Månebasen, som få vil flytte fra

“Med Andre Øjne” har denne gang været i Holmstrup, et sted folk bliver boende længe

Rudolf Bay viser rundt i Holmstrup, hvor han har boet i 35 år.

Rudolf Bay viser rundt i Holmstrup, hvor han har boet i 35 år.

Engang var der marker, traktorer og halm­baller omkring Holmstrup. Det var det første byggeri på Holmstrup Mark.

Med andre øjneI dag er der mere byggeri, men bebyggel­serne ligger stadig lidt gemt væk i den grønne natur blandt søer, skov og bakker. Månebase Alfa bliver Holmstrup kaldt af vittige tunger. Fra lang afstand kan bebyggelsen også ligne en rumstation, der lige er landet på en mark.

Rudolf Bay, som sidder i afdelingsbestyrelsen, tager imod Skræppebladets udsendte på en smuk dag, hvor himlen er blå, men hvor der er meget få mennesker ude. Det er i hvert fald svært at finde nogen rundt omkring, og børn er der heller ikke nogen af. Vi støder på et par katte, mens vi bliver vist i området af Rudolf, men ellers er der tomt og blæsende.

Man skal kunne komme ud

Rudolf har boet i Holmstrup siden 1980. I 3 forskellige lejligheder. Da vi kommer ind i lejligheden, kan vi godt se, hvorfor han ikke vil flytte derfra. Han har en kæmpe altan og en lille have foran lejligheden. Han er i færd med at sætte markise op udenfor på altanen, hvor der også hænger vasketøj og blafrer i vinden.
”Jeg kan ikke forestille mig at bo andre steder,” forklarer Rudolf og fortsætter: ”jeg har brug for et sted, hvor jeg kan komme ud, og det kan jeg på begge sider af lejligheden her.”

Det samme mener Jette Bundgaard, som vi møder udenfor. Hun har boet i Holmstrup i 32 år og har prøvet at kigge på andre steder at flytte hen: ”men intet er som Holmstrup,” siger hun, og derfor er hun blevet boende. Hun er en af de mange, som er blevet hængende i bebyggelsen, men bare er flyttet i noget mindre, efterhånden som børnene er blevet store og flyttet hjemmefra, og dermed har hun fået mere plads derhjemme. Jette er en af de beboere, som har boet i området over 30 år.

Dem er der nemlig en del af. Det er sjældent, at man ser beboere bo i samme område hele deres voksenliv, men Holmstrup er bare noget specielt, og derfor bliver de boende. Hvis man vil have noget mindre, findes det, og hvis man er blevet dårligt gående, kan man altid flytte ned til jorden. Så kan man også få en have, man kan gå og passe, når man stopper på arbejdsmarkedet.

Holmstrup har sit eget antikvariat - “Læsehesten” bugner af bøger.

Holmstrup har sit eget antikvariat – “Læsehesten” bugner af bøger.

VS-højborg i 1970’erne

Vi får en rundvisning i området, som har forandret sig en del gennem årene. Beboersammensætningen er også ændret, forklarer Rudolf. Tilbage i 1970’erne var stedet en VS-højborg, hvor der sikkert blev tænkt store socialistiske tanker i de forskellige kollektiver i området. Den gamle socialistiske tankegang smitte­de også af på udvalget af bøgerne i Læ­sehesten, Holmstrups eget bogbyttemarked.

Her kan man aflevere bøger og tage nogle igen. Faktisk behøver man ikke at aflevere bøger for at tage nogle, for lokalet er proppet til med bøger. Her er også en hylde med både Lenin og Maos værker, som nok var blevet læst flittigt i 70’erne. Rudolf er en af dem, der holder Læsehesten åben, og alle er velkomne til at komme og hente bøger; ikke kun folk som bor i Holmstrup.

Genbrugsbutikken har samme princip som Læserhesten. Man må bare gerne komme og tage tøj og sko, men kan selvfølgelig også aflevere ting, som man tror andre kan få glæde af.

Bilvaskepladsen i Holmstrup

Mange aktiviteter for beboerne

Udover genbrug og bøger er der også forskellige klubber og foreninger. Der er pensionistklubben, som nogle gange tager på udflugt. Der er også Holmstrup beboerforening, som har åbent om eftermiddagen, og hvor man kan komme forbi til en snak og en bajer. Man skal være medlem for at komme dér, men så kan man komme der alt det, man vil hver dag mellem 10 og 18.

Her er også cykelværksted, som nogle beboere holder åbent. Her kan man komme forbi og få lavet sin cykel gratis. Afdelingen har en god udførlig hjemmeside, hvor man kan lære mere om aktiviteter i området og læse mere om de forskellige foreninger og aktiviteter i Holmstrup.
Her kan man se billeder fra Holmstrup Haver, som er kolonihaver, som beboerne lejer af kommunen. De ligger lige overfor bebyggelsen mellem skov og en sø, hvor et svanepar med unger holdt til i løbet af sommeren.


Dyreklubben

I Holmstrup er det både tilladt at have hund og kat. Vi møder dog ikke så mange hunde på vejen, men får fat på kontaktpersonen for dyreklubben, Ragnhild Jensen, som selv har hunden Molly.

Da vi kigger forbi har hun dog også besøg af naboens hunde Kira og Goshu, som hun nogle gange passer om aftenen. Man skal registrere sit kæledyr, og betaler der­efter 20 kroner om måneden. 8 af de kroner går til dyreklubben. Herigennem kan man søge om tilskud til neutralisering af katte, og ellers bliver pengene brugt til poser og spande til den nye hundegård, man er ved at bygge.

Ragnhild har også sin egen hundeklub. Hvor morgen kl. 9.15 går hun og andre hundeejere en tur på en times tid. Der er mellem 2 og ti mennesker med på turen og det er blevet en dejlig tradition for beboerne.


Afdeling 6, Holmstrup

Adresse: Jernaldervej 215 – 277, 8210 Aarhus V
Brabrand Boligforening
Terassebyggeri i fire etager
402 lejemål
Opført i 1974-75
Kælderrum til alle boliger
Selskabslokale
Dyrehold tilladt


Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2015-09 November

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Hans Martin GÃ¥rdhus
Hej, Beder om at I skriver en berigtigelse vedrørende artiklen om Holmstrup i Novembernummeret. Jeg citerer: "Her kan man se billeder fra Holmstrup Haver, som er kolonihaver, som beboerne lejer af kommunen. " Der er IKKE tale om kolonihaver, selv om det er en udbredt misforståelse især blandt de som ikke kender den danske kolonihavebevægelse. Der et tale om NÆRHAVER - foreningen Holmstrup Haver har lejet et areal af kommunen som vi administrerer som ca. 50 nærhaver. En væsentlig forskel er at man ikke har ret til at bygge et hus i sin nærhave - selv om der i tidens løb er sat skure og overdækkede terrasser op i en del af haverne.
webmaster
Som Skræppebladet tidligere har skrevet i fx en artikel om Holmstrup Haver er den korrekte betegnelse "nærhaver". <a rel='nofollow' href='/blad/2015-03/afdelingerne/afd-6-holmstrup-haver/' title='Åben link /blad/2015-03/afdelingerne/afd-6-holmstrup-haver/ i nyt vindue'>/blad/2015-03/afdelingerne/afd-6-holmstrup-haver/</a> Ordet nærhave er dog ikke særlig udbredt og ikke engang optaget i nogen officiel ordbog <a rel='nofollow' href='http://sproget.dk/lookup?SearchableText=n%C3%A6rhave' title='Åben link http://sproget.dk/lookup?SearchableText=n%C3%A6rhave i nyt vindue'>http://sproget.dk/lookup?SearchableText=n%C3%A6rhave</a> Beklager manglende brug af den korrekte fagterm. Din kommentar er videresendt til redaktionen. Med venlig hilsen Ulrik Ricco Hansen

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2015-09 November side 4-5
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2015-09 November

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data