

Det korte af det lange er: Snyd ikke dig selv for at besøge museet og få en oplevelse, der ligger ud over dagligdagens trivielle trummerum – og det kunne måske allerede være i weekenden den 31. maj – 1. juni.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2014-05 Juni

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2014-05 Juni side 6
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2014-05 Juni

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Datoer:

  • Den Gamle By i retro- og fugleperspektiv
  • Den Gamle By i retro- og fugleperspektiv
Se kalender
Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data