Stadig svære forhandlinger

Forhandlingerne om en udviklingsplan for Gellerup og Toveshøj går 29. april ind i den sidste afgørende fase på et møde mellem borgmesteren og boligforeningen

Af Keld Albrechtsen, formand for Brabrand Boligforening

I første uge af maj skal et forslag til en udviklingsplan for Gellerup og Toveshøj være på plads, som byrådet og boligforeningens repræsentantskab inden 1. juni kan nå at tage endelig stilling til.

Det bliver ikke helt nemt, for vi stod for en uge siden med ryggen med muren. Det havde vist sig, at der var problemer med at skaffe penge nok fra Landsbyggefonden til at gennemføre en plan. Vi har dog fået et signal fra Landsbyggefonden om, at hvis parterne i Århus kan blive enige, så vil Landsbyggefonden forsøge at skaffe midlerne.

Det handler om de penge, der skal bruges til at renovere de blokke, der ikke skal nedrives eller sælges. Det vil koste et pænt stykke over en milliard kroner.

Det lyder selvfølgelig som meget, men det ligger jo i sagens natur, at renoveringer i store afdelinger koster mere end i mindre afdelinger. Visse politikere har hævdet, at det nærmest skulle være billigere at rive blokkene ned end at renovere dem. Dette er naturligvis ikke rigtigt, for det er et stort samfundsmæssigt spild og ganske klimafjendsk først at rive gode bygninger ned og så bygge et tilsvarende antal nye for at erstatte dem.

Vi har aftalt med borgmesteren, at vi nu forsøger at nå et kompromis, og så går vi sammen til Landsbyggefonden for at skaffe pengene.

Boligforeningen har i udviklingsplanen foreslået at rive de markerede blokke ned.

Afstanden mellem parterne
Aarhus Kommune spillede sidste sommer ud med et forslag om nedrivning af 600 boliger – ni blokke samt salg af en stor blok til ejerlejligheder på Gudrunsvej i alt 120 boliger. Kommunens forslag omfatter altså ti blokke med 720 boliger.

Boligforeningens udspil omfatter nedrivning af ca. 200 boliger – tre blokke samt salg af to blokke med ca. 200 boliger til ejerlejligheder i Gellerup og private andelsboliger på Toveshøj. Boligforeningens forslag omfatter således fem blokke eller ca. 400 lejligheder.

Skal en aftale indgås, må den i sagens natur ligge mellem de to udspil.

Derudover skal der forhandles om blandt andet tryghed og rettigheder for de beboere, der må flytte på grund af nedrivning eller salg. Endelig ønsker boligforeningen kompensation for tab, vi lider som følge af udviklingsplanen.

Det kan jo ikke være meningen, hvis beboerne i vores boligforening skulle få en slags særskat til medfinansiering af en lov, som bør betales af alle skatteydere i fællesskab. Som man nok kan fornemme, så er det ganske meget, der skal falde på plads på meget kort tid, hvis det skal lykkes.

Blogartiklen er oprettet: 02. apr 2019. Opdateret 03. apr 2019 kl. 11:26


Del eller print denne side:  

Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 


Blog-arkiver: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | jan | 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt