Livia – Et projekt med perspektiv

Kvinder lærer sig selv og verden at kende

tekst og foto af Elsebeth Frederiksen

Efter at Nordgårdskolen er blevet lukket, står Nordgårdhallen lukket det meste af tiden. Lige nu bliver den dog brugt af kursister på projektet Livia (Livskvalitet, værdighed, i arbejde) som henvender til kvinder, som af forskellige grunde har store vanskeligheder i forhold til arbejdsmarkedet.

Kursisterne sidder på måtter på gulvet i en rundkreds. Ingrid Videbech, som er livstilsvejleder, leder kurset. Der bliver altid startet med en omgang, hvor hver deltager fortæller, hvordan de har det. Det er en øvelse, hvor de lærer at komme i kontakt med sig selv og de andre kursister.

Derefter klapper de sig selv på alle kropsdele, samtidig med at de udtaler navnet på dem. På den måde lærer deltagerne ordene. I det hele taget fokuserer kurset meget på kroppen, for at deltageren skal få en større bevidsthed om sig selv og lære afgrænsning til omverdenen.

Mariam Isho er meget glad for kurset.

Mariam Isho er meget glad for kurset.

Derefter dyrker de motion og danser
De får rørt sig og brugt hele kroppen. De laver åndedrætsøvelser, afslapning og lytter til musik. Der bliver lagt stor vægt på, at der bliver talt på kurset. Man kan få forklaret ting på eget sprog, hvis der er andre deltagere med samme sproglige baggrund. Derudover skal man være stabil, møde til tiden og melde afbud, hvis man ikke kommer. Det er både af respekt for sig selv og de andre deltagere.

Store fremskridt for deltagerne
Ingrid Videbech har bemærket store fremskridt for deltagerne. Et par af kvinderne begyndte på kurset uden store danskkundskaber, og nu udtrykker de sig meget bedre på dansk og er ivrige for at tale. Nogle af deltagerne begyndte med at være stille og generte, og nu er de gladere og livlige.
”Mange af deltagere har været ude af arbejdsmarkedet i mange år, og dette kursus skulle gerne gøre dem parate og give dem mod til at komme på arbejdsmarkedet og blive selvforsørgende,” siger Ingrid Videbech.

I gang med ” Hvordan har du det-runden”

I gang med ” Hvordan har du det-runden”

Deltager er glad for kurset
Mariam Isho er frivillig på kurset. Det betyder at hun følger med i aktiviteterne, men at der ikke skal indberettes og skrive rapporter om hende til sagsbehandleren. Der er otte kursister og fire frivillige for øjeblikket.
Mariam Isho har været med siden september, kun afbrudt af et kort ophold på daghøjskole. Hun er meget glad for at være med. ”Jeg er blevet mere bevidst om ting såsom sund kost og motion, og jeg har lært ting om mig selv, som jeg ikke kendte,” siger Mariam Isho.

Hun fortæller, at det er en fordel med færre kursister, fordi der så er mere tid til hver enkelte. På daghøjskolen var der op til 30 personer på kurset, og det var for hende for mange mennesker til, at hun følte sig godt tilpas. Her bliver der taget hensyn til en og taget vare på ens problemer.

Hun har faktisk ikke noget dårligt at sige om projektet og håber, hun snart for en plads på kurset som officiel kursist.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt