”Herfra min verden går”

Når man har boet mange år væk fra sit fødeland, sætter det et præg – men hvordan?

Pearl Cuttens liv har altid været fyldt med musik overalt.

Pearl Cuttens liv har altid været fyldt med musik overalt.

Jeg fik en lille time i selskab med en af byens farverige personligheder, sangerinden Pearl Cutten, som kom til Danmark som 14-årig og i dag bor i Søvangen. Pearl er født i Botswana og boede der til 14-årsalderen, hvor hendes mor giftede sig med en dansk mand og flyttede til Danmark.

Kan du fortælle lidt mere om, hvad du holder allermest af fra fødelandet?

”Det var dér, jeg blev dannet. Det, jeg værdsætter mest, er hele den måde, man har dannet samfundet. Menneskets interesse for andre betyder meget i Botswana. Der er livsglæde uanset sociale forhold. Man er sammen uanset aldersgruppe. Hvis der er en familiefest med ældre, kan de også godt lytte til moderne musik – bare der er livsglæde og rytme. Var jeg ikke opvokset i Botswana, var jeg ikke den Pearl, du kender. I den private sfære, når jeg har venner på besøg, er det første, jeg gør, at tænde musik. Mest når det er afrikanske venner. Når vi afrikanere er sammen, hører vi altid musik og kan finde på at tale meget højlydt.” Pearl tilføjer, at man i Botswana finder musik på gaden, i hjemmene – overalt.

Som et ekstra eksempel på mentaliteten i fødelandet fremhæver Pearl, at hun på en bustur sad og snakkede med nogle mennesker, hun aldrig tidligere havde mødt. Så gjorde bussen et pitstop, og hun kom selv til at stå bag dem i køen. Men da de så havde været henne og købe mad, havde de allerede købt mad til hende.

Jeg har læst, at du også er af indisk afstamning?

”Ja, min far er inder. Jeg har en familie som er ren indisk, og en familie som er rent batswana, og jeg har skullet begå mig blandt mange kulturer og sprog.”

Pearl er ud af en meget musikalsk familie, med en onkel der spillede et traditionelt guitarlignende instrument, som blev spillet i radioen, samt fætre, der spiller hiphop, og en af dem bliver spillet i radioen. Pearl har i øjeblikket en pause fra musikken, hvor hun skriver ny musik. Hun nyder at udforske sin egen multikulturelle horisont og arbejder virkelig på ikke at begrænse sig selv.

Hvordan oplever du livet i Danmark, med udfordringer og goder?

”Når man bor så langt væk fra sin familie, kan man finde plads til sig selv og til at finde sig selv uden sin familie. Udfordringen ved Danmark er de ”kasser”, vi lever i. Jeg kan ikke bare tage en ghettoblaster og gå ud på parkeringspladsen og stå og danse, hvis jeg får lyst til det. Eller lad os tage et andet eksempel – derovre i butikkerne, hvis ekspedienterne synes, at musikken er god… i Botswana går ekspedienter i forretninger og synger, hvis de synes musikken er god. Det danske system er godt på mange måder, men vi bliver lidt stive. Den lange vinter er begrænsende, men der er ”lidt” om sommeren,” forklarer Pearl.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2015-09 November

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2015-09 November side 8
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2015-09 November

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data