Vi skal kræve, at man dropper de nedrivninger!

Lørdag den 28. september holdt Almen Modstand en demonstration mod nedrivninger af almene boliger.
Her holdt Mathias Ottesen Nielsen fra foreningsbestyrelsen i Brabrand Boligforening en tale, som vi bringer her.

Mathias Ottesen Nielsen fra foreningsbestyrelsen talte mod nedrivninger.

Fotos Elsebeth Frederiksen

Først og fremmest vil jeg sige tak for, at jeg i dag måtte komme og sige et par ord. Og tusind tak til jer, fordi I er kommet for at støtte kampen mod uretfærdige og skadelige nedrivninger af billige almene boliger!

Sidst jeg stod på talerstolen og fortalte om nedrivninger, klimaproblemer og social uretfærdighed, var det med Ole Birk Olesen i tankerne. Det var på det tidspunkt ham, der i sidste ende havde de almene boliger i sin hule hånd. Det var ikke et billede, der glædede mig ret meget.

Men nu har vi heldigvis fået ny regering, kunne man tænke! Og den ny boligminister, Kaare Dybvad, bragede da også fra første øjeblik igennem med den vidunderlige melding, at nu skulle stigmatiseringen stoppe – nu skulle det ikke hedde ʼghettoerʼ længere.

Men målene strækker sig ikke ind i himlen. Det viste sig, at det bare var ministeren, der ikke ville tage ordet i sin mund. Men lovgivningen ville han stadig gerne støtte op om og opretholde.

Så regeringen mener stadig, at Gellerupparken, Toveshøj og Bispehaven og alle mulige andre områder i landet er ghettoer. Nu vil boligministeren bare ikke sige det højt. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at det egentligt er mere for hans skyld, end for Gellerup, Toveshøj og Bispehaven.

Men sproget til side. For nu har vi jo så fået en ny regering, der kalder sig selv socialt retfærdig, klimavenlig og beskytteren af den almindelige borger overfor kapitalinteresserne! Så nu må der da ske noget, der virkelig sætter en kæp i hjulet, for de nedrivninger, der som en nålestiksmanøvre rammer de allersvageste, sætter gang i nedrivninger og nybyggeri der i helt ufatteligt omfang spilder vores CO2-budget, og lader hele affæren ende i, at private bygherrer får muligheden for at tjene lidt ekstra på at folk kan få tag over hovedet!

 

Gellerup var til stede til demoen på Store Torv.

Men intentionerne her stikker altså heller ikke dybere, end den rene overflade af ord. For der er ikke lagt op til nogen ny linje overhovedet. Da Kaare Dybvad var på besøg i Skovgårdsparken for nyligt, blev han naturligvist spurgt ind til hvordan han ville håndtere de nedrivningsplaner for Gellerup og Toveshøj, der lå på skrivebordet.

Svaret blev, at dem ville han bare blåstemple, for de var jo godkendt i kommunen og boligforeningen. Det svar siger mig to ting. For det første, har ministeren ikke forstået sin egen lovgivning. For den efterlader ikke nogen plads til at boligforeningen kan tage et frit valg og ʼblive enigʼ med kommunen. For alternativet til at makke ret er, at kommunen eller staten kører bulldozerne frem og rive endnu flere menneskers hjem ned. Det har beboerne ikke råd til. For det andet, betyder det svar også, at Dybvad stadig støtter præmissen i lovgivningen, nemlig at de her aftaler i det hele taget er nødvendige. Til sidst vil jeg nævne en detalje fra byrådsmødet i onsdags, som min bestyrelseskollega Peter Iversen gjorde mig opmærksom på.

På det møde diskuterede byrådet hvordan vi takler udfordringen med hjemløsheden i Aarhus. Og i et notat til den diskussion står det sort på hvidt, at ”indsatsen mod ʼghettoiseringenʼ af områderne modvirker arbejdet med at skaffe tilstrækkeligt med boliger til en fornuftig husleje.”

For hjemløse er nemlig ofte for fattige til at flytte ind i byens billigste boliger – for så tæller de ned i ghetto-statistikken og det kan vi jo ikke have! Samtidig med det fastholder man så, at vi skal rive billige boliger ned. Og så kan man jo spørge sig selv, hvor byens mest udsatte borgere skal finde tag over hovedet. Så med den indstilling fra den nye såkaldte ʼsocialeʼ regering og de tåbeligheder der for tiden foregår på Aarhus Byråd, er det vigtigt at vi alle sammen bliver ved med at presse på. Vi skal ikke lade os forføre af pæne ord. Vi skal kræve handling.

Vi skal kræve, at man dropper de nedrivninger og vi skal kræve det af alle de politisk ansvarlige, lige fra byråd til ministeren og regeringen.

Blogartiklen er oprettet: 03. okt 2019. Opdateret 04. okt 2019 kl. 05:06


Del eller print denne side:  

Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 


Blog-arkiver: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | jan | feb | mar | apr | 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt