Knud Blach Pedersen blev hyldet for skabelsen af Gellerupparken
Arrangement i E&P Huset tyvstartede på fejringen af Gellerups 50-års jubilæum i 2019
Tekst Peter From, fotos Bo Sigismund
Tilhørere fra hele Brabrand fyldte torsdag den 22. november E&P Huset på Karen Blixens Boulevard til sidste plads for at høre om, hvem der skabte Gellerup.
I anledning af at Gellerupparken snart kan fejre 50-års jubilæum, ønskede arrangørerne at sætte fokus på den virkelige historie bag tilblivelsen af den nu så forkætrede bydel.
Flere af Knud Blach Petersens familiemedlemmer deltog i arrangementet, hvor arkitekt Jens Bager fremhævede Gellerupparken som visionær og enestående, også i international sammenhæng.
”Jeg tror ikke, det sker igen, at en mand så konsekvent får lov til at præge en samlet løsning for en ny bydel. Det var så konsekvent tænkt og udført,” fortalte Jens Bager, mens han viste billeder fra skabelsen af Gellerup.
Den store vision var at bygge en helt ny by, hvor man kunne leve ”fra vugge til grav”. Alt var tænkt ind. Skoler, institutioner, indkøbscenter, kirke, svømmehal og hotel.
”Det var en meget visionær plan. Lejlighederne var fede og lavet i gode materialer. Kvalitetsniveauet var tårnhøjt og stod i skarp kontrast til det forslummede Århus, mange kom fra,” fortalte Jens Bager.
Mens tilsvarende betonbyggerier andre steder for længst er blevet renoveret for mange millioner, stod Gellerupparken inden Helhedsplanen stadig, som den blev bygget, og det mente Jens Bager skyldes en grundlæggende god kvalitet i byggeriet.
Vedtaget af sognerådet i 1970
Lars Nikolajsen fra Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv fortalte om baggrunden for skabelsen af Gellerupparken. Helt tilbage i starten af 1950´erne blev visionen skabt af Brabrands kommuneingeniør, S. Berggren Jensen, og arkitekt Knud Blach Petersen i fællesskab.
Erhvervslivet var i rygende udvikling, men der manglede boliger til alle arbejderne. De to så for sig, at Brabrand kunne vokse eksplosivt og i løbet af en årrække få over 30.000 indbyggere, hvilket svarede nogenlunde til Vejles størrelse.
Kort før kommunesammenlægningen i 1970 modtog sognerådet i Brabrand Knud Blach Petersens færdige plan – og besluttede at gennemføre den.
Knud Blach Petersen har i det hele taget sat sit præg på store dele af det moderne Brabrand. Han var arkitekten bag Hans Broges Parken, der blev startskuddet til Brabrand Boligforening. Og han tegnede ligeledes Søvangen, der midt i 1950´erne blandt andet leverede boliger til det stærkt voksende antal ansatte på Jaka, der producerede kødkonserves. Søvangen har gennem årene modtaget flere designpriser.
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2018-08 December