Fantastisk og bekvemt med job og bopæl på Aarhus Ø

Bodil Alling, der er leder af Teatret Gruppe 38, bor i Havnehusene. Hun er glad for at bo lige rundt om hjørnet fra sit teater, der også ligger på havnen

Fredag den 3. september kan Bodil Alling fejre 40-årsjubilæum på Teatret Gruppe 38, hvor hun i dag både er leder og skuespiller.
For tre år siden flyttede teatret ind i en selvstændig del af det nybyggede AARhus, som ligger på en af de yderste moler på Aarhus Ø. Byggeriet er tegnet af den verdensberømte danske arkitekt Bjarke Ingels.

Bodil Alling ikke kun arbejder på Aarhus Ø, hun bor der også. Sammen med sin mand har hun boet i to forskellige lejligheder i Havnehusene. Først i en førstesals, ret mørk lejlighed. Men efter tålmodig venten er de kommet højere op i lyset i en lejlighed på 5. sal i opgangen ved siden af. Begge lejligheder ligger i Havnehusenes seniorafdeling i Esther Aggebos Gade.
Før flytningen til Aarhus Ø boede de i mange år i et hus i Højbjerg, men pludselig skulle de flytte fra huset for fire år siden.

”Da vi søgte lejligheden i seniorafdelingen, følte jeg, at jeg ville blive senior for tidligt og gå på pension, for det havde jeg bestemt ikke tænkt mig. Men lejligheden lå jo i senioropgangen 55+,” husker Bodil Alling og griner.

”Da vi blev klar over, vi skulle flytte, aktiverede jeg hurtigt mit medlemskab i Aarhus Bolig. Og fordi min mand og jeg begge var 55+ og udearbejdende, fik vi gode tilbud.
På det tidspunkt vidste jeg, at Gruppe 38 skulle flytte på Aarhus Ø, så jeg tænkte, det kunne jo være virkeligt, virkeligt vidunderligt, hvis vi kunne komme herned.”
Hun fik dog besked om, at der var lang ventetid på Aarhus Ø, så det skulle hun ikke forvente, så derfor kiggede hun andre steder, men pludselig kom der alligevel et tilbud i Ester Aggebos Gade.

”Vi fik at vide, at vi var nummer 60 i køen, så det lød helt umuligt. Dagen efter svarfristen fik vi en mail med besked om, at vi desværre ikke havde fået lejligheden. Men pludselig senere hen på eftermiddagen kom en ny mail, hvor der stod: Tillykke med din nye lejlighed, der skal indbetales et indskud den og den dato”.

”Jeg blev simpelthen så ked af det, for jeg tænkte, at de nok havde sendt mailen forkert, den skulle være sendt til den heldige ”vinder” af lejligheden,” husker Bodil, der ringede til boligforeningen og sagde, at hun om morgenen havde en mail med besked om, at hun ikke havde fået lejligheden.

”Nu står der pludselig, at jeg skal betale indskud. Jeg tror, at I har sendt til den forkerte mailadresse, sagde jeg. Men så sagde boligforeningsdamen: Nej, hos os kan det nogle gange gå stærkt. Vil du havde lejligheden? Og så havde vi den på et splitsekund. Vi var heldigere, end vi havde turdet håbe,” siger Bodil og fortæller, at hun lige har flyttet sin mor ind i Generationernes Hus i plejeboligerne på Aarhus Ø, som også er sammen med Brabrand Boligforening. Pudsigt og endnu en gang heldigt.

Et helt nyt teater

Teatret Gruppe 38 startede tilbage i 1970’erne som et kollektivteater. Hvorfra navnet stammer, er der ikke helt bevis for. Men en historie går på, at en af stifterne engang forlod et møde, hvor forslaget til et navn var blevet diskuteret i timevis. Han var syg med 38 i feber.

Bodil Alling kom til teatret i 1981, så i år holder hun 40-årsjubilæum på samme arbejdsplads. Endnu har hun ikke hørt noget om, hvorvidt hun er indstillet til Dronningens Fortjenstmedalje. Men hun har hørt, at den får man ikke, hvis man bliver ved med at arbejde. Og hun har ikke tænkt sig at stoppe. Så måske skal hun mere gå efter at få 50-årsmedaljen, griner hun.
Tidligere har Gruppe 38 ligget forskellige steder rundt i Aarhus, for tre år siden lå det i Mejlgade og havde en teatersal med plads til 78 publikummer.

