Vi skal kræve, at man dropper de nedrivninger!

Lørdag den 28. september holdt Almen Modstand en demonstration mod nedrivninger af almene boliger

Mathias Ottesen Nielsen fra foreningsbestyrelsen talte mod nedrivninger.

Først og fremmest vil jeg sige tak for, at jeg i dag måtte komme og sige et par ord. Og tusind tak til jer, fordi I er kommet for at støtte kampen mod uretfærdige og skadelige nedrivninger af billige almene boliger!

Sidst jeg stod på talerstolen og fortalte om nedrivninger, klimaproblemer og social uretfærdighed, var det med Ole Birk Olesen i tankerne. Det var på det tidspunkt ham, der i sidste ende havde de almene boliger i sin hule hånd. Det var ikke et billede, der glædede mig ret meget.

Men nu har vi heldigvis fået ny regering, kunne man tænke! Og den ny boligminister, Kaare Dybvad, bragede da også fra første øjeblik igennem med den vidunderlige melding, at nu skulle stigmatiseringen stoppe – nu skulle det ikke hedde ?ghettoer? længere.

Men målene strækker sig ikke ind i himlen. Det viste sig, at det bare var ministeren, der ikke ville tage ordet i sin mund. Men lovgivningen ville han stadig gerne støtte op om og opretholde.

Så regeringen mener stadig, at Gellerupparken, Toveshøj og Bispehaven og alle mulige andre områder i landet er ghettoer. Nu vil boligministeren bare ikke sige det højt. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at det egentligt er mere for hans skyld, end for Gellerup, Toveshøj og Bispehaven.

Men sproget til side. For nu har vi jo så fået en ny regering, der kalder sig selv socialt retfærdig, klimavenlig og beskytteren af den almindelige borger overfor kapitalinteresserne! Så nu må der da ske noget, der virkelig sætter en kæp i hjulet, for de nedrivninger, der som en nålestiksmanøvre rammer de allersvageste, sætter gang i nedrivninger og nybyggeri der i helt ufatteligt omfang spilder vores CO2-budget, og lader hele affæren ende i, at private bygherrer får muligheden for at tjene lidt ekstra på at folk kan få tag over hovedet!

Gellerup var til stede til demoen på Store Torv.

Men intentionerne her stikker altså heller ikke dybere, end den rene overflade af ord. For der er ikke lagt op til nogen ny linje overhovedet. Da Kaare Dybvad var på besøg i Skovgårdsparken for nyligt, blev han naturligvist spurgt ind til hvordan han ville håndtere de nedrivningsplaner for Gellerup og Toveshøj, der lå på skrivebordet.

Svaret blev, at dem ville han bare blåstemple, for de var jo godkendt i kommunen og boligforeningen. Det svar siger mig to ting. For det første, har ministeren ikke forstået sin egen lovgivning. For den efterlader ikke nogen plads til at boligforeningen kan tage et frit valg og ?blive enig? med kommunen. For alternativet til at makke ret er, at kommunen eller staten kører bulldozerne frem og rive endnu flere menneskers hjem ned. Det har beboerne ikke råd til. For det andet, betyder det svar også, at Dybvad stadig støtter præmissen i lovgivningen, nemlig at de her aftaler i det hele taget er nødvendige. Til sidst vil jeg nævne en detalje fra byrådsmødet i onsdags, som min bestyrelseskollega Peter Iversen gjorde mig opmærksom på.

På det møde diskuterede byrådet hvordan vi takler udfordringen med hjemløsheden i Aarhus. Og i et notat til den diskussion står det sort på hvidt, at ”indsatsen mod ?ghettoiseringen? af områderne modvirker arbejdet med at skaffe tilstrækkeligt med boliger til en fornuftig husleje.”

For hjemløse er nemlig ofte for fattige til at flytte ind i byens billigste boliger – for så tæller de ned i ghetto-statistikken og det kan vi jo ikke have! Samtidig med det fastholder man så, at vi skal rive billige boliger ned. Og så kan man jo spørge sig selv, hvor byens mest udsatte borgere skal finde tag over hovedet. Så med den indstilling fra den nye såkaldte ?sociale? regering og de tåbeligheder der for tiden foregår på Aarhus Byråd, er det vigtigt at vi alle sammen bliver ved med at presse på. Vi skal ikke lade os forføre af pæne ord. Vi skal kræve handling.

Vi skal kræve, at man dropper de nedrivninger og vi skal kræve det af alle de politisk ansvarlige, lige fra byråd til ministeren og regeringen.

Læs også

▮ Skræppebladets blog,

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt på
Skræppebladets blog

af Elsebeth Frederiksen

blog-logoI kategorierne:

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data