Invitér danskerne på kaffe

Abdel Aziz Mahmoud gæstede Gellerup for at fortælle om sin families vej mod integration

Familien fra Lærkevej? Siger det jer noget? Det var programmet, der for alvor gjorde Abdel Aziz Mahmoud og hans familie kendt i Danmark. Før det var han kendt som journalist, og som vært på blandt andet Aftenshowet på DR1. Det var nok derfor, der var udsolgt til hans foredrag på EUTOPIA Stage.

Abdel fortalte om sine forældre, som gjorde alt for at lære danskerne at kende.

Abdel fortalte om sine forældre, som gjorde alt for at lære danskerne at kende.

Beboere i Gellerup og Toveshøj havde gratis adgang, men der var også mange mennesker, som til dagligt ikke er bosiddende i bydelen. Abdels foredrag tog udgangspunkt i hans bog ”Hvor Taler Du Flot Dansk”. Titlen kommer fra engang, han var i radioen sammen med kulturminister Bertel Haarder, hvor denne efter udsendelsen udbrød dette.
”I lige måde,” lød svaret dengang fra Abdel.

Hvordan kommer man tættere på danskerne?

Abdels foredrag handlede om, hvad hans familie havde gjort for at komme tættere på danskerne. At blive integreret, så at sige.
Han bruger betegnelsen ”Klaphattekapløbet”. Man skal som indvandrer igennem en masse forhindringer på vejen hen for at blive rigtig dansker.

Han forklarede, at hans familie boede i en lille by, hvor der ikke var andre arabere, så derfor var det nemmere for dem at komme i kontakt med danskerne. Den første, der blev budt på kaffe, smækkede døren i, men langsomt kom der hul igennem, og familien fik danske venner.

”Det er gennem naboskab, kollegaskab og venskab, integrationen foregår, og ikke de love, som politikerne laver,” forklarede Abdel.

Han fortalte om de pinlige ting, hans mor lavede for at møde danskerne. De skulle sidde og vinke til alle ude på gaden, når de sad i haven, eller de skulle dele pitabrød ud til naboerne.
” Som om der snart udbrød hungersnød i Danmark.”

Hvad gør man med dumme holdninger?

Abdel blev for første gang aktiv på de sociale medier i januar 2015. Der var lige sket terrorangreb i Paris, og han var træt af, at alle bad ham om at tage afstand. Han lavede en kort video, som hurtigt gik viralt og blev delt hundredtusindvis af gange. Her går han rundt og tager afstand fra forskellige små og store ting.

Siden den video og andre Facebookopslag og debatindlæg har han modtaget mange grimme mails fra folk, som ikke kan lide muslimer.

Han gav i sit foredrag eksempler på, hvordan det er bedst at komme folk i møde. Han prøver at forstå, hvor de kommer fra.

Han svarer pænt og høfligt, og nogle gange kommer det som en overraskelse for folk, at der sidder et levende væsen på den anden side af skærmen, som faktisk læser det, de skriver til ham. Han har mødtes med folk til kaffe for at håbe, at de kan lære noget om hinanden. Han understreger dog, at han får langt mere positiv end negativ respons.

Humor og håb

Abdel har humor, som smitter af på publikum. Han forstår at få dem til at grine på de rette tidspunkter og har publikum med.

Indimellem stiller han spørgsmål ud i salen, som han får god respons på. Hans foredrag er vigtige, fordi han åbner folks øjne for problematikker, som vi måske ikke altid tænker på. Hvad gør vi, hvis der flytter flygtninge til byen? Står vi bare og kigger på dem, peger fingre af dem, eller inviterer vi dem på kaffe?

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2016-08 December

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2016-08 December side 14
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2016-08 December

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data