”En dag spurgte vores kære bygherre Rune Kilden, der sidder i teatrets bestyrelse, om vi ikke kunne tænke os et helt nyt teater. Og det sagde vi ja til. Det betyder, at vi har siddet med helt fra starten med planlægningen af det teater, vi i dag bor i på Aarhus Ø med en stor sal med plads til 140 publikummer og en lille sal med plads til 60,” fortæller Bodil Alling og viser Skræppebladets udsendte rundt i en labyrint af gange, trapper, sale og lokaler.

Stor kulturel aktivitet

Gruppe 38 er i dag et såkaldt lille storbyteater. Og Bodil Alling har kun stor ros til Aarhus Kommune og dens opbakning til teatret hele vejen rundt, også her under corona, hvor der jævnligt har været telefonopkald fra kommunens kulturmedarbejdere.

”I Aarhus har vi også et særligt godt samarbejde mellem alle byens teatre. Vi samarbejder og låner hos hinanden og hjælper gerne hinanden, i stedet for kun at være konkurrenter. Det er ganske unikt. Gruppe 38 har en fast stab på 10 medarbejdere, som både står for planlægning, pr, økonomi, det tekniske, musikken og produktionerne.”

Bodil Alling er den eneste skuespiller, der er fastansat. Dog ikke den eneste skuespiller i teatrets forestillinger. Hun er selv med i alle forestillingerne, som hun ofte selv har skrevet.
”Vi laver mange forskellige ting udover selv at spille forestillinger på Aarhus Ø. Vi køber gæstespil fra både ind- og udland, og så har vi selv en rimelig stor turné­aktivitet også både i ind- og udland,” fortæller hun.

Teatret står også for tre forskellige teaterfestivaler: ”Ilt” (Internationalt levende teater), som er et samarbejde mellem Aarhus Teater og Svalegangen – og alle byens øvrige scener lægger hus til, hvor udenlandske teaterstykker kommer til Aarhus. Det foregår hvert andet år. I årene indimellem holdes festivalen ”Danish+”, der er udvalgte danske teaterstykker, der over tre dage præsenteres for udenlandske opkøbere, som kommer til Aarhus for at se og eventuelt købe forestillinger. Og så er der festivalen ”Enestående”, der udelukkende består af forestillinger, hvor kun én skuespiller står på scenen.

Travl hverdag

På teatret er der ikke altid kun en 37-timers arbejdsuge, fortæller Bodil Alling.
”Alle arbejder med alting, og vi har så mange forskellige opgaver, og staben er forholdsvis lille. Det kan være slidsomt, men alle medarbejdere er meget dedikerede, og vi holder utrolig meget af vores samarbejde. For forestillingsholdet har det altid været et liv i en kuffert på farten rundt på hotelværelser. I ”gamle dage” ofte med flere opredninger,” fortæller hun.

Men der var økonomien også væsentlig dårligere end i dag. Nu er Teatret Gruppe 38 et af byens kulturelle fyrtårne, og økonomien rækker til lidt bedre komfort.
Og så er det fantastisk i dag at bo cirka 160 meter fra sin arbejdsplads.

”Jeg var ked af at flytte fra mit hus, men nu savner jeg det ikke. Teatret kan være et slidsomt job, når man er 64 år. Så hvis jeg i dag har en lang dag og lige kan putte en lille pause ind, så er det meget bekvemt at kunne gå hen om hjørnet og tage et lille nap. Det kunne jeg ikke, da jeg boede i Højbjerg.”

De 40 år med en travl hverdag betyder, at Bodil aldrig har haft tid til fritidsaktiviteter. Det har altid været umuligt at ”gå til noget”, for turnéerne har gjort det umuligt at følge faste aktiviteter. Og i pauserne imellem alle teatrets aktiviteter, prioriterer hun venner og familie fremfor at gå til badminton eller ridning.

”I Havnehusene er der af og til fællesspisning i vores skønne havehus på taget. Det er noget så hyggeligt at være med til, og det er ikke på faste ugedage, så det lykkes at være med en gang imellem. Og det er dejligt at møde dem, vi deler opgang med,” siger Bodil Alling.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2021-05 September

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2021-05 September side 8-9
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2021-05 September

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Datoer:

  • 40-årsjubilæum
    Fantastisk og bekvemt med job og bopæl på Aarhus Ø
Se kalender
Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data