Decembertanker

om Gellerup og julen

af Inger Bloch – illustration af Jesper Ankjær

Måtte ikke gå til gymnastik
I firserne, mens jeg stadig boede i Gellerupparken, underviste jeg i gymnastik i Nordgårdens Idrætsforening; vi havde en gymnastiksal i kælderen i den bygning, der ligger over for biblioteket.
En aften, hvor mit damehold netop skulle til at begynde, kom to kvinder med tørklæder på og spurgte, om de måtte se på gymnastikken for at finde ud af, om det var noget for dem.
De fik selvfølgelig lov til at kigge på, og jeg sagde til dem, at de skulle være velkomne på holdet, hvis de fik lyst til at deltage.

decembertankerNæste gang, vi skulle til at starte på gymnastikken, stod der pludselig to mænd med skæg og sagde, at de gerne ville overvære timen, således at de kunne tage stilling til, om deres kvinder måtte være med. Jeg var imidlertid nødsaget til at fortælle dem, at vi ikke kunne have mandlige tilskuere; det syntes de ikke om, og deres mørke øjne lynede vredt, da de gik.
De to kvinder så vi ikke igen – de fik ikke lov til at gå til gymnastik!

Når der dengang var forældremøder på skolen, kom forældre til børn med indvandrerbaggrund kun sjældent – og i hvert fald var det kun fædre, der deltog – aldrig kvinderne.
Nu er det 27 år siden, at jeg oplevede disse ting, og jeg håber inderligt, at tiderne har ændret sig, således at kvinderne nu kan deltage i arrangementer på lige fod med danske kvinder (?).

Store planer
For tiden svirrer det i luften med planer for Gellerup og de øvrige store boligområder, hvor der bor mange mennesker med indvandrerbaggrund. Nogle idéer er gode – MEN: Hvor består fornuften i at ville rive boligblokke ned? At bruge mange penge på at rive sunde boliger ned, samtidig med at der skal bruges mange penge til isolering og behandling af skimmelsvamp i de ældre boligafdelinger – det hænger altså ikke sammen!

Tryghed i områderne
Man skal kunne føle sig tryg ved at bo og færdes i og omkring sit hjem!
En af de ting, der ofte bliver nævnt i forbindelse med planerne, er, at der er meget kriminalitet i områderne. Samtidig siges det, at problemerne især kommer fra nogle få utilpassede (jeg bryder mig ikke rigtig om det ord) store drenge og unge mennesker.

Jeg har lyst til at sige til de unge ”rødder”: ”Pas dog jeres skoler og uddannelser – alt det, I lærer, giver jer en styrke, ingen kan tage fra jer, og I får langt bedre chancer for at få et godt voksenliv!”

Bliv god til dansk
En af de ting, der nævnes i regeringens ghettoplan, er, at børnene skal gå i børnehave. Så vidt jeg ved, går masser af børn i Gellerup-området allerede i vuggestue eller børnehave. Der er ingen tvivl om, at det er godt for de små at komme i disse institutioner; her stifter de bekendtskab med dansk kultur, og de lærer det danske sprog. Børnene kommer jo fra flere forskellige nationaliteter og lærer i børnehaven at tale sammen på det fælles sprog – dansk.

Men det er også vigtigt, at de voksne – både mænd og kvinder – får lært sproget. –Hvad hvis familierne en gang imellem aftalte en dag, hvor der kun bliver talt dansk i hjemmet? Man kunne slukke fjernsynet – hygge sig med te og pandekager med jordbærsyltetøj (eller noget andet) – og så aftale, at alt hvad man siger, siger man på dansk. Måske vil de store børn være bedst til det, men så kan de jo ”undervise” de andre i familien. Det kunne være en morsom og hyggelig øvelse i at blive bedre til at tale dansk.

Jo bedre vi bliver til at forstå hinanden i samfundet – jo større bliver tolerancen, og dermed skabes grundlag for venskaber.

Juletid
Nu kom min klumme nærmest til at handle om nogle problemer og ikke om julen – og dog: December er julemåneden – og tryghed, tolerance og venskab – er det egentlig ikke det, julen handler om?
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt