”Nu har jeg et sprog og kan sætte ord på, hvem jeg er”

Elias Sadaq fra Gellerup udtrykker sig om livets udfordringer i form af poesi

Vi var aldrig de almindelige. Det var altid os og dem.

Pludselig var Elias Sadaq overalt på min tidslinje. Han læste digte op, han blev delt overalt. Jeg delte selv et af hans digte.
Hvem var denne unge mand med de store sorte krøller? Jeg fandt ud af, omend lidt sent, at han faktisk kom fra Gellerup, men nu boede i København, havde udgivet en digtsamling og nu altså også et teaterstykke. Jeg skrev til ham: Ville han mon medvirke i et portræt? Det ville han heldigvis gerne. Så en lørdag formiddag ringede jeg til ham med en masse spørgsmål og fik en masse gode og spændende svar. Så lad os starte ved begyndelsen: Hvem er Elias?

”Jeg hedder Elias. Jeg er opvokset i Aarhus’ gader med en dansk mor og en marokkansk far. Jeg kommer fra en muslimsk baggrund. Jeg er homoseksuel. Og så er jeg digter.”
Sådan introducerer han sig selv i forbindelse med sit teaterstykke ”Den Unge Elias Lidelser”.

Men selvfølgelig er Elias meget mere end det. Han er kreativ, han er en drømmer, og han er en, der hele sit liv har kæmpet med sine egne dæmoner i skikkelse af depression og selvmordstanker.
I vores lange samtale betroede Elias sig til mig. Han afslørede ting om sig selv, som mange sikkert ikke ved. Og han fortalte om, hvordan det var at vokse op i et hjem, hvor musik var haram, og hvor man ikke udtykte sig kreativt. Det var måske derfor, Elias begyndte at skrive.

”Jeg har altid haft et ønske om at skabe,” forklarer han og fortæller, at han allerede i 3.-4. klasse fik stor ros for en novelle, han havde skrevet. Den hed Skyggen, og det var første gang, han havde fået anerkendelse for noget, som han var god til.

Elias Sadaq

Ville være rapper

”Da jeg voksede op i Gellerup, regnede jeg, ligesom mange andre drenge i kvarteret, med, at jeg skulle være rapper. Det var ligesom naturligt for os.”
I dag er den drøm om en rapkarriere lagt på hylden, og han skriver digte, teaterstykke og læser religionsvidenskab på Københavns Universitet.

Gadestreger

I 2020 udgav Elias Sadaq digtsamlingen Gadestreger. Den består ikke kun af digte, men også visuelle effekter.

Den første digtsamling nogensinde i Danmark om at være muslim, homoseksuel og fanget mellem to kulturer. Han har fortalt i flere interviews, at han på grund af sin homoseksualitet ikke ser sin far mere. Det har været en svær periode for Elias. Men han er kommet videre med sit liv i København. Han udforsker byen, nattelivet, han vover at gå lige til kanten og at slippe fodfæstet.

Han læser sine digte op, studerer, og nu er han i gang med et teaterstykke. Der er fart i den unge Elias. Hvis han har det skidt, husker han på, at poesien er hans frihed og formål. Selv de gange, hvor han tænker, at han ikke kan noget, og livet ser sort ud, så kan han i hvert fald skrive.

Hvorfor har Elias fra Gellerup lavet et teaterstykke?

”Jeg var til en digtoplæsning i Kødbyen i København, og nogen havde hørt det og kontaktede mig bagefter,” forklarer Elias.
”Det var en mulighed, der bare faldt ned i mit skød, og som jeg måtte tage.”

De er et lille hold på fem personer, der er i gang med at færdiggøre stykket, som har premiere den 6. marts på Folke­teatret. På grund af corona bliver det dog en digital forestilling.
”Jeg tænkte aldrig, at jeg skulle i teaterverdenen, men at jeg skulle skrive flere digte,” siger Elias, som forklarer, at han med teaterstykket bliver trukket ud af sin komfortzone, fordi han nu både bruger sit sprog og krop.
”Jeg får ofte at vide, at det er tunge emner, men det er mit liv,” siger Elias.

”Og det er tungt, men også normalt for mig, fordi jeg har haft selvmordtanker, siden jeg var teenager.”
Selvom Elias taler til sit eget selvmord i stykket, så er der også håb. Der er altid håb, siger Elias.
”Jeg sætter mig på linen, når jeg fortæller om det, men det giver mig også mod og selvtillid til at arbejde. Denne proces og min udvikling er for mig som en high five fra Gud.”

Elias Sadaq

Uddannelse

Elias Sadaq læser, som tidligere beskrevet, religionvidenskab. Det gør han, fordi han gerne vil forstå religion bedre. Den betyder meget i hans liv. Det er en del af hans baggrund og opvækst, men via studiet kan han lære det teoretiske bag religionen. Han er nysgerrig og synes, det er spændende at se tingene fra et andet perspektiv.

Yahya Hassans skygge

Når man hedder Elias Sadaq, er muslim og skriver digte, så er det svært ikke at blive sammenlignet med Yahya Hassan. I starten hadede Elias det. Han er jo bare sig selv. Men så kom han til at tænke på, at det jo er en ære at blive sammenlignet med en af de største danske digtere nogensinde.
”Du kan ikke være minoritetetnisk ung og ikke være inspireret af ham, for han banede vejen for os,” siger Elias.

Prøver at gøre verden til et bedre sted

Elias kan godt se, at hans behov for at skrive kan være lidt egoistisk. Men det er også en måde at komme ud med de ting, han ikke kunne sige højt. Han har været alene med mange ting, og digtene er som et værktøj. Det kan hjælpe ham med at nå ud til andre. Når nogle unge fyre har sagt til ham, at de kan mærke hans digte i deres hjerte, er det chokerende for ham. Men det rører noget i ham. Og han ved, at han har gjort det, der gør ondt, til noget smukt.
Så selvom han også får hadefulde breve og dødstrusler — dem har han fået den del af, siden han sprang ud — så tager han sig ikke af dem mere. Fordi han tidligere har dyrket negativiteten, vil han ikke længere dvæle ved den. Han vil fokusere på al den kærlighed, han får. Og han får så meget, at de grimme kommentarer forsvinder.

”Hvis jeg har gjort indtryk og gjort verden til et bedre sted for et enkelt menneeske, kan jeg dø lykkelig,” slutter Elias Sadaq.

Fakta

Navn: Elias Sadaq
Født: 1992
Født og opvokset i Gellerup
To storesøstre og en lillebror

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2021-02 Marts

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2021-02 Marts side 16-17
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2021-02 Marts

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data