Kunst i Søvangen

Lille men pænt udvalg

Søvangen har ikke mange kunstværker, men i løbet af de 60 år, afdelingen har eksisteret, er der dog samlet nogle få stykker. Jeg tror heller ikke, at det har været savnet, da afdelingen i sig selv ligger så smukt, at der altid er noget godt og rart at kigge på.

Brabrand-maleren Ole Østrup

”Ole Østrup (1943-2012) var akademisk uddannet inden for kunst og havde mange udstillinger bag sig. Han havde flere store opgaver for det offentlige, og han lavede store firmaudsmykninger. Ole var blandt andet kendt for sine kvinde-, klovne- og bymalerier.” (Wikipedia).

Denne lokale kunstner er nok den, der mest har sat sit aftryk i Søvangen. Han er repræsenteret med nogle olie/akrylmalerier i Søvangens selskabslokale på Louisevej.

Et dejligt bybillede af Ole Østrup.

Et dejligt bybillede af Ole Østrup.

Her hænger fire billeder, og desuden må han have udsmykket væggen i forgangen, for her er man næsten ikke i tvivl om, at det er hans penselstrøg. Ældre beboere i Søvangen og såmænd mange andre steder i Brabrand har billeder af Ole hængende. Ole var god til at få sin kunst ud i lokalområdet.

Ole Østrup forsøgte sig også med skulpturer, og han har også lavet den skulptur, der står på boldspil- og bålpladsen. Det forlyder, at Ole aldrig fik den helt færdig.

Ole Østrups ufuldendte skulptur(er).

Ole Østrups ufuldendte skulptur(er).

Granitskulptur i jubilæumsgave

I Søvangens første 50 år var kunst kun noget, der var lavet lokalt. I forbindelse med 50-års-jubilæet fik afdelingen en pengegave. Den besluttede afdelingen sig for at bruge på en skulptur, der skulle stå et markant sted.

Man valgte en skulptur af billedhuggeren Anders Friis fra Lønstrup. Han er kendt for sine karakteristiske fugleskulpturer, som udsmykker offentlige pladser i Nordjylland. Den skulptur, som den daværende bestyrelse valgte, er af groft tilhugget finkornet svensk granit, udført som en ørnefigur på en søjle og med et smukt poleret ørnenæb.

Anders Friis har valgt at lave sine skulpturer i en granit, der kommer fra Sverige, og som skulle være den bedste kvalitet.

Jubilæumsgaven – en granitskulptur i form af en ørnelignende fugl, der ”svajer lidt” på sin søjle af samme materiale. Kunstner: Anders Friis.

Jubilæumsgaven – en granitskulptur i form af en ørnelignende fugl, der ”svajer lidt” på sin søjle af samme materiale. Kunstner: Anders Friis.

Krumrygget kone

Anders Friis blev født 1959 og er selvlært billedhugger. Han udstillede første gang på Charlottenborgs forårsudstilling i 1990. Siden er det blevet til flere udstillinger både i indland og udland, står der på Galleri Friis´ hjemmeside.

Hans gennemgående motiver i figurerne er fugle, der fremstår med eget liv – ”små stykker natur”, skriver han selv.

Den valgte skulptur blev placeret dér, hvor Louisevej møder Annettevej – et sted, hvor figuren er synlig, og et sted, hvor mange skal forbi for at komme til og fra Søvangen.
Ser man den i mørke eller langt væk fra i en særlig vinkel, kan den nu også ligne en gammel krumrygget kone.

Det er fint, at skulpturen er oplyst, når det er mørkt. Der ligger små lamper nede i det brostensfundament, hvorpå skulpturen er placeret. Den ser derfor helt anderledes ud i mørket, når nogle flader oplyses, og andre ligger i mørke. Lamperne får også granitten til at spille i lyset.

Søvangens placering er også kunst

Når man ser på det luftfoto af vores afdeling, der hænger flere steder i Søvangen i forstørret udgave, er man ikke i tvivl om, at arkitekt Knud Blach Pedersens disposition af bygningerne på det store parklignende område er en kunstart i sig selv. Den arkitektoniske disposition er så harmonisk og velkomponeret. Det var absolut fin kunst.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2015-03 April

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2015-03 April side 9
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2015-03 April

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data