Generationernes Hus – nytænkende og visionært

I slutningen af august kan de studerende som de første flytte ind i Generationernes Hus på Aarhus Ø, og til oktober kan familierne rykke ind i byggeriet, der har været fire år undervejs

Af Mette Sejthen, kommunikationsmedarbejder i Brabrand Boligforening.
Foto (kun online) af Elesbeth Frederriksen og Morten Korsgaard

Generationernes Hus er et af de mest innovative projekter, som Brabrand Boligforening har taget del i, men hvad er det egentlig for et projekt og et hus, der snart står færdigt?

Der er tale om et nytænkende byggeprojekt, som er skabt i et samarbejde mellem Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening.

Med Generationernes Hus har de to bygherrer sammen forsøgt at udvikle et helt nyt mindset omkring det at bringe forskellige generationer sammen i én bygning; børn, unge, ældre, handicappede og familier.

Generationernes Hus byder på boliger til alle livssituationer såvel som daginstitution og plejeboliger. Alt sammen i en helt ny blanding, hvor fællesfaciliteter på kryds og tværs giver mulighed for nye måder at være sammen på.

Fællesskab som drivkraft
I Generationernes Hus har beboere og brugere mulighed for at være aktive medspillere i et større fællesskab, og huset tilbyder et væld af aktiviteter, som man kan tage del i. Også naboer og besøgende vil blive inviteret indenfor. Målet er at skabe et lokalt miljø med samvær og nærvær og fællesskaber på tværs af huset.

Men hvorfor er netop det vigtigt?

Det at møde mennesker i alle aldre og livssituationer og med forskellig formåen kan være med til at sætte ens eget liv i perspektiv. Pludselig opdager man, at der er mange måder at leve sit liv på. I samspillet mellem generationer i huset rokkes der ved fordomme og antagelser. Derved er der mulighed for at blive bedre til at tage hensyn, knytte bånd og skabe relationer mellem mennesker.

Naboskab eller bofællesskab?
I huset kan man vælge mellem to boformer: naboskabet eller bofællesskabet. De to boformer tilbyder forskellige grader af privatliv og fællesskab og varierer i størrelse, alt efter om der er tale om et naboskab eller et bofællesskab.

I et naboskab er boligerne lidt større med mere fokus på de private gemakker, og der er færre kvadratmeter til fælleskøkken mv., mens det modsatte er tilfældet i bofællesskabsboligerne, hvor man har lidt færre private kvadratmeter og i højere grad deles om køkken og stue.

Fælles er dog, at alle har mulighed for at trække sig tilbage i deres egen lejlighed, hvis de har brug for privatliv.

Beliggenheden og huset
Husets beliggenhed på Aarhus Ø er helt unik. Her er man på en gang tæt på byens centrum og liv, samtidig med at man befinder sig tæt på både bugt og skov. Nærheden til vandet forstærkes af de omkringliggende kanaler, som strækker sig langs to af husets sider. Huset består af otte ”huse” med hvert sit facadeudtryk og fremstår således med byhuse, torve, smøger og gader som en lille kanalby på Aarhus Ø.

Husets mange faciliteter
I Generationernes Hus vil der være rig mulighed for at deltage i aktiviteter og dyrke sine hobbyer. Der kan dyrkes sport i husets multisal og fitnessrum. Måltiderne kan spises eller hentes i husets café, og der er mulighed for at prøve kræfter med madlavning i det fælles storkøkken.

Man kan slappe af i boblebade i det lille wellness-område eller arbejde med forskellige typer håndværk i husets mange værksteder. De udendørs faciliteter byder også på mange aktiviteter. Her kan man gå på opdagelse i forskellige former for vandaktiviteter som kajak, padling eller svømning i det nærliggende havnebad.

Generationernes Hus

  • Brabrand Boligforening har 40 ungdomsboliger og 40 familieboliger i Generationernes Hus.
  • Ungdomsboligerne er klar til indflytning i august 2020 og lejes ud via Kollegiekontoret.
  • Familieboligerne forventes indflytningsklar i oktober 2020. Disse boliger lejes ud via Aarhus Bolig.
  • Til familieboligerne gives der fortrin til familier med hjemmeboende børn under 18 år.Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt