Hvorfor Generationernes Hus?

Om cirka to år står Generationerne Hus klar til at tage imod sine første beboere

Tekst Louise Elm Niemann, foto Bo Sigismund

Hvor startede dette banebrydende boligbyggeri? Det har Skræppen snakket med bestyrelsesformand Keld Albrechtsen om.

I 2013 tager Aarhus Kommune det første skridt mod det nye hus på Aarhus Ø, hvor flere generationer er samlet under et tag. Daginstitution, plejeboliger, ældreboliger, familieboliger og ungdomsboliger skal samles i et hus. De to sidstnævnte boligtyper, familieboliger og ungdomsboliger, gør det derfor også muligt for Brabrand Boligforening at slutte sig til projektet. Det sker tilbage i 2015.

Keld Albrechtsen er spændt på at se, hvordan huset kommer til at fungere.

Keld Albrechtsen er spændt på at se, hvordan huset kommer til at fungere.

Nyskabende byggeprojekt på landsplan
Keld Albrechtsen, der selv først rigtig er kommet ind i billedet, da der nedsættes et bedømmelsesudvalg, kan fortælle, at Generationernes Hus er både enestående og banebrydende. Vi har nemlig ikke noget lignende herhjemme i Danmark, hvor alle generationer er samlet under et tag. Vi skal faktisk tilbage til 70’erne for at finde noget, der bare ligner.

”Jeg synes, det er meget, meget spændende, og vældig interessant at deltage i! Jeg er spændt på at se, hvordan det kommer til at fungere. Og om det kan blive model for nye former for byggerier. Vores generationer er blevet meget opdelt, så jeg synes, at det er meget spændende at se, om man faktisk kan lave byggerier, hvor flere generationer bor sammen.”

For som Keld også pointerer, bliver udviklingen ikke kun interessant for Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune at følge. Hele landet vil komme til at kunne lære af de erfaringer, Generationernes Hus giver.

Fællesskab, den grundlæggende ide!
I Generationernes Hus er der sparet på det private boligareal for at give rum til fællesarealer, hvor beboerne kan mødes.

”Fællesskabet bliver prioriteret i bygningen! Det gør vi f.eks. gennem maden, fælleskøkkenerne og de andre fællesområderne, hvor man kan opholde sig.” Der er et håb om, at madlavningen, men også cafeen i stueetagen og beboerhuset kommer til at styrke fællesskabet i bygningen, men også fælleskabet uden for bygningen.

”Beboerne i Havnehusene får faktisk også direkte adgang til cafeområdet, hvis de bare lige krydser kanalen.” fortæller Keld nemlig. ”Vi håber derfor, at de kommende beboere kommer til at tage arealerne til sig. Men nu vil det formodentlig også være sådan, at det er folk med interesse i at bo på den måde, der søger derned.”

Efterspørgsel på andre boformer
Keld kan også berette om, at boligforeningen får mange henvendelser om flere sociale boligformer.
”Der er mange, der henvender sig til boligforeningen, om vi ikke også kunne lave decideret kollektiver. Der er vi ikke henne endnu! Personligt håber jeg dog, at vi en dag også kan være med til at opfylde det behov.” Keld kan nemlig se på efterspørgslen, at mange mennesker måske føler et behov for større kontakt med andre i vores individualiseret hverdag.

Her på Skræppen glæder vi os til at se resultatet, og muligvis en kop kaffe i caféen i 2019.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt