På besøg i Toveshøj

Indtil 2002 boede jeg lige ved siden af i Gellerup, så jeg har da et godt indtryk af Toveshøj, troede jeg, men det viser, at her sker noget nyt, og afdelingen hele tiden ændrer sig

På trods af, at blokkene er grå, er der meget liv og mange aktiviteter i afdelingen.

På trods af, at blokkene er grå, er der meget liv og mange aktiviteter i afdelingen.

Med andre øjneIsær husker jeg de mange aktiviteter, der var og er i og omkring Beboerhuset Tousgårdsladen. Derfor dukker jeg op her en torsdag ved frokosttid og møder en gruppe voksne, der spiser det, der er blevet til overs fra gårdsdagens traktement til Banko.

Blandt dem er Inga og Elmer Bech, der har boet her, siden byggeriet blev færdigt i 1973. De kan sammen med huskvinden fortælle, at der stadig er banko hver onsdag og udlejning til private fester. Ovenpå er der mange aktiviteter for børn som bl.a. madklub og lektiecafé. Hver tirsdag eftermiddag arrangeres en gåtur i bakkerne for voksne.

Anett viser vej til aktiviteter

Anett viser vej til aktiviteter

Kælderrummene

Da jeg et par dage efter opsøger formanden for afdelingsbestyrelsen, Anett Salsätter Christiansen, bliver jeg godt nok overrasket over, hvor meget hun kan fortælle om aktiviteter og nye tiltag.

”Det er dog trælst, at kælderrumme har måttet lukkes for ophold på grund af brandfaren, så de måtte lukke og slukke for alle foreninger i kældrene. Branddøre og flugtveje skal etableres og godkende hurtigt muligt. Først og fremmest skal cykelværkstedet op at stå igen og derefter de store kælderrum, der kan bruges til foreninger”, fortæller hun.

Her finder du vej til mors kødgryder

Her finder du vej til mors kødgryder

Muligheder for at bo

Anett flyttede ind på Janesvej i 2002. Fra sin lejlighed kan hun se til Nyttehaven, der blev anlagt på en tidligere legeplads. Her kan lejes parceller, og der er venteliste.

”Den er vi meget stolte af”, siger hun, ”og der er ingen tyverier fra den”.

Hun bor i en 2-værelseslejlighed med yderligere tre rummelige udestuer. Alle lejligheder, på nær de 1-værelses, har udestuer. Stuelejlighederne har også have. På Lenesvej er der 4- og 1- værelseslejligheder; de store har badekar.

I de andre blokke er der 3- 2- og 1-værelseslejligheder. Det er nu muligt at sætte køkken ind i de 1-værelseslejligheder, men i modsætning til de andre, har de ikke vaskemaskine. ”I de sidste halve år har lejlighederne ikke stået tomme”, siger Anett. ”Folk bliver boende. Børnefamilier som regel til det andet barn. Mange danske nygifte flytter nemlig ind i de 2-værelses. De helt små lejligheder er attraktive for studerende, og her er også kollektiver”.

Vi går en tur for at besøge Inga og Elmer. På vejen møder vi Anetts nabo Ibtessam. Navnet betyder smil.

Ibtessam er en af dem, som var med til at opbygge de nye nyttehaver. Inga og Elmers 3-værelseslejlighed havde, da de flyttede ind i 1973, en husleje på 993 kr. om måneden.

De kunne ikke tænke sig at bo andre steder, og her bor stadig nogle stykker, som har boet her fra starten. Inga siger, at det er spændende at være med til at opleve helhedsplanen. Elmer siger, at man skal kunne sætter grænser, og at andre beboere respekterer, hvis man skælder ud over svineri.

Anett og Ibtessam går i haven

Anett og Ibtessam går i haven

Problemer kan løses

Alle tre er enige om, at der stadig er nogen problemer i Toveshøj, men ikke så mange som tidligere. Der bliver sat lamper op i haverne, men først og fremmest har videoovervågning givet resultater.

Udgifterne til hærværk er kun en lille brøkdel af, hvad de var tidligere. Problemet er nu en gang i mellem uromagere fra Bazaren, der kan gemme sig i opgangene her, og det er meget svært for politiet at få fat i dem på stisystemerne.

Alene i år har været afholdt 16 aktiviteter. Som et pilotprojekt skal en blok ændres med nye lejlighedstyper, og der kommer et nyt beboerhus i nærheden af Basaren.

På vej over mod Tousgårdsladen ser vi også, børnenes og afdelingsbestyrelsens idéer realiseret bl.a. i kunstværker og motionsredskaber. Mættet af indtryk ser jeg til sidst Verdenshaverne og det nye drivhus i Tousgårdsladens have, men Anett siger, hun kunne vise meget mere.


Afdeling 5, Toveshøj

Lenesvej, Janesvej og Edwin Rahrs Vej, 8220 Brabrand
624 lejemål
4-etagers blokke
Kælderrum til alle boliger
Færdigbygget i 1973.
Katte- og hundehold ikke tilladt.


Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2015-10 December

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2015-10 December side 4-5
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2015-10 December

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data