Få styr på juleaffaldet

Det er ikke lige meget, hvor dit juleaffald kommer hen. Der er nemlig både plast, pap og papir imellem og de skal sorteres

Julen er hjerternes, børnenes og gavernes fest – men det er også affald. Meget affald. Ifølge AffaldAarhus bød december 2019 på 541 ton ekstra affald i forhold til en gennemsnitlig måned. Det svarer til ca. 55 fyldte skraldebiler, og der er ikke tegn i sol, måne og julestjerner på, at det vil ændre sig væsentligt her i 2020.

Der er ganske vist færre sammenkomster på grund af corona, men nok ikke færre julegaver, dekorationer og derfor masser af pap og papir.

AffaldVarme har lavet en oversigt over hvordan du korrekt skaffer dig af med juleaffaldet.

Hvis lyskæden, som denne i Søvangen, går i stykker skal den bortskaffes som elektronik.

1. Juletræet

Når du har fjernet al pynten, kan du aflevere det på genbrugsstationen. Eller hvis du bor i en boligforening kan du stille det til storskrald, og serviceafdelingen vil sørge for at fjerne det.

Hvis du bor i midtbyen, kan du bære juletræet hen til et af i alt otte opsamlingssteder for juletræer i midtbyen. Se hvor på www.affaldvarme.dk/juletræ

Du kan som altid også bestille storskraldsbilen til at hente dit juletræ. Det gør du på
www.affaldvarme.dk/storskrald

2. Gavepapir

Gavepapir sorteres fra og lægges i beholderen til papir og småt pap. Husk at fjerne oplagte taperester og især gavebånd.

3. Gavebånd

Gavebånd skal ud sammen med det almindelige restaffald. Det må ikke komme til genbrug sammen med papir og småt pap. Selv små stykker gavebånd kan sætte sig fast i sorteringsanlæggene og sætte sorteringen i stå.

4. Juledekorationer

Organisk materiale som gran og kogler kan komposteres. Enten i din egen kompostbunke eller ved at aflevere det som haveaffald på genbrugsstationerne. Her bliver det nemlig også lavet til kompost. Kugler, lys og bånd skal, sammen med ler og oasis (blomsterskum), til restaffald eller småt brændbart på genbrugsstationen.

5. Julekalender

Julekalendere er ofte lavet af karton og sorteres som papir og pap. Dog skal eventuelt plastik i chokoladekalendere fjernes og sorteres som plast.

6. Julekort

Julekort er som regel lavet af karton og skal i beholderen til papir og småt pap. Hvis julekortet er et af dem med musik, som er forsynet med batterier eller ledning, skal det afleveres som elektronisk affald. Hvis du kan pille batteriet ud og aflevere det separat, vil det være ekstra godt.

7. Pap

Småt pap fra indpakning (pap, bølgepap, karton) kan du lægge i beholderen til papir og småt pap. Stort pap skal i papcontaineren på genbrugsstationen eller afhentes som storskrald ved din hoveddør. Husk at fjerne plastik og metaltråde, hvis det f.eks. drejer sig om legetøjsindpakning. Bestil afhentning af storskrald på www.affaldvarme.dk/storskrald

8. Batterier

Rigtig mange juledimser er batteridrevne. Husk at tage batterierne ud af det syngende julekort og de blinkende rensdyrgevirer. De brugte batterier kan du enten lægge i en klar pose oven på låget af en af dine affaldsbeholdere, lægge i batteriindkastet på en nedgravet beholder eller aflevere dem på genbrugsstationen.

9. Lyskæder

Hvis lyskæden taber gnisten, skal den bortskaffes som elektronik. Aflever den på genbrugsstationen eller få den afhentet som storskrald. Lyskæder må ikke komme i beholderen til glas, plast og metal.

10. Fyrværkeri

Fyrværkeri er ikke decideret juleaffald, men det bliver aktuelt lige om lidt: Brugt fyrværkeri skal i restaffald eller småt brændbart på genbrugsstationen. Drejer det sig om ubrugt fyrværkeri eller fusere, skal det afleveres som farligt affald på genbrugsstationerne.

Se mere på her: 10 gode råd til dit juleaffald – AffaldVarme Aarhus

Baseret på en pressemeddelelse fra AffaldVarme.

Læs også

▮ Skræppebladets blog,

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt på
Skræppebladets blog

af Elsebeth Frederiksen

blog-logoI kategorierne:

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data