I Odinsgård klatrer man da i kirsebærtræer

Boligforeningens vestligste afdeling på Holmstrup Mark kan næste ikke vente på, at foråret springer ud, og beboerne kommer ud af deres hi

Skræppebladets udsendte er en lørdag eftermiddag midt i marts taget til Odinsgård for med andre øjne at se på afdelingen, der er nummer 11 i Brabrand Boligforening.
I haven udenfor formand Lene Olms toetages lejlighed er havebordet dækket op med hjemmebagt brød, ost, kaffe og te, og hynderne til havestolene er fundet frem, så vi kan sidde ude og nyde den tidlige forårssol.

Et enkelt telefonopkald gjorde, at der pludselig kom mennesker på billederne.

Et enkelt telefonopkald gjorde, at der pludselig kom mennesker på billederne.

Nabo Asta Nielsen, der er bestyrelsessuppleant og aktiv i Det Kreative Værksted, og hendes søn, Carl Tue, sidder med ved bordet for at fortælle om livet i afdelingen. Mor og søn har boet her i to år, efter at de flyttede hertil fra Toveshøj.

Lidt senere støder Stinne Ertmann og Jacob Johannesen til ved havebordet. Parret er begge aktive i Odinsgård henholdsvis i Det Kreative Beboerværksted og afdelingsbestyrelsen. De har boet her i fem et halvt år, før da boede de i Skovgårdsparken.

Liver op om foråret

Skræppens udsendte får at vide, at lørdag måske er en dårlig dag at komme på besøg. På trods af solen er det stadig koldt i vinden, så der er ikke andre mennesker udenfor.

”I skulle nok være kommet en søndag, da er der normalt mange flere folk udenfor. Lørdag er folk tit ude at købe ind,” forklarer Lene.
Hun har boet i Odinsgård siden 1993, dengang var afdelingen tre år gammel.

Odinsgård ligger lige ud til stisystemet i Skjoldhøjskilen, der nærmest er afdelingens baghave.
Her kan man gå fine ture og tit se rådyr, der kan komme helt op til haverne og nogle gange også er set skrående hen over parkeringspladsen.
På trods af at Odinsgård ligger midt i naturen, er der ikke langt til Aarhus C. Med bus linje 3A kan du være på Klos-tertorvet på 15 minutter.

Aktive beboere

Afdelingen ser måske lidt trist ud denne kolde forårsdag, men efter rundvisningen er Skræppens udsendte overbeviste om, at afdelingen har meget at byde på.
Lene Olm fortæller, at det er en meget aktiv afdeling, og rigtig mange beboere i de 103 lejemål deltager i arrangementer.

Ved sommerfesterne laver beboerne altid tingene fra bunden, når de bager og laver syltetøj, og så griller de tit sammen. Der er en bålplads, hvor børnene nemt kan bage snobrød, og en legeplads med en dejlig stor gynge, og om sommeren kommer der mange bænkesæt ud at stå rundt omkring bebyggelsen.

Asta og Stinne er nøglepersoner i Det Kreative Beboerværksted.

Asta og Stinne er nøglepersoner i Det Kreative Beboerværksted.

Kreativt beboerværksted

Skræppebladet bliver vist over til Valhalla, der er afdelingens fælleshus. I stueetagen er der et selskabslokale, som beboerne kan leje for 600 kroner – halv pris til børnefødselsdage. Huset har et stort køkken med alt, hvad man har brug for, når der skal festes.

Ovenpå ser vi Det Kreative Beboerværksted, der siden nytår har holdt åbent tirsdag eftermiddag, og som er et tilbud til alle beboere. Her er Asta og Stinne nøglepersoner, som hver tirsdag låser op og låser af.

I fælleshuset er der desuden et gæsteværelse. Her har afdelingsbestyrelsen også et mødelokale, men det bliver nu mest brugt til at opbevare afdelingens julenisser, fordi bestyrelsen holder møde i selskabslokalet, hvor der også er en projektor, der kan bruges.

Odinsgårds nisseleg blev berømt i hele Danmark, da afdelingen begyndte at sætte havenisser ved beboernes hoveddøre.

Odinsgårds nisseleg blev berømt i hele Danmark, da afdelingen begyndte at sætte havenisser ved beboernes hoveddøre.

