Gellerup Bibliotek på mange måder

Studerende har fået til opgave at videretænke Gellerup Bibliotek, med meget forskellige resultater

Studerende på andet semester i oplevelsesøkonomi på Aarhus Universitet havde inviteret borgerne til designdag på Dokk1 den 7. maj. Her fremviste de ni forskellige projekter, som alle har det til fælles, at de tager udgangspunkt i Gellerup Bibliotek.

Det er sådan med projekter på oplevelsesøkonomi, at de ofte er lang tid undervejs og det er konceptet, der udvikles, mens udførelsen nogle gange afhænger af aftageren.
Der er spændende projekter iblandt de ni. Nogle af projekterne er ret simple, andre har taget længere tid at udforme og udarbejde, men det ser ud til, at alle projekterne har det til fælles, at det er noget, folk kan være sammen om. Der er madtemaer, aktiviteter for børn, madverdenskort og meget andet.

Michael Lund Pedersen, Tina Thorup Aaen, Sonja Kjeldsmark og Morten Falborg Nordström vil gerne have århusianere til at opleve Gellerup.

Michael Lund Pedersen, Tina Thorup Aaen, Sonja Kjeldsmark og Morten Falborg Nordström vil gerne have århusianere til at opleve Gellerup.

Lyden af Gellerup

En af de ting, som er ret færdigudviklet, er projektet ”Lyden af Gellerup”. Det er en guidet tur rundt i Gellerup, der tager udgangspunkt i Gellerup Bibliotek og fører lytteren op til Bazar Vest. Deltageren skal have høretelefoner på og guides dermed igennem bydelen, mens der fortælles historier fra området. På designmessen kunne besøgende høre et lille lydklip på halvandet minut, hvor turen gik fra biblioteket til Cirkus Tværs.

”Vi vil gerne give borgerne i Aarhus en anden indgang til Gellerup, end den, de hører fra medierne,” forklarer Sonja Kjelsmark.

Hun synes, at Gellerup er et superspændende område med meget at byde på. Hun bor selv i nærheden, men har aldrig rigtigt været i Gellerup, inden de begyndte projektet. Det samme gælder en del af de andre studerende. Det eneste, de kender til Gellerup, er en tur i Gellerupbadet.

”Da vi besøgte Gellerup for første gang, var vi overraskede over, hvor mange aktiviteter, der er i området. Det er som en lille landsby, hvor folk kommer hinanden ved og hilser på gaden,” forklarer Sonja.

Hun har ikke oplevet at føle sig utryg i området, og det har hendes studiekammerater heller ikke.
Hvis du vil læse mere om det projekt, så kig på hjemmesiden https://lydenafgellerup.wordpress.com/

Cecilie Dollerup Ertmann, Rebecca Schaumann, Cecilie Julie Skov og Signe Sofie Skaastrup har fået ideen til Inspiretion.

Cecilie Dollerup Ertmann, Rebecca Schaumann, Cecilie Julie Skov og Signe Sofie Skaastrup har fået ideen til Inspiretion.

Sammen om mad

Inspiretion er navnet på et andet projekt. Det handler om mad. Hvis der er noget, der bringer mennesker sammen, er det mad. Og Gellerup har så mange kulturer, så der er rigtigt meget at samles om. Her er det meningen, at beboere og folk fra andre dele af Aarhus skal mødes, måske spise sammen og udveksle madopskrifter.

Der kan også være tale om forskellige foredrag og måske madlavningskurser. Cecilie Ertmann forklarer, at hun og studiekammeraterne har været ude i Gellerup-området og snakket med folk for at høre, hvad der gør Gellerup speciel. Her fremhævede folk de forskellige kulturer og maden.

Hvis bogen ikke er hjemme, kan lånerne få forslag til andre bøger. Ligesom når du køber bøger på nettet

Hvis bogen ikke er hjemme, kan lånerne få forslag til andre bøger. Ligesom når du køber bøger på nettet

Boganbefalinger

Et tredje projekt, som umiddelbart lyder ret simpelt, er et tilbud til biblioteker, der gerne vil tiltrække flere læsere. Dette projekt er mest for 65+-segmentet, men det kan sagtens videreudvikles til andre aldersgrupper.

Det går ud på, at læsere skal anbefale bøger til hinanden. Det lyder umiddelbart som noget, der er lavet i forvejen, men her skal læserne sætte sedler på bøgerne, de vil anbefale, hvorefter de kommer på et display. De studerende har været på Gellerup Bibliotek, hvor de har stillet en kasse, som læserne har puttet anbefalinger i. Der var en hel del.

Udover anbefalinger viste Louise Krogh Jacobsen fra projektet en slags analog lyttestation, hvor man kan høre uddrag af en bog, hvorefter bogen kan findes på hylden eller bestilles hjem. Her havde de studerende flere forslag til, hvordan denne lyttestation skal udvikles. Måske så den ikke mere er så analog, men lever op til tiden.

Spændende projekter, hvor det er spændende at se, hvor mange af dem der bliver til noget.

Frederik Lindbo demonstrerer lytteøen.

Frederik Lindbo demonstrerer lytteøen.

Lanceringen af lydturen sker på Gellerup Bibliotek
d. 20. juni kl. 15-17.

Herefter kan du tage turen alle dage i Gellerup Biblioteks og Bazar Vests åbningstider.

Turen starter på Gellerup Bibliotek og varer ca. 40 minutter.

Du skal medbringe telefon med internet og høretelefoner.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2018-04 Juni

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

 • Øv - ikke god
 • Nogenlunde
 • OK
 • Cool - god artikel
 • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2018-04 Juni side 14
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2018-04 Juni

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Datoer:

 • designdag på Dokk1
  Gellerup Bibliotek på mange måder
 • kl. 15-17: lancering af lydtur
  Gellerup Bibliotek på mange måder
Se kalender
Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data