Spændende utraditionelt højhusbyggeri

Havnehusene er et kreativt socialt og arkitektonisk miljø

Tekst Jens Skriver, fotos Bo Sigismund og Ulrik Ricco Hansen

foto: Bo Sigismund

I alle byer, hvor der er mulighed for det, bygges der på havnefronten. Aarhus kommunes byggeri på havnefronten er ikke traditionelt højhusbyggeri. Arkitekterne har leget med formerne.

Med andre øjneMit første indtryk af byggeriet på Aarhus Havn er imidlertid lidt blandet. Jeg skal igennem et stort byggerod, og der er ikke anlagt fortov. Desto mere glædelig er min overraskelse, da jeg når frem til Brabrand Boligforenings bidrag til havnefronten.

Havnehusene består af fire blokke, der ligger omkring en indbydende indre gård med beplantning og fællesarealer. Gården er ikke kun attraktiv for mennesker. En hare har også valgt at slå sig ned her. Brabrand Boligforening besidder kun en del af blokkene; resten af blokkene er ejerlejligheder.

Lejlighederne
Rita og Torben Malmstrup tager imod i deres velproportionerede lejlighed sammen med Michelle fra Ungdomsboligerne. Rita og Torben flyttede ind for netop to år siden. I deres lejlighed er køkkenet anbragt midt i lejligheden som et gennemgangssrum.

Der er altaner både i vest og øst, men familieboliger som deres er også de bedste i byggeriet, men nogle har dog kun altan til den ene side. Boligerne i stuetagen har ingen altaner, men en lille terrasse mod gården. Mod vest har Rita og Torben udsigt til lystbådehavnen og Risskov. Den anden altan vender ud til gården.

Nogle boliger er mere attraktive end andre. Familieboligerne er de bedste. +55-boligerne har ikke udsigt mod nord og øst, efter at Z-Huset er blevet opført. Omkring en tredjedel af beboerne i familieboligerne er heller ikke længere erhvervsaktive.

Lejlighederne er usædvanligt godt lydisolerede. Lys, isolering og udluftning gør, at hele bygningen holder på varmen, så forbruget af varme er meget beskedent.

Tagterrassen er fælles for beboerne. (Foto: Bo Sigismund)

Tagterrassen er fælles for beboerne.

Tagterrassen
Rita og Torben er meget glade for den fælles tagterrasse, som hver opgang har. I deres opgang er der mange fælles aktiviteter. Der er fredagsbar den første fredag i måneden; til sankthans er der fællesspisning, og alle inviteres med til fødselsdage, der også holdes her. Så tændes grillen, og der er plads til, at 40 kan spise her, hvor der også er fælles køleskab og vinglas.

Opgangens beboere kan tage af det, der måtte stå i køleskabet, og man er kollektivt ansvarlige for vedligehold af tagterrassen. Mest imponerende er imidlertid køkkenhaven, der kan hamle op med et gammeldags herskabsdrivhus. Her dyrkes kirsebær, jordbær, æbler, squash, tomater, appelsiner, citroner, bananer, figner og agurker.

Skræppens udsendte bliver vist rundt på tagetapen af Michelle og Torben. (Foto Bo Sigismund)

Skræppens udsendte bliver vist rundt på tagetapen af Michelle og Torben.

Ungdomsboliger
Michelle flyttede sammen med sin kæreste ind i en ungdomsbolig til årsskiftet.
”Jeg ledte forgæves efter ungdomsboligerne på Brabrand Boligforenings hjemmeside. Det skyldes formodentlig, at Århus Ungdomsbolig står for udlejningen, mens Brabrand Boligforening administrerer alt andet.”

Der er 102 lejligheder på 1 eller 2 værelser, der er opført i 10 etager med 10 boliger på hver. På hver anden sal er der et fællesrum. Et er f.eks. læsesal; et andet bruges til bordfodbold. Øverst er der et stort festrum med køkkenudstyr, som de unge kan benytte sammen, eller når familien kommer på besøg.

I det ene nederste hjørne af byggeriet er cafeen. Det er et stort rum, der er indrettet som en cafe.

Der startet mad-, kort-, kreativitets-, gå- og sangklub for alle foruden en madklub for mænd. Alle beboere er med i en fælles facebookgruppe, hvor man f.eks. kan efterlyse tabte ting og fremlyse fundne.

”Det er startet godt op, ” siger Torben.
”Den fremtidige udvikling afhænger af beboerne.”

Ingen roser uden torne: Der mangler butikker i området, men det kommer. Der mangler i høj grad også mulighed for at aflevere pap. Der er kun én container, som altid er fyldt, men der er naturligvis flaskecontainer og nedfaldsskakt til almindeligt husholdningsaffald.


Foto: Ulrik Ricco Hansen

Afdeling 31, Havnehusene

Havnehusene består af 83 familie- og +55-boliger, samt 106 ungdomsboliger.
Familieboligerne består af to-, tre- og fireværelseslejligheder, og seniorboligerne består af to- og treværelses lejligheder.
Ungdomsboligerne består af 33 etværelses og 73 toværelses lejligheder.

Adresser:
Dagmar Petersens Gade 72-80,
Esther Aggebos Gade 3, 7 og 9
Bernhardt Jensens Boulevard 95, Aarhus Ø.
Del eller print denne side:  


4 kommentarer til
“Spændende utraditionelt højhusbyggeri”

Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt