Det sociale er vigtigst for ny husmand i Laden

Anja Raithel sætter stor pris på de mange frivillige, der får beboerhuset til at fungere

tekst og foto af Ulrik Ricco Hansen

Beboerhuset Tousgårdsladen på Edwin Rahrsvej har fået ny leder. Stillingsbetegnelsen er ”husmand”, og Skræppebladets udsendte har besøgt Anja Raithel efter en måned i den nye stilling. Hun er blevet hjulpet så godt i gang af bestyrelse og gruppen af frivillige, at hun kun har roser at dele ud til folkene i beboerhuset. Samtidig er hun fuld af idéer og er meget åben over for nye tiltag i det kommunale beboerhus, der også fungerer som fælleshus for afdeling Toveshøj.

Tag en kop kaffe
En kop kaffe er næsten uundgåelig, når man er på besøg i Laden. Også denne eftermiddag, hvor du som læser kan tage med ind på husmandens kontor til en kaffetår og en snak om hverdagen i et velfungerende beboerhus. Det store beboerhus har kun en eneste ansat – resten klares af frivillige og dem er der 10-15 stykker af i den hårde kerne.

urh-anja-reithel-DSCF2786

Mens Anja skænker kaffe op, fortæller hun, at brugerne er ivrige læsere af Skræppebladet – faktisk efterlyser hun lidt flere blade til reolen.
Den yderst venlige, men af udseende lidt sarte kvinde ligner ikke lige det, der toner frem på nethinden, når ordet ”husmand” nævnes. Men som husmand er ikke vigtigt hverken at være mand eller have store muskuløse håndværkerarme. Husmandens vigtigste opgave er at få huset til at fungere, og det lyser ud af Anja, at det er hun god til.

Hvad vil det sige at være husmand?
Det er en blæksprutte. Jeg gør alt fra at lave mad i folkekøkkenet onsdag aften til 30-35 personer til at skifte affaldsposer, betale regninger, lave budget og leje lokalerne ud. Og så skal jeg understøtte de aktiviteter, der er her i forvejen, og også udvikle nye tiltage eller støtte initiativtagere i deres idéer.

Hvilke faste aktiviteter er der i Laden?
Der er folkekøkkenet mandag til torsdag, og så er der banko hver onsdag aften, morgenkaffe tirsdag og torsdag.
Og så er der de foreninger, der er her. De bruger jo huset til forskellige ting, f.eks. de mange computere vi har stående på 1. sal. Bl.a. BUK, der er en forening for børn og unge, især med tyrkisk baggrund. De laver mange spændende aktiviteter og er ved at starte et nyt projekt, hvor de gerne vil have fat i nogle af de unge, så de ikke kommer i dårligt selskab.

Er du selv med i aktiviteterne?
Man kan sige, at jeg har overblikket. Det jeg selv er inde over er folkekøkkenet. Men også morgenkaffe og arrangementer som f.eks. et loppemarked op til første søndag i advent i slutningen af november.

Størst indtryk?
Det er spændende at møde nye mennesker, og det er et sted, hvor det sociale og fællesskaberne betyder rigtig meget. Det er spændende at tale med de mennesker, der kommer her, hvad de er for nogle, og hvad de kunne tænke sig.
Fordi jeg er den eneste ansatte – så skal jeg kunne alting fra dag et. Det tager lidt tid at finde ud af, hvor tingene er, men bestyrelsen har været hjælpsom, så det er egentlig gået meget hurtigt, synes jeg.
Og jeg er vant til at arbejde med organisering, så der er jo mange af funktionerne, jeg kender i forvejen.

urh-anja-reithel--fremad-DSCF2789

Hvad har du lavet før af  organisering?
Jeg har jo stort set ikke lavet andet. Jeg har lavet rigtig mange projekter, og har selv været i bestyrelser og foreninger i mange år og kender den måde, det fungerer på – den der lidt decentraliserede struktur, hvor man snakker meget om, hvordan det skal være, og hvad der er godt for fællesskabet, så alle har lyst til at være med.

Bor du i boligforeningen?

Nej, jeg bor i Åbyhøj. Og det kan være en fordel, at man ikke er nabo, fordi man ikke har nogen særinteresse, som man måske godt kan have, hvis man bor i området. Og hvis man kender alle folk, kan det måske være svært at sætte rammer og regler.
Men jeg kender området. Jeg har også arbejdet her. F.eks. med kunstudstillinger, og hvor jeg har undersøgt området for dets foreningsliv, og tidligere har jeg arbejdet med integration.

Hvem bruger huset?

Huset bliver lejet ud til mange forskellige folk – også nogle, der ikke bor i området. Og arrangementer – som f. eks. loppemarkeder – er jo åbne for alle.
Nogle weekender er der lejet ud fredag, lørdag, søndag. Og i forbindelse med ramadanen er der weekender, hvor der er udlejet fra torsdag til søndag i to etager. En af dem der lejer er afdeling Toveshøj, hvor der bl.a. er slushice og hoppeborg til børnene. Og så er der en nigeriansk forening, der holder nationaldagsfest – lige tilfældigvis i ramadanen.
Folk finder ud af, at de kan leje lokaler primært via vores hjemmeside. Når vi lejer ud, kan der blive råd til at lave nogle aktiviteter på stedet. Det er en fin indtægt, synes jeg.

Har du noget i støbeskeen?
Jeg kunne godt tænke mig at lave nogle arrangementer. Man kunne måske kalde det for ”Tousgårdsladens opskrifter”. For det vil blive nogle arrangementer, hvor folk bliver inviteret, og en af dagene kunne temaet være kager: Man mødes og tager en opskrift med på den kage, man har lavet, og som, man synes, er verdens bedste, og måske også en historie om, hvorfor man har valgt den.
Jeg kan rigtig godt lide denne her form for sociale møder, hvor man har en eller anden anledning til at mødes, men så kan snakken sådan set gå frit derfra.
Det samme kunne man så gentage med mere sunde retter, f.eks. salatopskrifter, og så ville det være en idé at inddrage det nye Sundhedscenter, så der var et oplæg fra sundhedscenteret omkring kost, kostpolitik, og hvordan folk kan bruge centeret.

urh-anja-reithel-i-koekken-DSCF2806

Hvordan kan nye komme på banen?
De skal bare henvende sig. Også hvis de har brug for et lokale til noget, der er et offentligt eller åbent arrangement.

Skal de så ikke betale leje?

Nej, der er måske en leje på 150 kr. Men hvis det er et offentlig arrangement, eller det er noget hvor Laden er samarbejdspartner, så er det gratis.
Hvis det f.eks. er debat op til kommunalvalget eller et foredrag eller noget i den stil, hvor Laden kan se sig selv som samarbejdspartner, så er jeg helt klar åben for, at vi finder en løsning, hvor lejen er et meget lille beløb eller evt. helt gratis.

Afslutning
Du må endelig opfordre folk til at komme. Endelig. Og det gælder i øvrigt også ude-arealerne. Det behøver ikke at være præcis i disse lokaler. Hvis man har en idé til noget der skal foregå udendørs. F.eks. idræt, sjovt for unge eller bydelsvandringer, der afsluttes med kaffe i Laden.
Og det er vi meget gode til. Det med kaffe. Og det med kage.

Sagde Anja, inden hun sammen med Skræppebladets udsendte tog en lille tur rundt i beboerhuset og udenfor, hvor den lavtstående sol skinnede så smukt på det hvidkalkede beboerhus.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2020
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt