Andre bolig­foreninger kan inspireres af Håndværkerparken

Skræppen er taget til Håndværkerparken for at se på genbrugsløsninger

Søren Bundgaard Poulsen og Anne-Marie Madsen leder efter nye bøger

Søren Bundgaard Poulsen og Anne-Marie Madsen leder efter nye bøger

Søndag og onsdag er der livlig aktivitet ved Genbrugstedet i Håndværkerparken, som hører under Alboa. Folk kommer forbi for at finde møbler, tøj eller bøger, andre kommer for at drikke en kop kaffe og være sociale. Der er også godt med mennesker, da Skræppen kigger forbi en onsdag aften i sommerferien. Her er frivillige, der tager imod brugte ting; folk, der går tur med deres hunde og lige skal kigge forbi, og beboere, der sidder udenfor og drikker kaffe. Genbrugsstedet er ved at være en institution i Håndværkerparken, og den har også eksisteret i ca. 25 år.
Søren Bundgaard Poulsen er kontaktperson for genbrugsstedet, og har været med til at oprette stedet i sin tid.

God affaldssortering

Stedet køres af ca. 20 frivillige, som sørger for at bemande det og får de besøgende til at føle sig godt tilpas. En af grundene til, at Genbrugsstedet fungerer så godt her, er, at de også har en god affaldssortering. I begyndelsen smed alle deres affald i deres egne skraldespande, men en miljøgruppe ønskede at tænke på miljøet og spare penge ved at sortere. Derfor her de lavet skraldeøer og oprettet Genbrugsstedet.

I begyndelsen var 53 boliger med i projektet, så kom flere til, og i dag sorterer 835 boliger i 10 afdelinger.
Der er 24 affaldsøer, hvor de sorterer i fem-syv forskellige kategorier.
”Folk er virkelig dårlige til det, og ofte fylder de på den første container, i stedet for at tjekke om andre er tomme,” siger Søren Bundgaard Poulsen.

Afdelingen har endda havepladser, hvor beboerne kan komme af med haveaffald. Det kniber dog med at fylde båsene systematisk op, og det hele ender i en bunke i stedet for at blive fordelt.

Store ting som møbler, bøger og tøj, kommer hen til Genbrugsstedet. Skræppen kan ved selvsyn konstatere, at det ikke fungerer efter hensigten, da der ligger en stor balje ovenpå en container. I stedet skulle den have været bragt hen på Genbrugstedet.

Reparation af elektronik og møbler

Der er frivillige, som reparerer elektronik, og nogle forsøger at lave møblerne, men der er desværre ikke altid frivillige reparatører. Frivillige sørger for, at der er åbent to gange om ugen. De frivillige og brugerne kommer for at være en del af det sociale fællesskab på stedet. De kommer også for stemningen og for at se, om der er nye genbrugsting, de kan bruge.
Anne-Marie Madsen er en af de frivillige, og hun har i dag opdaget en kommode og går hurtigt hjem og måler op. Der var desværre ikke plads. Der mangler også en skuffe, men hun har planer for møblet alligevel.

Tingene forsvinder hurtigt

Nogle gange skal du være hurtig, hvis du vil have ting, der kommer til Genbrugsstedet, fordi folk hurtigt henter det. Andre gange kan det blive stående, uden at blive hentet. Så bliver det til sidst smidt ud. Anne-Marie fortæller om et par, som var gået konkurs med deres firma og var flyttet til området, og som ikke havde ret meget til deres hjem. Så tog de på Genbrugsstedet og fik møbleret deres lejlighed, både med møbler og køkkenudstyr. Enlige mødre har kunnet få ”nyt” brugt legetøj til deres børn, og andre benytter sig af stedet til at friske hjemmet op. Så kommer de tilbage og finder måske noget andet, de bedre kan lide, og udskifter det.

Alle må bruge stedet

Stedet er for alle og selvfølgelig gratis. Der er en gang imellem diskussioner om, hvorvidt man skal lade folk udenfor området bruge det, men sådan bliver det ved med at være. Man må selvfølgelig ikke hamstre og sælge det et andet sted, men de frivillige kan jo ikke kontrollere, hvad der sker med tingene, når tingene har forladt pladsen.

Den dag, jeg er forbi, er der er også beboere fra Rosenhøj, som er på udkig efter møbler. De finder dog ikke noget denne gang, men de vil komme igen og se, hvad der gemmer sig om en måneds tid.

Fin tøjafdeling og bibliotek

Hvis du mangler tøj, kan du også få det her. Der er en fin tøjafdeling med tøj til både herrer, damer og børn. Der er også sko.
Ved siden af tøjafdelingen er der et såkaldt bibliotek. Søren Bundgaard Poulsen fortæller, at der efterhånden er langt til det nærmeste bibliotek, så beboerne bruger Genbrugsstedet. De henter bøger, og når de er færdige med at læse dem, afleverer de dem igen. Der er også studerende, som har fundet studiebøger på stedet. Det hænger rigtigt godt sammen med stedets filosofi om genbrug for alle.

Genbrugsstedet bliver også brugt til at hjælpe andre. Tilbage i 90’erne donerede de tøj til Eks-Jugoslavien. Det foregik ved, at de samlede sammen i store sække, og en frivillig kørte helt derned med tøjet. Det nyeste hjælpeprojekt har været i forbindelse med den nylige flygtningekrise, hvor der var masser af flygtninge, som kom til grænsen og gik på motorvejene. Her gik genbrugstøjet også til dem.

Hund venter på sin ejer, der er inde og se på genbrugsguld

Hund venter på sin ejer, der er inde og se på genbrugsguld

Håndværkerparkens Genbrugssted

Onsdage kl. 16.30 – 18.30 og
Søndage kl. 10 – 13.
Det ligger på hjørnet af Pottemagertoften og Bjødstrupvej
Kontaktperson:
Søren Bundgaard Poulsen,
Karetmagertoften 21,
tlf: 22 84 36 11,
e-mail: jessien_poulsen[AT]stofanet[DOT]dk


Vejlby Vest gør det på en anden måde

I Vejlby Vest har de en genbrugsbutik på 300 m2. Den har åbent to aftener om ugen, hvor der kommer mellem 50 og 100 mennesker hver gang.Stedet er også drevet af frivillige, men i modsætning til Håndværkerparken er tingene ikke gratis. Her sælges det for billige penge, og overskuddet går til Vejlby Vests Fritidsfond. De penge bruges til renovering af legepladser og ture til Djurs Sommerland. På en almindelig dag omsættes der for mellem 3000 og 5000 kroner.
Tingene kommer fra containeren i Lisbjerg, som folk kan smide deres brugte ting i. Lokale fold og ejendomsfunktionærerne er også gode til at komme med ting, som beboerne har smidt væk.

Hvis du vil læse mere om genbrug i Vejlby Vest, så gå ind på www.alboa.dk.

Se en video fra genbrugsbutikken:
https://vimeo.com/164559735.
Adresse: Nyringen 52, kælderen.
Indgang i gavlen.
Åbningstider:
Mandag 16.00 – 18.00
Torsdag 18.00 – 20.30

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2016-06 September

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2016-06 September side 10-11
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2016-06 September

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data