Afd. 6: På besøg i Genbrugsen i Holmstrup

Afdeling 6 – Holmstrup

Den bliver betegnet som en pengeløs tøjbutik

Tekst Jens Skriver, foto Jens Skriver/arkivfoto

De frivillige sørger for, at der ser tillokkende ud i vinduet.

De frivillige sørger for, at der ser tillokkende ud i vinduet.

Udefra ligner Genbrugsen i Holmstrup en almindelig manufakturforretning, hvor forskelligt tøj er udstillet i vinduerne, men her foregår alt uden penge. Den dag, jeg var der, arbejdede Britta Nielsen og Hanne Jensen som frivillige. Connie Uhre og Nadia Høst arbejder her også frivilligt.

På hylder og i stativer er der alt muligt tøj. Det er sorteret for eksempel som babytøj, børnetøj, dame- og herretøj, sko og så videre. Her kan alle fra området aflevere helt, rent tøj og hente tøj. Kunderne er især dem, der bor i Holmstrup.

Der afleveres både nyere og gammelt. Tøj, som bliver til overs, samles i sække, og Michael Stolze kører det ned til Allan Fisker i Gellerup, som sender det til Østeuropa.
”Gaveprincippet er fascinerende,” siger Hanne Jensen, ”og det er rigtig godt at snakke med folk.”

Britta Nielsen siger: ”Vi er forskellige, og jeg hygger mig ved at snakke med dem, der kommer. Det er hyggeligere at gå her end at gå til fester.”

Somme tider kommer her få. Somme tider mange. Mens vi snakker, har en kunde fyldt to poser med tøj og siger tak for i dag.

40-års jubilæum
Aktiviteten har 40-års jubilæum i år. Margrethe Borchhorst var blandt initiativtagerne.
”Vi var seks kvinder i et kollektiv, der startede, men snart blev flere andre aktive som frivillige,” siger hun.

”Det hele begyndte af idealistiske grunde. Man skulle ikke bare smide det ud, andre kunne have glæde af. Vi ville også gerne have lidt balance, så folk afleverede noget, når de hentede.”

Fra de første år
Margrethe husker fra sommerfesten 1979, hvor der var modeopvisning med tøj fra Genbrugsen. Ved samme lejlighed optrådte hun i en gættekonkurrence iført anorak med sav og dinglende gammel ost. Gådens løsning var, at hun ventede på bussen. Den gang var det meget koldt om vinteren, og der gik meget få busser. Da havde Genbrugsen også en børneklub.

Oprindeligt var aktiviteten der, hvor driften nu har lokaler. Derefter flyttede den op, hvor nu Klub 77 er for endelig at få til huse i de nuværende lokaler.
Lang tid er gået, men genanvendelse bliver mere og mere uomgængeligt.

For øvrigt er der i Genbrugsens åbningstid adgang til Læsehesten, hvor man på samme måde kan aflevere eller hente bøger.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt