Afd. 30: Pilevangens energisystemer kræver engagement

Afdeling 30: Pilevangen

Omvendt køleskab sikrer gulvvarmen i boligforeningens yngste afdeling

tekst og foto af Dorit Barbara Strandgaard

Maria Ovesen er Pilevangens egen ekspert på energisystemet

Maria Ovesen er Pilevangens egen ekspert på energisystemet

Boligforeningens nyeste afdeling, Pilevangen i Solbjerg, der netop har vundet prisen som ”Årets Byggeri 2011”, har et spændende energisystem, som beboer Maria Ovesen, der snart er uddannet bygningsingeniør, her fortæller om:

”Den ene del af varmepumpen, som består af luft-væske, er placeret i skuret. Her bruger den luft udefra, som via en ventilator suger luft indefra skuret og ud i carporten. Der er der en frostfri væske, som luften rammer. Væsken er altid koldere end udeluften, derved optager væsken varmen fra udeluften. Inde i fordamperen kommer væsken så til at fordampe, det vil sige, der forsvinder ikke noget væske, da det er et lukket system.

I fordamperen giver den frostsikre væske varme til kølermidlet, som er i et andet lukket system, som så går videre til en kompressor og videre ud til en kondensator, hvor den afgiver varme til vandsystemet, som for eksempel vores gulvvarme,” forklarer Maria tilføjer, at varmepumpen i princippet virker som et køleskab, som dog laver varme i stedet for kulde.

Trådløs styring
Hvad sker der så i vores ventilationsanlæg?
”Ventilationsanlægget, som er i entreen, er der, hvor udeluften suges ind i en modstandsveksler og opvarmes via udsugningsluften, som kommer fra rummene. Der udsuges i køkkenet og badeværelserne, mens der i stue og værelser indblæses,” forklarer Maria og fortsætter:

”Hele systemet styres af kontrolpanelet Air Dial, som er trådløst og fjernstyret, og ved boostning skruer man op for styrken af luften, (altså ventilationen, red.), og det bruges hver gang ved madlavning og bad.

Nem vedloigeholdelse
Hvilken gavn gør solcellerne?
Maria smiler og svarer:
”Solcellerne laver strømmen til opvarmning af vand og varmen.
Det overskydende strøm, som vi ikke bruger, kommer videre ud til el-nettet, hvor vi får det igen, når vi har behov for det”.

Hvordan vedligeholder man energisystemerne?
”Ventilationerne skal have skiftet filter hvert år, mens solcellerne ingen vedligeholdelse har, og varmepumpen kun skal have et årligt eftersyn.”
Maria slutter:

”Nu når huset har de tre ting, så skal man huske, at man ikke bare åbner døren, og at man bliver nødt til at engagere sig og sætte sig lidt ind i tingene”.
Læs om Pilevangens pris som ”Årets Byggeri 2011” på hjemmesiden: http://www.byggeri.dk/maned/aarets-2011-pilevangen

Maria Ovesen er Pilevangens egen ekspert på energisystemet
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt