Gellerup Museum fejrer ti år på toppen på trods

Usikkert om museet fortsætter – ingen opbakning fra Aarhus Kommune

Den 31. marts er det 10 år siden, at Gellerup Museum slog dørene op i lejligheden på sjette sal i nummer 16 på Gudrunsvej. Dengang var det en håndfuld beboeraktive, som sammen med en studentermedhjælper tog hånd om at sætte lejligheden i stand og indrette den med en stue a la stuer i Gellerup i 1974.

Gennem årene har tusindvis af århusianere og andre nysgerrige taget tapperne eller elevatoren op til sjette sal til det, som bliver kaldt Danmarks højeste museum. Her kunne de se lejligheden og opleve udsigten, som giver et fantastisk blik ud over hele Århusbugten på østsiden og ned gennem byparken, nu kaldet Joops Have, og Gellerup fra vestsiden.

Store og små forbi

Skoleklasser, tidligere og nuværende beboere, arkitekter, politikere, pensionister, studerende og mange andre har gennem årene været rundt og studere de 129 kvadratmeter, som udgør den femværelses lejlighed, som er eksempel på noget af det ypperste almene boligbyggeri fra slut-tresserne. Undervejs har museumsgæsterne fået fortællinger fra det virkelige liv i det, som bliver kaldt en af Danmarks største ghettoer.

Flot pris for guidede ture

I 2013 var museets frivillige med til at udvikle guidede ture rundt i Gellerup og Toveshøj i projektet ”Bag om blokken”, som i 2014 modtog Årets Kriminalpræventive Pris. I dag bliver vandringerne koordineret fra E&P Huset, men gæsterne bliver stadig ofte taget en tur med op forbi museet.

Gellerup Museum har også samarbejdet flere gange med Den Gamle By, blandt andet har Gellerup-beboere en sommer været en del af museets udstilling. Der har også været lavet museumsklub for børn, og gæster kan se en udstilling med T-shirts fortællinger om de mange aktiviteter, som finder sted i Gellerup.

Usikkerhed om huslejen

Museumsprojektet var oprindeligt et fællesinitiativ sammen med Aarhus Kommune, da Helhedsplanen startede. I en årrække modtog museet også støtte fra Gellerup Kulturmidlerne, så det var muligt at ansætte studentermedhjælpere som museumsinspektører. De sidste tre-fire år har museet dog udelukkende været drevet af frivillige fra Gellerup Museums Venner, og sideløbende har finansieringen af huslejen været meget usikker.

Museets Venner troede dog før jul sidste år, at museet nu kunne fortsætte i endnu fire år, mens den nye udviklingsplan bliver udfoldet. Men efter nytår er der kommet besked om, at kommunen ikke længere ønsker være med til finde penge til at betale huslejen. Så nu afhænger museets fremtid af de to afdelinger Gellerupparken og Toveshøj.

Fest på trods

Selv om museets fremtid er usikker, så er Gellerup Museums Venner indstillet på, at 10- årsjubilæet skal fejres. Og så bliver der krydset fingre for, at der findes en løsning på økonomien, så de spændende fortællinger om Gellerup kan fortsætte med at blive fortalt. På grund af corona-virussen har vi valgt at udsætte fejringen af jubilæet. Følg med på www.skraeppebladet.dk, eller Gellerup Museums Facebookside.

Gavlmaleri fortæller historien

For tiden er Gellerup Museums Venner med i projektet med at male et nyt maleri på gavlen på blok B7, hvor lokale beboere sammen med kunstneren Thomas Kruse binder en knude på projektet med gavlmaleri, som begyndte tilbage i 1985. Historien om gavlmalerierne i Gellerup kan ses på Gellerup Museum i forbindelse med fødselsdagsreceptionen, når den holdes.


Udsat pga. corona.
Læs om nye datoer på Skræppebladet.dk

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2020-02 Marts

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2020-02 Marts side 22
i sektionen Aktiviteter

forsiden af magasinet 2020-02 Marts

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Datoer:

  • Gellerup Museum 10 år
    Gellerup Museum fejrer ti år på toppen på trods
Se kalender
Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data