Populær tutorordning forlænges

Tutorerne på AARHUS Kollegiet hjælper nye beboere på plads og bidrager til at styrke fællesskabet blandt beboerne

Da Brabrand Boligforening åbnede AARHUS Kollegiet i Gellerup d. 1. september 2019, slog vi dørene op til et lækkert byggeri, hvor det gode ungdomsliv og fællesskabet er i centrum.

Men selv om byggeriet i sin udformning lægger op til liv og socialt samvær beboerne imellem, kommer det gode fællesskab ikke af sig selv. Det skal skabes af mennesker, og for at hjælpe det på vej oprettede vi seks tutorstillinger, som beboerne på kollegiet kunne søge, da de flyttede ind.

I begyndelsen var tutorordningen tænkt som en midlertidig funktion, men ordningen har vist sig at være så brugbar og gavnlig, at den nu er forlænget og seks nye tutorer ansat.

”Da jeg modtog mailen om, at jeg var ansat i mit første job i Danmark som tutor, blev jeg meget glad. At være i kontakt med så mange forskellige mennesker med forskellige baggrunde, aldre, vaner og nationaliteter er både vidunderligt og udfordrende på samme tid,” fortæller den 29-årige Piergiorgio Rossetto fra Italien. Jobbet giver ham mulighed for at lære mange af beboerne at kende og hjælpe dem til rette på kollegiet.

”Det er dejligt at være kontaktperson for beboerne og være med til at løse de problemer, der måtte være, og bidrage til det sociale liv,” siger han.

På portrætbilledet ses vores tutor Piergiorgio.

På portrætbilledet ses vores tutor Piergiorgio.

Skal styrke det sociale samvær

Det gør tutorerne blandt andet ved at holde klyngemøder for de klynger, de har ansvar for, og tage initiativ til samvær og arrangementer, så kollegiets beboere lærer hinanden at kende. Det kan for eksempel ske ved fester, hyggeaftner med film, brætspilsturneringer, biografture, fællesspisning, weekendbrunch og hvad tutorer og beboere ellers finder på.

”Vores job er at få hele det her sociale maskineri til at køre som smurt og organisere og planlægge events, så folk kommer ud af værelserne og mødes med deres naboer. Jeg arrangerer blandt andet fællesspisning eller restaurant-ture efter vores klyngemøder, og det har været en stor succes,” fortæller 26-årige Malek Kadem.

En anden af tutorernes opgaver er at tage godt imod nye beboere og sørge for, at de kommer godt på plads. Det indebærer to månedlige rundvisninger på kollegiet for nye beboere, hvor de introduceres til livet på kollegiet og får praktisk vejledning til, hvordan vaskeriet fungerer, hvordan rengøringstjansen går på skift, og hvordan dørlåssystemet og den tilhørende app skal betjenes.

Ud over opgaverne på kollegiet fungerer tutorerne også som kontaktpersoner og bindeled mellem kollegiet og Brabrand Boligforening, så vi hele tiden har fingeren på pulsen og kan understøtte den positive udvikling og hjælpe til, hvis der opstår problemer.

En svær opgave under corona

Tutorernes opgave er ikke ligefrem blevet nemmere under coronapandemien, fortæller de to tutorer. Men under hensyn til regler og restriktioner for sociale sammenkomster er det alligevel lykkedes at holde liv i det fællesskab, der er altafgørende for, at kollegiet er et godt og trygt sted at bo, hvis man eksempelvis lige er flyttet hjemmefra.

”Eftersom vi er så mange mennesker, der deler de store fælleskøkkener, har det sociale liv ikke været så dødt her, som det har været blandt mange andre unge danskere. Vi spiser og laver stadig mad sammen i køkkenerne, vi ses og hilser på hinanden, når vi mødes på gangene, og vi bruger stadig vores tv nede i lobbyen til at se film, serier og sjove videoer på Youtube,” fortæller Malek.

På den måde har det vist sig at være godt at bo på kollegie under pandemien, da beboerne her ikke har følt sig helt så isoleret og ensomme under nedlukningen.

”Det har på mange måder været befriende og sundt for vores mentale helbred. For eksempel har der været en trend i min klynge med puslespil, hvor en håndfuld af os har lavet fem puslespil med 1000 brikker. Der blev også holdt juleaften for de studerende, der enten ikke kunne tage hjem eller risikerede at smitte eller blive smittet, hvis de tog hjem. Her lavede jeg og en anden tutor mad til hele kollegiet, og gæsterne blev så bedt om at spise i små grupper på højst ti personer rundt om på kollegiet,” fortæller Malek.

Men fester og større arrangementer, som hører sig til på et kollegie fyldt med unge mennesker, har ikke kunnet lade sig gøre den seneste tid, så nu ser både Malek og Piergiorgio frem til, at forsamlingsforbud og andre restriktioner ophæves, så de igen kan mødes i større antal på kollegiet.

”Mine kollegaer og jeg har allerede en masse idéer for fremtiden, og vi kan slet ikke vente på, at pandemien er overstået, så vi kan vende tilbage til vores normale liv,” siger Piergiorgio.
”Vi krydser fingre for, at Danmark stille og roligt åbner op igen, så vi til sommer kan vende tilbage til festerne og de sociale relationer på tværs af klyngerne,” tilføjer Malek.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2021-02 Marts

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2021-02 Marts side 20-21
i sektionen Foreningen

forsiden af magasinet 2021-02 Marts

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data