Renoveringsprocessen i Søvangen – afdelingsmødet i maj
Læserbrev
Illustration af Jesper Ankjær
I sidste Skræppeblad skrev Niels Schjeldahl, at han fik det ud af afdelingsmødet i maj, ”at renoveringen ville ende med en forhøjelse af huslejen på 200 kr. pr. m2. over en periode på 20 år”, og foreningsformand Jesper Pedersen undlader i sin læserbrevsbesvarelse at korrigere dette. I Skræppebladets forudgående nr. 5 er afdelingsmødet refereret, og huslejestigningen angivet således: ”Under alle omstændigheder vil huslejen over 20 år ende på ca. 900 -1.000 kr. pr. m2 pr. år, hvor huslejen nu i gennemsnit er på 584 kr. pr. m2 pr. år.”
Efter de lidt mere detaljerede oplysninger, der er blevet forelagt for beboernes interessegruppe for renoveringsopgaven, vil huslejen som absolut minimum stige med 399 kr. pr. m2 pr. år over 9 år.
En afstemning på afdelingsmødet “gav et markant flertal for at gå videre med at søge fondsmidlerne og tilladelse til projektets fortsættelse”. Arkitekt- og ingeniørudgifterne i forbindelse med projektering af en sådan anlægsopgave udgør en betragtelig del af den samlede anlægssum. Disse udgifter afholdes ud af det beløb, der fremkommer ved at tillægge de skønnede håndværkerudgifter 24 procent.
I kroner og ører andrager disse 24 procent efter det for interessegruppen oplyste et beløb i størrelsesordenen mellem 43 og 59 mio. kr. Med afdelingsmødets beslutning er der for mig at se nu givet grønt lys for en substantiel udgiftsafholdelse, hvilket også er et naturligt trin i processen.
Jeg mener dog, at det ville have klædt administration og bestyrelse til afdelingsmødet at sikre, at forsamlingen forud blev oplyst om de økonomiske konsekvenser for den foreslåede beslutning. Nu må vi jo så bare have tillid til, at foreningen ikke spilder projekteringsudgifter på de dele af renoveringen, som der har været ytret betænkelighed ved, såsom parkeringshus og øvrige miljøarbejder samt tilgængelighedsboliger mv.
Laurits Bloch,
Interessegruppemedlem,
Søvangen
Svar til Laurits Bloch
Jeg kan udmærket forstå, at det virker meget uoverskueligt med alle disse tal, der efterhånden har været fremme.
Jeg vil selvfølgelig gerne prøve at forklare disse, men det tror jeg yderligere vil skabe forvirring, men jeg tror, det er bedst at fastslå følgende:
1
Der bliver ikke igangsat nogen form for fysiske arbejder, før et nyt beboermøde har taget stilling til et endeligt og konkret projekt med tilhørende økonomiske konsekvenser for beboerne i Søvangen.
2
Der blev på beboermødet gjort udtrykkeligt opmærksomt på, at det, beboerne sagde ja til, var udelukkende, at der kunne udarbejdes en konkret ansøgning til Landsbyggefonden, hvor det endelige projekt med tilhørende økonomiske konsekvenser er med.
Når Landsbyggefonden har behandlet og forhåbentlig godkendt denne, så vil der blive indkaldt til endnu et beboermøde, hvor så beboerne i Søvangen skal sige endeligt ja eller nej til projektet.
3
I det af Landsbyggefonden meddelte tilsagn om, at Søvangen er med i en reserveret pulje, var der angivet et huslejeniveau, som Landsbyggefonden mente ville være den husleje, beboerne kunne betale, før fonden gav tilskud.
Dette niveau oplyste jeg på beboermødet, at Foreningsbestyrelsen fandt for højt sammenlignet med huslejen i området.
Jeg oplyste endvidere, at vi ville igangsætte en analyse af huslejeniveauet i området og efterfølgende foranledige en ny forhandling med Landsbyggefonden.
Dette arbejde pågår netop nu, og jeg forventer, at der kan være en udmelding fra Landsbyggefonden i løbet af dette efterår. Det er prioriteret meget højt af mig og den samlede bestyrelse.
Under henvisning til ovenstående mener jeg, det er bedst for projektet at afvente disse forhandlinger og så derefter få opgjort en mere konkret opstilling over økonomien.
Med venlig hilsen
Jesper Pedersen
bestyrelsesformand
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2013-07 September