Bliv hjerteløber

– og vær med til at redde liv

Når et menneske falder om med hjertestop, er det altafgørende, at behandlingen går i gang hurtigst muligt. I den forbindelse kan du nu melde dig som hjerteløber og være med til at redde liv.
En hjerteløber er en frivillig, som melder sig til at yde hjertelungeredning eller bringe hjertestartere ud, hvis en person får hjertestop i nærheden.

Flere afdelinger i Brabrand Boligforening har allerede anskaffet en hjertestarter eller planlægger at anskaffe en. Et godt initiativ, og suppleret med en eller flere hjerteløbere er chancen for at redde liv stærkt forbedret.

I dag får ca. 4.000 danskere hjertestop uden for hospital hvert år. Knap 13 procent af dem overlever. Knap 5.700 frivillige har allerede meldt sig som hjerteløbere.

Du får en opgave via appen

Melder du dig som hjerteløber, vil du modtage en besked via en app på din telefon, hvis en person får hjertestop i nærheden af, hvor du befinder dig. Det er alarmcentralen, der ud over at sende en ambulance kan vælge også at aktivere hjerteløberne i området.

Accepterer du anmodningen om at hjælpe, vil du blive bedt om at udføre én af følgende handlinger:

Hente en hjertestarter i nærheden – app’en fortæller dig hvor – og bringe den til adressen og anvende den på den person, der har fået hjertestop.
Løbe til adressen med formodet hjertestop og begynde hjertelungeredning.

Kort efter vil ambulancen og akutlægebilen nå frem og overtage behandlingen, men som hjerteløber kan din indsats være afgørende. For hvert minut, der går, fra en person falder om med hjertestop, til hjælpen når frem, falder chancen for overlevelse nemlig med ti procent.

Sådan kommer du i gang

Ordningen fungerer gennem app’en Hjerteløber, som du kan downloade på en smartphone.
Hent app’en i App Store eller i Google Play, og gennemfør registreringen, så er du i gang.

Du kan finde mere information på www.hjertestarter.dk
Hjerteløberprojektet kører lige nu som forsøg i Region Hovedstaden og Region Midtjylland. Forsøget er støttet af TrygFonden og startet i samarbejde med Akutberedskabet i Region Hovedstaden.

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2018-08 December

2018-08 December side 22