Naboskab og psykisk sygdom – debatmøde i Café Perlen

Tema-debat: “Er din nabo psykisk syg”

af Hanne Løvig (kun online)

Tirsdag d. 3. november var der åbent møde i Café Perlen på Dortesvej i Brabrand. På dette møde var psykisk syge som naboer på dagsordenen. De beboeraktive fra fællessekretariatet havde taget initiativ, og var arrangør af mødet. Der var helt fyldt op ved bordene i Café Perlen af  interesserede, der var kommet for at deltage i mødet og blive klogere på området.

Klaus Seeberg, som har en psykisk lidelse, og er tidligere alkohol- og kokainramt og Teit Klitgaard, som er ejendomsservicetekniker i Rundhøj, HAB holdt hver et oplæg på 20 minutter.

Erfaringer fra en psykisk syg
Klaus startede, og det var meget stærkt og ærligt, alt det han fortalte. Han har virkelig set alkohol, kokain og psykisk sygdom dybt i øjnene. Der var også en solstrålehistorie. Klaus boede på et tidspunkt i lejlighed i Højbjerg. Der havde han virkelig følt sig forstået af naboerne. Især var der en god ven og nabo, som fik Klaus inviteret med til mandeaftener i opgangen. Her mødtes mændene en aften om måneden på skift hos hinanden, og snakkede, drak kaffe og hyggede sig. I dag har Klaus det godt, han er helt ude af sit misbrug af alkohol og kokain. Han bor i Kolt sammen med sin kæreste Tina og hendes to børn fra et tidligere forhold.

En ejendomsfunktionær – der gør noget ved problemerne

Efter Klauses flotte oplæg holdt Teit så et oplæg, hvor han fortalte om sin måde at møde psykisk syge på som ejendomsservicetekniker. Og her har varmemestre og andre ejendomsserviceteknikere da vist en del at lære!

Teit bruger tid på at gå ind og drikke en kop kaffe med beboere, når han fornemmer, de har det skidt. Der var en ligeværdighed i alt, hvad Teit sagde i sit oplæg. Det var bare så rart at høre. Teit er kun 32 år og ung og progressiv, og, som han selv siger, meget interesseret i andre mennesker. Flere af Teits’ slags, TAK!

Råd fra en erfaren
På sin uddannelse som ejendomsservicetekniker udarbejdede Teit en lille folder i faget psykologi, som han fik topkarakteren 12 for. Jeg har fået lov af Teit til at bringe uddrag fra folderen, disse 6 gode råd i mødet med psykisk syge i boligområderne:

1. Lav klare aftaler. Hvis en psykisk syg henvendersig til dig med et praktisk problem, så lav en aftale relativt hurtigt. Overhold aftalen og kom ikke forbi uanmeldt. Spontane besøg kan skabe utryghed.

2. Vær ærlig, men respektfuld.
Psykisk syge kan have anderledes opfattelse af virkeligheden. Hvis du bliver spurgt om din opfattelse, skal du være ærlig. Men undlad at lave sjov med situationen og forsøg ikke at overbevise personen om, at han/hun tager fejl.

3. Vis forståelse og undlad kritik. Psykisk syge kan have svært ved at klare praktiske gøremål. Vis forståelse for situationen og kommenter ikke forholdene i hjemmet.

4. Forhold dig roligt. Gå stille frem. Vær ikke anmassende og alt for frisk i kontakten med den psykiske syge. Hvis der opstår situationer, der gør dig utryg, skal du undgå at vise din usikkerhed og i stedet forlade hjemmet.

5. Kend din rolle. Vær hele tiden bevidst om, at du er ansat som ejendomsfunktionær og ikke har til opgave at behandle de psykisk syge beboere.
6. Husk din tavshedspligt. Tal ikke med andre beboere om de psykisk syge beboere. Kontakt de professionelle behandlere, hvis du mener, en beboer har brug for hjælp.

Efter de flotte oplæg var der debat i Café Perlen. Der blev diskuteret meget, og der var mange fra de respektive afdelingsbestyrelser, der var interesserede i gåde råd til, hvad man skal stille op, når man fornemmer, at en beboer har det svært. Et godt møde i Café Perlen denne november aften.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt