Langt ude på landet ligger Lyngby

Skræppens udsendte besøgte afdeling 18, Lyngby, på en smuk sommerdag

I sidste nummer af Skræppebladet besøgte vi Borum. Derfor var det nærliggende at tage til Lyngby bagefter. Så efter Borum cyklede undertegnede tre kilometer til Lyngby. Det er en smuk cykeltur, med skøn natur på begge sider af vejen, dyr på markerne og endda fasaner, der løber over vejen.

Lyngby er den mindste afdeling i Brabrand Boligforening. Den har kun fire lejligheder, som ligger smukt ud til en mark med udsigt til Lyngbygaard Golfklub.

Med andre øjneDa vi kom forbi, var Susanne Jars heldigvis hjemme. Hun er afdelingsformand og har boet i Lyngby i syv år. Hun er i gang med at rode lidt rundt i sin have og forsøger at få et træ op af jorden, men må til sidst delvis opgive, mens vi er der. Forsiden af bebyggelsen ser ikke så spændende ud, men afdelingens beboerne har alle udsigt til bondehuse med stråtag og byens kirke, og der er dejlige store haver tilknyttet lejlighederne.

Elsker de åbne vidder

Susanne elsker at bo i Lyngby. Hun har tidligere boet i Grønland og elsker de åbne vidder, og derfor passer Lyngby godt til hende.

Da afdelingen er så lille, sker der ikke så meget, men de kobler sig, ligesom beboerne i Borum, på begivenheder i byen. Det er samme sogn, med samme præst, så nogle arrangementer er de samme.
I Lyngby bruger beboerne sognebladet, hvis de skal vide, hvad der foregår i området. Den lokale sognegård bliver meget brugt til byens arrangementer.

Lyngby har en beboerforening , hvor borgerne skiftes til at arrangere forskellige arrangementer. Desuden skiftes borgerne i Lyngby til at sidde i enten beboerforeningen og/eller sognerådet. Dette gøres for at sørge for, at byen ikke uddør, men er fuld af liv.

Susanne fortæller også om en årlig æblepressedag, hvor beboerne laver juice af alle de nedfaldne æbler fra haverne, og da de i afdelingen Lyngby ikke har æbletræer, samler de æblerne fra sognegården. Det får de alle en hyggelig dag ud af.

Heldigvis var Susanne hjemme, da vi kiggede forbi.

Heldigvis var Susanne hjemme, da vi kiggede forbi.

Fester på godset

Lyngbygaard Gods kan skimtes fra Susannes have. Ejerne af godset spiller en stor rolle i lokalsamfundet, og der er både blevet afholdt fastelavn og sommerfest på gårdens område.
Dansk Supermarkeds store lagerbygning ligger lige i nærheden, og da de for nylig havde fest for alle medarbejderne, sad nogle af Lyngbys beboere på skrænten og lyttede til live-musik fra festen.

Indkøbsmuligheder og ingen bus

Der er ingen indkøbsmuligheder i selve Lyngby, men der er forretninger i Harlev, som ligger ca. 5 kilometer væk, eller de handler i Bilka i Tilst, hvor de også går på posthuset. Det er også i cykelafstand.

Snart forsvinder bussen fra Lyngby. Nummer 35, som indtil videre har haft stoppested i Lyngby, lukker til efteråret. Så er den nærmeste bus Logistikparken et par kilometer derfra. Susanne fortæller, at en del folk cykler hen til det stoppested for at komme videre. Ejeren af golfklubben har tilbudt at betale for, at bussen kører omkring ham, men der har ikke været nogen respons på det.

Susanne må til sidst opgave at gå træet op af jorden

Susanne må til sidst opgive at gå træet op af jorden

Tæt på Aarhus

Hvis man har en bil, er det nemt at komme til Aarhus, og selv på cykel tager det ikke mere end 40 minutter. ”Så vi er faktisk tæt på byen, og samtidigt ude på landet,” siger Susanne, som understreger, at hun ikke har problemer med afstanden.

”Brabrand Boligforening mener, at vi er langt ude på landet, og har faktisk prøvet at tale mig fra at flytte herud, men jeg er virkelig glad for at bo her,” fortæller Susanne.

Vi passer os selv

Brabrand Boligforening kommer ikke rigtig til området, bortset fra det årlige beboermøde, som bliver holdt samme dag som Borum.

”Herude klarer vi alting selv,” forklarer Susanne. Hun har endda selv fået lagt fibernet ind i sin have, fordi afdelingen ikke er tilknyttet en fællesantenne.
”Så har den næste beboer glæde af det.”

Der er intet fællesrum i afdelingen. Det blev på et tidspunkt lagt til en af lejlighederne, og da afdelingen er så lille, kan de sagtens holde møder hjemme hos hinanden.


Kunst i afdelingen

Der er selvfølgelig ikke meget kunst i afdelingen, men beboerne har dog selv fremstillet noget, der godt kan ligne kunst, nemlig en stendysse, som beboerne selv har lavet i tæt samarbejde med lokalsamfundet. De fandt nogle store sten på Godset og fik den lokale vognmand til at køre dem, og da de var færdig med dette, holdt de en fest.

”Det er faktisk den eneste gang, vi har søgt Fritidsforeningen om penge til noget som helst,” siger Susanne.
De indkøbte grill, pølser, salat og inviterede alle de folk med , der havde hjulpet med projektet. Det var en dejlig dag for alle deltagerne.

Stendyssen skifter beboer. Til jul kommer der endda en nisse

Stendyssen skifter beboer.
Til jul kommer der endda en nisse


Lyngby

Lyngbygaardsvej, 8220 Brabrand

Lyngby er en lille landsby ca. 12 km vest for Aarhus Centrum.

Brabrand Boligforenings afdeling i Lyngby er et murstensbyggeri fra 1996, som består af fire ældrevenlige rækkehuse fordelt på to forskellige størrelser – 65 og 81 m2.

Intet fællesvaskeri, og du skal selv indkøbe køleskab og vaskemaskine.

Dyrehold ikke tilladt.


Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2016-07 Oktober

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2016-07 Oktober side 4-6
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2016-07 Oktober

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data