Afd. 6: I cykelværkstedet i Holmstrup ved man noget om cykler

Afdeling 6 – Holmstrup

Målgruppen er beboere fra Holmstrup Mark, men mange andre kommer

Tekst og foto Jens Skriver

Cykelværkstedet har til huse i et stort kælderrum. Vægge og en stor del af gulvet er fyldt med reservedele. Den aften, Skræppebladet er der, har Hans Martin Gaardhus vagten. Mohammad fra Holmstrup kommer sammen med kammeraten Carl, der bor på Bethesdavej. Egerne på Carls baghjul er helt løse. Hans Martin sætter et midlertidigt erstatningshjul på, og så vil han prøve at få tid til at forsøge at rette hjulet op. Han nævner også, at der engang var et hjulopspændingsstativ.

Hans Martin reparer cykel.

Hans Martin reparer cykel.

Sådan foregår det
”Der er kun de sørgelige rester af frivillige tilbage,” fortæller Hans Martin.

”Tre sure gamle mænd: Hermann, Rudolf og jeg. Vi skiftes til at tage en uges åbningstid. Vi har holdt lukket nogle uger. Folk kom uden cykler og stod og kedede sig, så blev der slagsmål, og vi var nødt til at fortælle knejtene, at det er trælst.

På væggene hænger både skrammel og gode ting.
”Vi har fået ting fra Kaj Kofod, der stod for Genbrugspladsen, somme tider tømmer folk kælderrum, og jeg finder ting i containerne. Der kan findes mange reservedele, som ellers ikke bliver brugt. De kan frit benyttes, men indkøbte ting skal der betales for,” forklarer Hans Martin.

Her kan man få repareret sin cykel, hvis der f.eks. er noget galt med bremser, kæde, dækket skal lappes, eller der mangler luft. Hvis der er tid til det, kan de frivillige hjælpe med større ting.
”Der er tale om hjælp til selvhjælp. Her kommer mest børn. Vi prøver at lave så lidt som muligt, så de ”stærke unge mænd” lærer det,” siger Hans Martin.

Mohammad og Carl.

Mohammad og Carl.

Brugerne
Værkstedet henvender sig i princippet til beboere fra Holmstrup Mark.
”Der kan komme for mange, og så bliver det uoverskueligt,” siger Hans Martin.

”Det er for øvrigt irriterende, når værktøj forsvinder,” tilføjer han.

”Men her kommer fremmede fugle fra Tilst, Gellerup og Bispehaven. Fædrene mangler ganske. De tager sig ikke af børnenes cykler. Og i aften har vi jo haft en besøgende fra Århus N. Det rygtes, at der er nogle gode mennesker ude i verden, som kan hjælpe.”

Cykelværkstedet har megen kontakt. Det er en del år siden, Skræppebladet var her sidst, men da bragte vi et billede af en cykel, som en beboer i Gellerup kunne genkende. Den var blevet stjålet et stykke tid forinden, og han kunne fortælle så mange detaljer om den, at der ikke var tvivl om, den var hans.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt