EUTOPIAs to veje

Teatret i Gellerup fortsætter ind i 2018

EUTOPIA har gennem 2017 lavet en lang stribe forestillinger på EUTOPIA Stage i Gellerup. Som et slags lokalt flagskib for Kulturhovedstad Aarhus i Brabrand, og ikke mindst netop Gellerup. Det hele kulminerede med den store Internationale Festival, der med over 5000 besøgende var en succes. Og nu er der lykkeligvis fundet midler til at drive EUTOPIA videre.

2018’s første forestillinger er allerede præsenteret. Og de understreger det, der kan kaldes EUTOPIAs to veje. Eller måder, metoder, udgangspunkter. Med en velbegrundet mening bag.

2018 allerede godt programsat

Den første forestilling, borgerspillet ‘Somaliske Erindringer’, er skabt i samarbejde med Gobaad Kulturforening og er stærkt lokalt forankret. Det er ganske almindelige mennesker med somalisk herkomst, der fortæller deres historier. Instrueret af Brigitte Christensen, den kunstneriske leder af EUTOPIA, og premiere allerede nu i februar.

Den næste forestilling, “Den Nydanske Kvindekamp”, skabt i samarbejde med Forlaget Lindhardt & Ringhof, er noget af et scoop for EUTOPIA og dermed hele området. En forestilling, der lige så vel kunne være præsenteret, stort slået op, på en af de etablerede scener i midtbyen. Eller København for den sags skyld. Men bragt til Brabrand og Gellerup af EUTOPIA, hvor den vises den 12.marts. Det er to ret forskellige forestillinger, og det er et bevidst valg fra EUTOPIAs og Brigittes side.

Bianco su Bianco - en visuel stor oplevelse i 2017. Foto af Viviana Cangialosi.

Bianco su Bianco – en visuel stor oplevelse i 2017. Foto af Viviana Cangialosi.

De der to ‘veje’?…

EUTOPIA har præsenteret en lang række forestillinger, workshops og borgerspil, der næsten uden undtagelse kan deles op i to typer: De “store” med internationale navne, der ellers er at finde på for eksempel Aarhus Teater. Så har der været den anden slags: De lokalt funderede med brug af lokale kræfter. Selvfølgelig med Brigitte som garant for kvaliteten. Det illustrerer de ‘to veje’. Eller hvad der kunne kaldes to måder med samme mål.

Baseret på den erfaring, som Brigitte gennem mange år har fået i et lignende område, vil hun på den ene side inddrage lokalbefolkningen, men også trække resten af Aarhus til Gellerup. For at vise, at området kan præsentere kunst på et niveau, de fleste ikke forbinder med Gellerup. Og det må siges at være lykkedes. Mange forestillinger har været udsolgt, og det gælder begge ‘typer’. Folk er kommet langvejs fra… eller lige ned ad stien fra blokken. Eller i nogle tilfælde i en kærkommen og tiltrængt blanding.

et lange seje træk

D De mange års erfaring som både skuespiller og instruktør, men altså også medvirkende til at gøre et område kulturelt interessant, er noget Brigitte trækker på i sit arbejde med EUTOPIA og dets placering i Gellerup.

Det tager mere end et Kulturhovedstadsår og ét års forlængelse at gøre en by eller en bydel bevidst om sin egen kulturelle værdi. Det er et arbejde, der ikke blot medfører mange forestillinger, men også tager mange år.

Derfor er det et held, baseret på EUTOPIAs succes, at forlængelsen ind i 2018 er kommet. Og så er det blot at håbe, at dét kan medføre endnu en forlængelse. Så EUTOPIA ender med at være en integreret del af Gellerup. Og omvendt.

Læs mere på:

http://www.eutopia2017.dk.
Her kan du også læse om gratis billetter.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2018-01 Februar

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2018-01 Februar
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2018-01 Februar

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data