Viljen til Viden

Beboer i Brabrand Boligforening leger med ord på skrift

Af Elsebeth Frederiksen

Det er ikke så tit, vi på Skræppebladet får en digtsamling ind ad døren. Det har vi fået i denne måned, og jeg har fået til opgave at anmelde den. Jeg må indrømme, at jeg ikke læser mange digte, så dette var en forfriskende opgave.

Grunden til, at vi har fået denne bog til anmeldelse, er, at forfatteren, Anne Høj Hansen, bor i Brabrand Boligforening, nærmere betegnet i Drejergården. Man får ikke meget at vide om Anne via omslaget på bogen. Hun beskriver sig selv som et legebarn, som leger med ord. Det er grunden til, at hun har skrevet denne digtsamling.

Man kan også se den som en slags personlig terapi. Fordi det er store personlige emner, man bliver indviet i via digtene.

Forskellige genrer
Digtsamlingen er en blanding af korte haiku, tanka og frie vers. Haiku og tanka er traditionelle japanske digtformer. Jeg kan godt lide variationen mellem de forskellige digtformer. Det giver en god variation og viser, at Anne har et stort repertoire.

Titlen ”Viljen til Viden” stammer fra første digt i samlingen, og digtet har en henvisning til Michel Foucault, fransk filosof og idéhistoriker. Det er måske lidt for internt til, at læserne får noget ud af denne reference, men det ødelægger ikke den samlede oplevelse af digtet, da man godt kan abstrahere fra denne reference.

”Jeg har fået en åbenbaring”. Sådan starter det første digt, Viljen til Viden. Hun er glad. Hun har fundet noget, der for alvor betyder noget for hende. Hun har fundet ud af, at hun er et menneske. En ret vigtig erkendelse for hende. Bogen igennem stråler det igennem, at Anne har kæmpet med psykisk sygdom og har været indlagt. Så selvom digtsamlingen ikke har et bestemt tema, men stikker i forskellige retninger, er der alligevel nogle temaer, der går igen.

Det er ikke kun kærlighed, men sorg, glæde, samfundssatire, depression og identitetsforvirring. Mange blandede følelser pakket sammen i en digtsamling. Den indeholder en del humor og underfundighed, men også triste digte om depression og dårlige oplevelser med medicin. Anne Høj Hansen har oplevet en del i livet. Det kan man forstå ud fra hendes digte.

Et digt om depression bliver efterfulgt af et luftigt digt om kærlighed. Det fungerer fint, fordi digtsamlingen dermed ikke bliver for tung at læse.

Digte er sjove størrelser. Nogle af dem bliver digte, fordi de bliver stillet op som et digt, selvom de faktisk bare er sætninger uden bestemt form. Sådan nogle er der også i denne digtsamling, men der er også andre, hvor digtformatet hjælper på både forståelsen og rytmen. Her er eksempler på digterens små kærligheds-haikudigte:

Dine kys
som jordbærsmoothie
frigør tsunamibølger
i min krop.

Et sødt lille digt om følelsen ved et kys. Men efter dette kommer depressionen frem. Måske på grund af sygdommen eller medicinen:

Abilify
Sorte angst tanker
holder mig hjemme
mit hjerte banker
når jeg hører naboen leve.

Bogen er en fin digtsamling med gode sprogbilleder.

Dog er der lidt skønhedsfejl, som jeg lagde mærke til. Om man kan betragte manglende sammensatte udsagnsord, kommaer og stavefejl i engelske ord som kunstnerisk frihed, er op til læseren, men jeg lagde i hvert fald mærke til det. Men måske var det med vilje, og så skal det ikke ligge kunstneren til last.


Anne Høj Hansen er født i 1973

Uddannet sosu-hjælper, pædagog og cand.pæd.soc.

Bor i Drejergården

Bogen kan købes gennem Forlaget Gallo og boghandlere
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2020
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt