Et åndehul i en hård verden

Beboerforeningen i Holmstrup er mødested for mange


tekst og foto af Jens Skriver

Den er indrettet som en café, hvor der kan købes øl, vin, kaffe og ostemadder, men medlemskab er krævet. Det kan opnås af alle beboere i Holmstrup, og foreningen er en aktivitet i Holmstrup og Brabrand Boligforening. Da interessen for stedet er stor, optages så mange medlemmer udefra, som der kan inden for F.A.S.’ gældende regler. De indebærer, at over tre fjerdele af medlemmerne skal bo i boligforeningen. Efter mere end tre besøg kræves medlemskab. Det er en betingelse for at bruge stedet, og der bliver ført nøje kontrol med medlemslisten. For mange beboere er foreningen et dagligt mødested.

img_0030.jpg

Lokalt samlingssted

Det og meget andet fortæller Simon Holse, der har været kasserer siden 2001. ”Holmstrup er stadig som en ø. Her ingen andre værtshuse og egentlige mødesteder. Mange nedbrudte og skæve eksistenser har ikke andre steder at gå hen. Der er stadig mange, som sjældent kommer uden for Holmstrup, og som lever deres sociale liv her. Det er en mulighed for at komme ud og se andre mennesker. Til at komme ud af lejligheden.

Spørgsmålet om alkohol er en ældgammel diskussion. I de år, jeg har været kasserer, er 25 medlemmer døde. Alle, der har været medlemmer, bliver nummererede, og omkring 350 står i kartoteket. Heraf 100-110 medlemmer betaler kontingent. Til gengæld er foreningen et netværk, og vi viser omsorg for hverandre. Vi ser efter blå blink”, siger han med et glimt i øjet. ”Det kunne jo være en af vore, der er kommet til skade. Vi er et kommunikationscenter. Når nogen bliver væk, finder vi ud af, om de har det skidt”.

Han understreger videre, at vedtægterne forbyder klikedannelser, og ingen forskel på folk, så mange nationaliteter kommer. Der er åbent hver dag fra 10-18. ”Nogle medlem står foran døren fem minutter i 10. Det er starten på dagen for dem. Her kan de også læse dagens aviser. Det eneste tidspunkt, der er lukket, er omkring skolernes sommerferie, hvor lokalerne bliver renoverede, og der gøres hovedrent. Tidligere sad nogen og kedede sig i vaskeriet. De kan komme herover og købe en kop kaffe”.

Ledelse
Der er visse regler som skal følges. Klubben er stoffri. Der er et fast hold af frivillige. To personer deler dagens vagt. En person er altid ansvarlig for serveringen, ellers er der ikke åbent. Fast rengøring er nødvendig. Aktiviteten kører strengt som en forening med vedtægter og en bestyrelse på fem medlemmer foruden suppleanter. Heraf er kassereren valgt særskilt. Bestyrelsen skal for så vidt komme fra Holmstrup, men der kan vælges en ikke-beboer, der dog ikke må være formand eller kasserer.

Aktiviteter
I tidernes morgen startede aktiviteten som en klub med nogle uoverensstemmelser, men nu er vedtægterne udformet sådan, at en gruppering ikke kan tage magten over klubben.

”Vi skal ikke have overskud”, understreger Simon. ”Efter vedtægterne skal overskuddet bruges til mindst to årlige fester. Afdelingsbetyrelsen accepterer levende musik, hvis festen efter spisning bliver åben for alle beboere. Desuden arrangeres juleaften og en julefrokost i januar. Hvis medlemmerne vil, yder vi gerne tilskud til aktiviteter. Blot de selv lægger et bidrag. Vi har været ude at bowle, spillet golf og på væddeløbsbanen. En meget rund fødselsdag kan holdes, og Holmstrup mark har en storskærm til meget vigtige fodboldkampe. Baglokalet kan bruges til galleri. Påskeudstillingen er stoppet, men i stedet er afholdt en galleriweekend op mod jul”.

Simon slutter af med at sige: ”Klubben har ikke altid været lige vellidt, men vi har vores egen økonomi. Ligger ikke afdelingen til last og vil gerne støtte andre aktiviteter”.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt