Seniorer i Sonnesgården vil redde sig selv

Hjertestarter indkøbt og installereret

tekst og foto Hans Esmann Eriksen

Hvis et hjertestop rammer, skal der gribes hurtigt ind, hvis personen skal overleve. Det har beboerne i Sonnesgården forholdt sig til ved at indkøbe en hjertestarter, der er ophængt i fælleslokalerne.

Gert Brügge viser hjertestarteren

Gert Brügge viser hjertestarteren

I Danmark rammes ca. 3.500 årligt af hjertestop uden for hospitalerne. Omkring halvdelen af dem, der rammes, er seniorer og pensionister.

Når et hjertestop rammer, kan man i dag overleve uden mén, hvis der sættes ind inden for 6 minutter. På offentlige steder er der flere steder opsat en hjertestarter, så der kan sættes ind, før ambulancen når frem. Det kan redde mange liv.

Hjertestarter. Kirsten og Finn træner i brug af hjertestarteren

Hjertestarter. Kirsten og Finn træner i brug af hjertestarteren

”Den nærmeste hjertestarter for Sonnesgården er opsat i Musikhuset. Derfor har beboerne besluttet selv at få opsat en hjertestarter,” siger Gert Brügge fra pensionistforeningen i Sonnesgården.

I Sonnesgården er der en aktiv pensionistforening, hvor praktisk taget alle beboere er medlemmer. Ud over tilskud fra FAS financierer pensionistforeningen sine aktiviteter med tilskud fra kommunen og fonde samt overskud fra fællesaktiviteter som for eksempel café-eftermiddagene. Pensionistforeningen støtter mange små og store initiativer i afdelingen.

Efter en længere debat i foråret blev det besluttet at indkøbe en hjertestarter. Det var ikke en enkelt beslutning, for hvordan kan man afveje værdien af, at man måske kan redde et liv imod for eksempel indkøb af flere motionsmaskiner eller forbedring af køkkenforholdene.

Indkøbet af hjertestarteren samt kursus for 28 af beboerne I, hvordan den anvendes kostede omkring 25.000 kr. Det er mange penge i et lille budget.
“Det er en lille forsikringspræmie at betale på én gang i forhold i forhold til værdien af og glæden over, hvis en af vore beboere bliver reddet” siger Gert Brügge, der er initiativtager og ankermand i projektet.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt