Privatisér ghettoerne
BYRÅDET I ÅRHUS har vedtaget helhedsplanen for Gellerup, der skal pumpe den nette sum af omkring en halv mia. kr. i forskønnelse af området, mestendels fra det offentlige. 500 mio. kr. – det er en dyr plan!
Selv Venstre stemte for, fordi Venstre alligevel ikke kan mønstre flertal i byrådet for egne forslag, og fordi helhedsplanen var bedre end slet ingenting. Alle er nemlig enige om, at man er nødt til at gøre et eller andet, for at Gellerup ikke forbliver en afskrækkende ghetto med tiltagende sociale problemer.
Kriminalitet er et af flere alarmerende eksempler, som bl.a. omfatter ildspåsættelser af de ejendomme, som gerningsmændene selv bebor, hvortil kommer hyppige overfald på brandudrykninger til området.
Det store spørgsmål er blot, om miljøet ændrer sig radikalt til det bedre ved at blive tilført så stort et økonomisk tilskud? Personligt tror jeg desværre ikke rigtigt på det. Tilskuddet kan derimod let blive opfattet som belønning for de adfærdsmønstre, der i forvejen har gjort Gellerup til en socialt belastet bydel.
Spild af penge
Muligvis bliver ondt værre, og sandsynligvis bliver mange penge spildt.
Hvilke andre forslag er ellers på banen? Efter udenlandsk forbillede har nogle foreslået at rive belastede ghettoer som Gellerup helt ned. Så ville man let og enkelt have fjernet dårligdommene for altid, mener man. Imidlertid er det dyrt at undvære ejendommene – især når folk skal genhuses et eller andet sted.
Og egentlig er der hverken noget galt med byggeriets kvalitet i Gellerup eller Vollsmose eller i mange andre tilsvarende ghettoer i Danmark.
Det er gedigne, beboelige blokke, som i øvrigt ligger på såvel ret centrale som naturskønne grunde. Økonomisk ville det være vanvid at rive dem ned. Og nisserne flytter alt for let med, hvis folk genhuses andre steder på samme måde som i den gamle ghetto.
En anden mulighed tager udgangspunkt i det gamle borgerlige forslag om generelt at udstykke de almennyttige boliger til private ejerlejligheder. Jeg mener, at dette forslag både effektivt og billigt kunne gøre en ende på ghettoernes kedelige helhedspræg; især hvis man sælger alt i området på én gang.
Privatisering vil under alle omstændigheder være langt mere økonomisk attraktiv end nedrivning. De eksisterende beboere skal naturligvis have en vis fortrinsret til køb af egen lejlighed til en rimelig – som en uundgåelig følge af områdets triste historie – forholdsvis lav markedspris.
Tjener ved fraflytning
Når man ejer sin egen bolig, passer man til gengæld langt bedre både på den og dens omgivelser. Og når man flytter, kan man tjene penge på at sælge den videre til dem, der byder højest – og som netop ikke behøver at komme fra den nu tidligere ghetto. De, der passer godt på deres bolig, vil som regel få en højere pris end andre. På den måde bliver den triste helhed hurtigt brudt, og et nyt, levende, mangefarvet mønster bryder frem. Privatisering er en nem mønsterbryder. Ghettoerne vil forgå. Den halve milliard kunne i stedet bruges til billige boliglån for særligt udsatte grupper, så også de kan komme til at stå på egne ben.
Af Asger Ousager (V)
Trøjborgvej 38, 2.,
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2008-05 Juni