Atter ny organisering af boligforeningens driftsafdeling
Interview med Peter Aagaard, der er ny servicechef i Brabrand Boligforening
Tekst og foto Bo Sigismund
Bestyrelser og ansatte i boligforeningen må igen indstille sig på forandringer i organisationen og skal til at lære at begå sig under en ny ledelse. Skræppebladet har talt med Peter Aagaard, der er nyudnævnt servicechef i Brabrand Boligforening. Vi vender i næste nummer tilbage med en præsentation af Ole Hvid Jensen, boligforeningens nye tekniske chef.
Peter Aagaard har været ansat i Brabrand Boligforening i et års tid. Her har han været serviceleder på Holmstrup Mark og i afdeling 3, Skovgårdsparken. Så han er indlevet i det samarbejde mellem beboere, bestyrelser og ansatte, som er en vigtig del af boligforeningens kultur.
Så kommer man vel til at se dig på mange af efterårets kommende beboermøder?
”Ja, der er mange møder at gå til, men det kan jo ikke lade sig gøre at nå dem alle. Beboerkontakten har haft stor betydning i mit arbejde indtil nu, og den kan og bør stadig udvikles. Alle har en plads i det samarbejde, der bidrager til at skabe velfungerende afdelinger. Men der er så stor forskel på afdelingerne, at service og drift ikke kan sættes på nogen samlet beskrivelse.”

Peter Aagaard, 47 år, har en alsidig baggrund fra arbejdsmarkedet. Han har uddannelse og videreuddannelse som servicetekniker, diplom i ledelse og har arbejdet for Randers Kommune indenfor energi og bygningsdrift.
Hvad mener du om at sende opgaver i udbud?
”Udbud er ok, men det er ikke en vidunderløsning. Der er fordele og ulemper, så kriteriet er kvaliteten af arbejdet. Det kræver nøjagtige beskrivelser og krav til udfaldet, og det er langtfra sikkert, at det vil være aktuelt i alle tilfælde. Det skal også ses i sammenhæng med planlægningen i afdelingerne. Der vil altid være tale om en afvejning. ”
Robotterne har fået indpas, hvad betyder det?
”Robotter kan frigøre medarbejdere til opgaver, der kan gå mere i dybden, og derved bidrage til at hæve standarden. Det vil betyde, at vedligeholdsbudgettet bliver udnyttet bedre. Vi har lige sat dem ind i afdeling 19, ungdomsboligerne på Bronzealdervænget, med succes. Men igen er der stor forskel mellem afdelingerne. En anden mulighed for rationalisering kunne for eksempel være en fælles maskinpark for flere afdelinger, som vil gøre det muligt at kunne udnytte specialmaskiner i stedet for at måtte leje dem til hver enkelt opgave.”
Hvordan skal driftscentrene se ud?
Der vil være forskellig størrelse, men det skal udvikles til at være beboernes driftscentre. Vi kan udlægge retninger, men det bliver afdelingsbestyrelserne, der beslutter, hvor meget de skal omfatte, og hvor store de skal være. Op til en 1.400-1.500 lejemål pr. center vil være rationelt.
Kan afdelingerne se sig selv i den proces?
”Ja, men det forudsætter viden. Alt i beboerdemokratiet forudsætter, at de, der beslutter, uddannes og motiveres. Medarbejdere såvel som beboere må opleve ejerskab og fælles vilje. Det er deraf, der opstår en organisationskultur.”
Er du god til at få din vilje?
”Ja, når forudsætningerne er klare, og nogen er bevidste om, hvad de vil, er det ikke så svært at komme igennem med sine ideer. Det kan naturligvis tage sin tid. Og resultaterne skal være synlige. Så det kræver også et indblik af dem, der engagerer sig.”
Driftsbudgettet er den største del, som beboerne har nogen indflydelse på?
”Ja, og det er de beslutninger, beboerne møder direkte i hverdagen.”
Ny organisering og nye ansigter i driftenDriftscentre har efterhånden været diskuteret og forsøgt realiseret i Brabrand Boligforening gennem flere år, og sideløbende har der været udskiftninger af driftschefer. Nu er posten som driftschef imidlertid blevet delt i to nye stillinger. Som ny servicechef ser vi Peter Aagaard, tidligere serviceleder på Holmstrup Mark og i Skovgårdsparken. Og i den nyoprettede stilling som driftschef finder vi Ole Hvid Jensen, der har arbejdet i boligforeningen det seneste halvandet år. |
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2019-05 September