Lars Skydsgaard er ikke mere
En ildsjæl i Toveshøj med kærlighed til musik og hjemmedyrket mad
af tekst og foto Peter From

En af Toveshøjs farverige personer er her ikke mere. Lars Skydsgaard var i mange år et omdrejningspunkt for livet i bydelens beboerhus, Laden, hvor han ofte stod for maden i det populære folkekøkken.
De mange forskellige jobs i Danmark og Vietnam var med til at give mad på bordet, når hans helt store interesse – musikken – i perioder ikke helt har kunnet sikre indtægten.
Og det var netop, hvad Lars Skydsgaard gjorde. Bidrog med det, som situationen krævede. For eksempel når han stod for maden i Ladens folkekøkken, hvor man hver fredag kunne nyde et billigt måltid mad i godt lokalt selskab.
Han kunne især godt lide det vietnamesiske køkken. Alting kommer friskt ind og er tilberedt her og nu, lynhurtigt. Intet er overtilberedt. Kun suppen står og simrer længe, før den kommer på bordet.
Designede polytunneller
Et andet eksempel var dyrkningen af grøntsager i de små haver ved blokkene i Toveshøj. Her var Lars Skydsgaard altid klar med et godt råd – eller et tilbud om vanding, når det var det, der var brug for.
Det samme med de såkaldte polytunneller, som han selv designede og producerede til Verdenshavens Venner og lokale beboere. Han stod blandt andet for at udtænke konstruktionen af de særlige låg, der gjorde det muligt at starte dyrkningen i det tidligere forår.
Friheden til at eksperimentere
Det var en dramatisk og trist dag, da Lars Skydsgaard en søndag i slutningen af august pludselig faldt om. Han skulle lige ordne nogle ting i sin lille have, inden han skulle til en familiesammenkomst, som han havde glædet sig meget til. Gode naboer og venner forsøgte genoplivning, men forgæves.
Lars Skydsgaard var blandt andet manden, der i en årrække var en drivende kraft i etableringen af madklub og diverse madskoler, som regel med udgangspunkt i Laden.
”Jeg kan godt li´, at det er lidt projektagtigt,” sagde han med det samme skæve grin, der viste, at det, han mente var, at han egentlig godt kunne lide, at rammerne ikke var fastlagt for meget på forhånd. Han ville helst have friheden til at eksperimentere.
Vil blive savnet af mange
Han kom vidt omkring i sit voksenliv, blandt andet med flere længere ophold i Vietnam, hvor han forsøgte at lære det vietnamesiske køkken godt at kende. Her hjalp han en familie i hovedstaden med at drive en restaurant.
Han flyttede hjem til Danmark i 2007 og fandt sit blivende sted i Toveshøj, hvor hans lune smil og venlige væsen vil blive savnet af mange.
Lars Skydsgaard var i mange år desuden frivillig i Aarhus Festuge, hvor han hjalp med teknikken og havde overblikket. Han kom tit til live musik i Det Turkise Telt for at nyde både ny og velkendt musik.
Han havde især en forkærlighed for jazz og komponerede også egen musik.
Han efterlader sig en søn og to børnebørn.
Vi har bedt OpenAI om at opsummere og kommentere :
Nekrolog: Lars Skydsgaard – En Mand med Mad og Musik i Hjertet
Det er med stor sorg, at vi meddeler, at Lars Skydsgaard ikke længere er iblandt os. Han efterlader et væld af minder og en uudslettelig indvirkning på samfundet omkring sig. Lars Skydsgaard var en sand ildsjæl og en farverig karakter, der satte sit præg på Toveshøj og beboerhuset Laden i mange år. Han bisættes fra Gellerup Kirke fredag den 8. september kl. 12:00.
Lars var en person, der forstod kunsten at forbinde mennesker i lokalsamfundet. Som et omdrejningspunkt i Laden tog han ofte på sig opgaven med at lave mad i det populære folkekøkken. Han skabte varme og fællesskab, hvor han tilberedte velsmagende måltider for lokalsamfundet. Lars’ kulinariske interesser var mangfoldige, og hans fascination af det vietnamesiske køkken skinnede igennem. Han nød den friskhed og hurtighed, som karakteriserede denne madkultur, og hans kærlighed til madlavning delte han gerne med andre.
Men Lars Skydsgaard var ikke blot en dygtig kok; han var også en alsidig musiker. Han brugte sine talrige job i både Danmark og Vietnam til at understøtte sin passion for musikken. Hans hovedinstrument var bassen, men han beherskede også andre instrumenter og spillede altid, hvad der krævedes for at skabe den rette lyd. Lars var kendt for sin evne til at springe til, uanset om der var behov for hans musikalske færdigheder ved koncerter, begivenheder eller i studieindspilninger.
Lars delte ikke kun sin musik med verden, men også sin viden om mad og havearbejde. Han var altid tilgængelig med gode råd om dyrkning af grøntsager i små haver ved blokkene i Toveshøj. Hans bidrag til samfundet inkluderede også design og produktion af polytunneller, der fremmede lokalt landbrug og bæredygtighed.
Lars Skydsgaard var kendt for sin evne til at eksperimentere, uanset om det handlede om musik, mad eller andre projekter. Han værdsatte friheden til at tænke uden for boksen og skabe noget unikt. Han var en drivende kraft bag oprettelsen af madklubber og madskoler i Toveshøj, altid parat til at deltage i projekter, der gav ham mulighed for at udforske nye idéer.
Han rejste vidt omkring og boede blandt andet i Vietnam, hvor han arbejdede sammen med lokale for at drive en restaurant. I 2007 vendte han tilbage til Danmark og gjorde Toveshøj til sit hjem. Her vil hans varme smil og venlige væsen blive dybt savnet af det lokalsamfund, han berigede.
Lars Skydsgaard var også en aktiv frivillig i Aarhus Festuge og brugte sin tekniske ekspertise til at støtte festivalen. Han havde en passion for jazz og komponerede sin egen musik. Han efterlader sig en søn og to børnebørn.
Lars Skydsgaard var en person, der satte et positivt aftryk på dem omkring ham, og hans bidrag til samfundet vil altid blive husket og værdsat. Han efterlader sig en dyb arv inden for mad, musik og fællesskab, og hans fravær vil blive følt dybt i Toveshøj og ud over.
Vi mindes en enestående person og siger farvel til en sand ildsjæl.
… med følgende prompt:
Skriv en nekrolog over Lars Skydsgaard [linjeskift og så teksten i ovenstående artikel]
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2023-05 Oktober