Landskendt for Nisseleg

For nogle år siden blev Odinsgård nærmest verdensberømt i hele Danmark for afdelingens lille juleleg, som går ud på, at en håndfuld havenisser bliver stillet rundt ved hoveddørene. Flere ugeblade skrev om legen, hvor reglerne er sådan, at hvis en beboer opdager, at naboen har fået en nisse, så kan han eller hun ringe på og give naboen en lille ting og så tage havenissen med hjem til sin egen dør.

Nisserne bliver sat frem den 1. december, og så flytter de rundt hele julemåneden indtil juleaften, hvor de beboere, som har nisserne på besøg den 24. december, får overrakt en æske chokolade.
”Langt de fleste af Odinsgårds beboere er med på julelegen, men alligevel har det af og til været nødvendigt at redde en nisse ud, som på en eller anden måde er kommet ind på den forkerte side af hoveddøren,” fortæller en grinende Lene Olm.


Solstuens skønne udsigt med solnedgange

Skræppebladet bliver inviteret op til Solstuen på beboerhusets øverste etage. Mens vi tager elevatoren op, fortæller en kvindestemme, hvilken etage vi er på

Fra Solstuen på toppen af fælleshuset er der udsigt til solnedgangen året rundt.

Fra Solstuen på toppen af fælleshuset er der udsigt
til solnedgangen året rundt.

Fra Solstuen er der en fantastisk udsigt langt ud mod vest, den er især god nytårsaften. Rummet er lige nu lidt skrabet, fordi der er ved at komme nyt gulv på, men det bliver heller ikke rigtig brugt til noget, hvilket beboerne faktisk er ærgerlige over.

Der står en enlig crosstrainer i et hjørne, men ellers er der kun adgang til en række opbevaringsrum for afdelingens ungdomsboliger.

Vi tager elevatoren ned igen. Alle Odinsgårds fire elevatorer har for øvrigt nordiske navne: Odin, Thor og Freja – og den sidste, som er lidt upålidelig, bliver kaldt Loke.


Populære kirsebærtræer lokker til rov

Odinsgård består af to gårdafsnit, hvor det ene er mest byagtigt med et parkerings-areal, mens det andet er mere et landligt område med en grøn gård med store flotte kirsebærtræer, der efterhånden er ved at være et kvart århundrede gamle

Der kommer ikke kirsebær på træerne før engang i august, men til den tid er der meget livlig aktivitet rundt om og oppe i træerne, fortæller beboerne. Både børn og voksne kravler nemlig gerne op for at plukke de lækre kirsebær. Der kommer endda folk udefra for at stjæle bærrene – også om natten.

Jonas Ben Abdallah på ti år er glad for Odinsgårds kirsebærtræer, som er gode at klatre i - også om foråret.

Jonas Ben Abdallah på ti år er glad for Odinsgårds kirsebærtræer, som er gode at klatre i
– også om foråret.

”Vi har oplevet folk, som kommer kørende i bil midt om natten. Det er voksne mennesker, der ikke bor her, som kan finde på at kravle rundt i træerne og plukke kirsebær,” siger Lene Olm og fortæller, at afdelingsbestyrelsen leger med tanken om at få opsat skilte om, at folk udefra skal stoppe med at stjæle kirsebær.

Brødrene Jonas og Adam Ben Abdallah på ti og otte år er hurtige til at vise Skræppens fotograf, hvordan man kan kravle op i kirsebærtræerne, også selv om det kun er marts måned. Og de fortæller, at det sagtens kan lade sig gøre at sidde i træet om sommeren og læse en bog, samtidig med at man spiser kirsebærrene.

Forsiden: Skræppebladet på besøg i Afdeling 11 - Odinsgård. Foto: Martin Krabbe.

Forsiden: Skræppebladet på besøg i Afdeling 11 – Odinsgård.
Foto: Martin Krabbe.


Afdeling 11, Odinsgård

Etagebyggeri opført i 1990 – 2 til 5 etager
83 boliger, 71-101 m2 – og 20 ungdomsboliger
Fælleshus med køkken og kreativt værksted og gæsteværelser på 1. etage samt vaskeri i kælderen
Fraflytning – ca. 25 procent om året
Odinsgården blev opført på baggrund af Boligministeriets konkurrence ”Det nye etagehus” i 1984 med søjlepladesystem med facadeelementer af beton og blåmalede eternitplader
Gennemgik allerede i 2004 en omfattende renovering af varmesystemet
Afdelingen blev præmieret med Nykredits Arkitekturpris i 1990

Odinsgård Facebook-side: www.facebook.com/odinsgaard


Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2015-03 April

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2015-03 April side 4-6
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2015-03 April

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data