Nu flytter hele Danmark ind i Gellerupparken

I hvert fald på tv, når DR1 sender serien ”180 dage i Ghettoen”

Af Ulrik Ricco Hansen. Pressefoto fra DR

Første afsnit blev sendt 25. september 2019. En onsdag i bedste sendetid kl. 20.45.
Konceptet er at lade personer udefra flytte ind i og opleve dagliglivet et halvt år i Gellerup. DR betaler huslejen, mod at de medvirkende også deltager i frivilligt arbejde.

Langt tilløb
I første afsnit er det ikke meget, vi ser til hverken ghetto eller frivilligt arbejde. Det er næsten én lang præsentation af de medvirkende. Vi får at vide, hvordan parrene har mødt hinanden – Jørgen og Mine på tur til Indien, Johannes og Silja via internettet, og de har en nyfødt baby med. Rene og Tanja kan lide bordtennis, minigolf og kreativ maling. Ester er veganer og enlig.

Programmet krydres sparsomt med historiske optagelser fra Gellerupparken med speak om byggeriets start og politikernes brug af begreberne ghetto og ghettoliste.

180 dage i Ghettoen, gruppebillede.

180 dage i Ghettoen, gruppebillede.

Som en reklamefilm
Selv om vi hører nogle af fordommene om Gellerup, opvejes det rigeligt af synet af de funklende, nyrenoverede lejligheder. Her er de eneste problemer dem, alle andre også har – hvor skal sofaen stå? Hvordan får vi en lampe hængt op? En flot reklame for Brabrand Boligforening. I hvert fald så længe kameraet kun er inde i lejlighederne.

Vi ser, når Robert Sørensen fra Brabrand Boligforening lader Ester skrive under på lejekontrakt på iPad. Efterfølgende inviteres hun i Cirkus Tværs sammen med Helle Hansen. Hun møder en anden veganer, som viser rundt blandt eksotiske grøntsager i Bazar Vest.

Snavs og skidt
Formand for Gellerupparken Abdinasir Jama Mohamed byder Tanja og Rene velkommen.

Det er parret, som er flyttet ind i en gammel og slidtopgang, hvor manglende rengøring er et problem.

”Opgangen den er virkelig klam,” siger Tanja og fortsætter senere: ”Det er så her vi bor – bag verdens mest beskidte dør … jeg synes ærlig talt ikke, man kan være bekendt at få gæster her.”

Velkommen i ”ghettoen”. Abdinasir byder velkommen til Rene og Tanja.

Velkommen i ”ghettoen”. Abdinasir byder velkommen til Rene og Tanja.

Hygge og drama
I dette første program ser det ud til, at det kun er Rene og Tanja, som har problemer. Serien indledes da også med deres første besøg, hvor Tanja nærmest griner: ”Tænk, hvis elevatoren ikke virker den dag, vi skal flytte ind.”

Men grinet forstummer den dag, flyttebilen ruller ind i Gellerupparken. For den dag kører elevatoren ikke.

Se med
Hvordan bliver livet i Gellerupparken efter de første par dage? Hvad er det for noget frivilligt arbejde, de nye beboere involveres i? Hvad siger familien, når de kommer på besøg?

Se med i de kommende afsnit onsdage på DR1 eller se, når du har lyst på DR TV, https://www.dr.dk/tv/se/180-dage-i-ghettoen/.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt