Under nedlukning har foreninger været nødt til at komme med kreative løsninger

Coronarestriktioner er gået hårdt ud over afdelingernes foreningsliv – især fælleskabet

Tekst og fotos Anett S. Christiansen, beboer i Toveshøj og foreningsmentor

Foreningen Verdenshavernes Venner og beboere har sammen dyrket tomater og squash i polytunneler på Toveshøj.

Foreningen Verdenshavernes Venner og beboere har sammen dyrket tomater og squash i polytunneler på Toveshøj.

Da de første restriktioner blev indført på grund af covid- 19, var der et forsamlingsforbud på 500. Siden er den gået fra 100, 50, 20, 10 og til fem personer. Disse restriktioner har ikke gjort det nemmere for beboerne at være en del af et fællesskab, hvis de skal holde sig til deres egen boble.
I 2020 kom nedlukningen på et tidspunkt, hvor der var mange aktiviteter udenfor. Her måtte vi tænke kreativt, især med børneaktiviteter. Her lavede de deres aktiviteter udenfor i mindre grupper og i stationer, indtil al foreningsaktivitet lukkede ned.

Højbede blev et hit
For voksne blev hittet et højbed i byparkens nye Fælleshave, hvor man som familie kan leje et højbed igennem Haveforeningen Grønærten, som også råder over nyttehaverne i Gellerupparken.

De fik hjælp af foreningen Verdenshavernes Venner og det boligsociale hus’ naturteam til at få gang i alle højbed. Tilmed fik nogle daginstitutioner og dagplejer et højbed, hvor de brugte Fælleshaven som et ekstra rum i hverdagen.

Haver kan noget andet, der er højt til loftet, og der er masser af plads til at fordybe sig og opleve naturen. Her kom også Tovshøjshaven, som ligger for foden af Hasle Bakker, i drift fra de forskellige daginstitutioner i området, som brugte haven til fordybelse, og en enkelt stue valgte at starte dagen i haven.

Mange børnefamilier tog på tur i nærområdet med picnickurven fyldt op med bøger, spil, og tegnegrej. Nogle naboer mødtes og gik ”walk and talk”.

Hvad gør man så nu?
Det var i 2020, men nu står vi så her igen i januar 2021 med en nedlukning af foreningslivet, og nu er det vinter. Hvad gør man så nu? Det er der sikkert mange, der spørger sig selv.

Naturen er stadigvæk en vigtig faktor, og jeg tror, at vi skal indstille os på, at i 2021 vil vi have de samme udfordringer som i 2020, men dog med en gradvis åbning, hvor alle udendørs fritidsaktiviteter åbner op først.

Med de nye tiltag med vaccine vil der nok ikke komme de store omfattende nedlukninger, men det betyder ikke, at hverdagen vil vende helt tilbage til os her og nu, så restriktioner er nok noget, vi skal leve med et godt stykke tid endnu.

Naturklub i Gellerup, Oliven Spejderne og Brabrand Billedskole laver alle udendørsaktiviteter.

Naturklub i Gellerup, Oliven Spejderne og Brabrand Billedskole laver alle udendørsaktiviteter.

Nytårsdekorationer
Mellem jul og nytår lavede Foreningen Familienetværk en aktivitet, som faktisk virkede ret godt. Foreningen lavede nytårsdekorationer under restriktioner. Børnene blev inddelt i flere grupper med fire børn i hver gruppe, og de blev sat sammen med en meters afstand, og alt var sat op, så det var nemt at gå til aktiviteten. De fik en halvanden times aktivitet, og efter gruppen havde forladt stedet, blev der luftet ud, og alt blev sprittet af, inden næste gruppe børn kom. Det er en aktivitet, som kræver meget tid og koordinering og fremfor alt meget kreativ tænkning om, hvordan aktiviteten udføres, men det fungerede. På en dag kan der på denne måde komme 26 børn til.

Jeg tror, at den model er noget, vi kan lære noget af, når vi igen åbner op i foreningslivet. Små grupper af deltagere og afspritning. Måske vil tiden for aktiviteter blive halveret, og noget af aktiviteten, for eksempel kreativ aktivitet, vil være noget, man arbejder videre på i hjemmet.

Jeg tror, at et mindre antal deltagere, men med flere hold, også bliver noget, vi skal forholde os til i 2021, når beboerhusene igen åbner. Men da vil naturen igen være i fokus, og de fleste beboeraktiviteter vil nok blive holdt udenfor. Så der skal tænkes kreativt med udekøkkener, bålpladser og små uderum. Jeg tror, at corona også vil præge aktiviteterne i 2021, mens vi langsomt kommer tilbage til et fælleskab, men bare i lidt andre rammer.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt