Leder
Parallelsamfund og servicecentre
Af Helle Hansen
Velkommen til 2018. Året, der startede med fuld national fokus på Brabrand Boligforening og ikke mindst Gellerup og Helhedsplanen, oven på statsministerens nytårstale, der med brask og bram lovede nedrivninger af ghettoer og varslede et større udspil mod parallelsamfund. Et udspil, der oprindelig var annonceret til at komme i efteråret – men der havde regeringens vist rigeligt at gøre med at finde ud af, om den overhovedet var en regering.
Dagen før Skræppebladet gik i trykken, blev regeringens foreløbige plan for parallelsamfund så lækket til pressen. Kristeligt Dagblad kunne afsløre en 10 punkts-plan i form af et diskussionsoplæg til et ministermøde samme weekend.
De 10 punkter spænder fra at handle om fysiske forandringer og mere tryghed over et godt børneliv og forældreansvar til at handle om at få flere i job og give belønning til kommuner, der nedbryder parallelsamfund. Ifølge avisen er regeringen stødt ind i vanskelige juridiske problemer, fordi den arbejder med særregler, som kun skal gælde for folk, der bor i et boligområde, der defineres som Parallelsamfund.
Regeringsplanen er kun overskrifter, og politikerne skal formentlig først nu i gang med at diskutere. Men der er allerede mange andre, der har ønsket at bidrage input til den diskussion.
Midt i januar udkom Socialdemokratiet og SF i fællesskab med otte forslag til tiltag, som også skal gøre op med parallelsamfund i Danmark. Og som om det ikke var nok, sendte Århus borgmester Jacob Bundsgaard, efterfølgende Lars Løkke hele 24 konkrete forslag til en national handlingsplan mod udsatte boligområder. Og sørme om ikke de fire borgerlige partier i Aarhus Byråd, V, K, DF og LA, umiddelbart derefter sendte et brev med endnu flere forslag til statsministeren. Blandt andet foreslår de, at der skal laves et opgør med tryghedsgarantien, som ellers garanterer beboerne, at de altid kan få en anden lejlighed i samme område, hvis deres blok skal rives ned for at forandre området.
Hvordan regeringens endelig forslag kommer til at se ud, skal vi nok hen til udgangen af februar, før vi får at se, lyder et bud fra folk, som har forstand på det.
Hjemmeopgave med servicecentre
Hjemme i boligforeningen, vores egen lille andedam, bliver der for tiden arbejdet med en ny organisering af driften, hvor der arbejdes hen må at etablere lokale servicecentre.
I starten af marts er hele boligforeningens repræsentantskab inviteret til en konference, hvis formål er, at alle beboerdemokrater skal klædes på til at være med til at løfte opgaven ude i deres egne servicecentre. Det kræver engagement, viden og vilje at tage sådan en opgave på sig. Det bliver en stor udfordring til beboerdemokratiet, som forventes at skulle prioritere den tid, der skal til for at få sådanne planer op at flyve.
Det bliver spændende at følge, om beboernes politisk valgte repræsentanter tager handsken op og går helhjertet ind i at løse opgaven. Første skridt er konferencen til marts.
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2018-01 Februar