Afd. 12: Thorsbjerg lever op til sit navn

Afdeling 12 – Thorsbjerg

Skulptur inspireret af nordisk mytologi

Tekst Jens Skriver, fotos Bo Sigismund

Mange kom forbi søndag før jul, da Thorsbjergs skulptur blev afsløret. Afdelingens formand, Linda Adamsen, fortalte at der var blevet lidt penge til overs fra afdelingens jubilæum, der blev suppleret med tilskud fra boligforeningens kunstfond. Afdelingsbestyrelsen nåede frem til, at den gerne ville have en stenskulptur, og de var helt enige om, at den skulle have et motiv fra nordisk mytologi.

De blev begejstrede for Filip Møller fra Filip’s Sten & Billedhuggeri i Horsens, der kun laver kunst og har udført mange skulpturer over nordisk mytologi. Han kom på Holmstrup Mark som dreng. Som motiv for skulpturen er valgt Thors kamp mod Midgårdsormen.

Formanden for afdelingen, Linda Adamsen, med kunsteren efter afsløringen.

Formanden for afdelingen, Linda Adamsen, med kunsteren efter afsløringen.

Afsløringen
Filip Møller kom sammen med flere af sine medarbejdere og forklarede i sin tale, at han elskede nordisk mytologi. Det havde været en udfordring at arbejde med en natursten og helt originalt.
”Gamle symboler kan bruges i en nutidig form” sagde Filip og læste op fra en nyfortolkning af Eddaen, ”Den ny Edda”, hvor gamle tekster bliver brugt i ny form.

Thor har stadig en hammer, men han kører på motorcykel og ikke længere i vogn. I et digt hed det bl.a. omskrevet: ”Mangt meget ændret”. Ny form for kamp. Kun med i kamp kæmpet værdigt for at komme til Valhalla. Kampen må føre til fred.

De kolde deltagere betragter værket.

De kolde deltagere betragter værket.

Midgårdsormen
Derefter blev værket afsløret. Det viser Midgårdsormen, som snor sig og er ved at blive til jord igen. Thor er væk, men hans hammer er der stadig. ”Jeg har taget hensyn til området,” sagde Filip, ”med gamle nordiske navne, indvandrere og kirken med den kristne kultur lige ved siden af. ”

Filip havde lavet en runeindskrift, som ingen runologer vil kendes ved, men heri siges: ”Vær mod næsten, som I ønsker næsten være – – -”

Naturstenen stammer fra et stenbrud i nærheden af Tamdrup Kirke, hvor Harald Blåtands dåb er fremstillet. Bo Sigismund, der er geolog, kunne fortælle om stenens egentlige oprindelse i Skandinavien.

Bagefter blev religiøse spørgsmål drøftet, og Filip fortalte, at opgaven havde været lige til at gå til, og det var godt, den havde et budskab.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt