Til kamp mod banderne

Brabrand Boligforening drages ind i arbejdet imod bandekriminalitet

tekst og arkivfoto af Ulrik Ricco Hansen

Bandekrigen raser og er nærmest dagligt i medierne. Heldigvis er Århus ikke plaget af bandekriminalitet i så høj grad som København og til tider Odense. Regeringen har vedtaget en såkaldt bandepakke med beslutning om, at der oprettes banderåd, og politiet har særlig fokus på bander.

Skræppebladets blog følger udviklingen, og i den seneste tid har du bl.a. kunne læse følgende på hjemmesiden:

Råd skal stoppe lillebror
“Vi er i fuld sving med at etablere de banderåd, der er en del af regeringens såkaldte bandepakke. De skal have fokus på de helt unge, potentielle bandemedlemmer, så vi kan få brudt fødekæden til banderne,” siger Østjyllands politidirektør, Jørgen Ilum allerede i juli.

I Århus oprettes to banderåd – et for hele Århus og et med særlig fokus på det vestlige Århus.

urh-arkiv-politi-RC9281

Politiet vil have boligforeningerne med
30. september: Landets boligforeninger skal inddrages i kampen mod bander, mener Københavns nye politidirektør Johan Reimann.

”Politiet skal ikke varetage opgaven alene og rækker nu hånden ud mod blandt andet boligforeningerne for at drøfte konkrete problemer og forslag til at komme banderne til livs. Andre aktører som NGO’ere, foreninger og forretnings- og erhvervslivet får også tilbud om at sidde med ved bordet,” skriver Boligselskabernes Landsforening.

BB-formand er positiv
”Grundlæggende har jeg den holdning, at hvis man har en idé om at gøre tingene bedre, skal forsøget gøres. Vi har allerede en god erfaring med at være i dialog med skole, politi og socialforvaltningen,” siger Jesper Pedersen, der er formand for Brabrand Boligforening.

”Men det er noget, der skal følges op på hele tiden, for ellers går det galt igen. Jeg må indrømme, at jeg ikke helt tror på, at vi kommer problemerne hundrede procent til livs. Til gengæld kan man lægge en meget stor dæmper på det.

Grundlæggende handler det om, at forskellige kulturer støder sammen. I forskellige kulturer har man forskellige måder at tackle tingene på. Når man har et kontaktsted som et banderåd, hvor man kan udveksle erfaringer, er der en god chance for at løse problemerne langt mere målrettet. Og tilpasse løsninger efter beboere, der er kulturelt meget forskellige som arabere og somaliere,” mener formanden.

urh-arkiv-autonome-DSCF6541

Bande stoppet før start
Den 20. oktober kunne politiet fortælle om succes i indsatsen mod bander.
Kendte indvandrer-bander som Black Cobra i København og Black Ghost på Fyn var forbillederne, da en ny gruppering i Gellerup var ved at etablere en afdeling af “Black Scorpions”, der kan betegnes som en ungdomsafdeling for Black Cobra.

Men myndighederne opdagede aktiviteterne i en tidlig fase. Politi, socialforvaltning, klubfolk og andre, der i forvejen har et tæt samarbejde, gik omgående i offensiven for at stoppe bande-dannelsen i opløbet. Midlerne var dialog og overtalelse.

Indsatsen starter i 5. klasse
22. oktober: Århus Kommune og Østjyllands Politi forlænger indsatsen imod dannelse af ekstreme grupper i samfundet – også kaldet politisk og religiøs radikalisering. Indsatsen blandt unge er forlænget et år, og det er især 5. og 6. klasse der skal lære begreberne “flertalsmisforståelse” og “social overdrivelse”.

Børnene skal lære, at flertallet til tider gør ting eller mener andet, end de reelt gør og mener. Derved risikerer børn at ville leve op til meninger og handlinger om alkohol, mobning og kriminalitet, som ikke findes i virkeligheden.

”I skoleåret 09/10 forventes undervisningsforløbet gennemført i ca. 150 klasser,” oplyser Allan Aarslev fra Østjyllands Politi.

Sporveje med på vognen
4. november: Foruden boligforeninger inddrages også busselskabet i kampen mod kriminalitet.
”Da mange af hændelserne i høj grad relaterer til busruterne til og fra Århus Vest, blev direktør Torben Høyer, Busselskabet, Århus Sporveje inviteret til at deltage som ad hoc medlem i lokalrådet for Århus Vest,” meddeler Østjyllands Politi.

I Århus Kommune er der oprettet fire lokalråd: SSP-indsatsen, PSP, misbrugsindsatsen og for Århus Vest. Sidstnævnte er områdespecifik og arbejder især på at nedbringe kriminaliteten i det vestlige Århus.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt