Fornem pris til Fælleslejligheden på Jettesvej

Et socialt bofællesskab i Gellerup for borgere, der slås med psykiske vanskeligheder, har modtaget Den Flyvende Gris 2021

Gennem mere end 17 år har en fireværelses stuelejlighed på Jettesvej i Gellerupparken dannet rammen om en hel særlig indsats, der tager hånd om en gruppe borgere, der alle er mindst dobbelt diagnosticerede. I starten af november modtog medarbejderne ”Den Flyvende Gris”, en pris, der siden 2012 er blevet uddelt af Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering.

Det var nogle glade prismodtagere, Skræppebladet mødte, da vi kiggede forbi Jettesvej for at høre, hvad det er, fællesskabet gør så godt, at den bliver berømmet.

Lissi Jensen, Zamzam Ali og Allan Friis og Fælleslejlighedens to pædagogstuderende Pernille Lyrum Sørensen og Philip Elenius Haagh hilser fra altanen.

Indenfor tager Allan Friis glad imod. Han har været med siden starten i 2004, da Fælleslejligheden var et satspulje­projekt med bostøtte. Lissi Jensen kom med ombord i 2009, og Zamzam Ali har været der de sidste 10 år.
Selv om de kun er tre personaler og et par pædagogstuderende, så er Fælleslejligheden åben seks dage om ugen. Den er kun lukket lørdag.

”Nogle dage har vi åbent om formiddagen, andre dage længe om aftenen. Søndagen er her åbent fra formiddag til hen på eftermiddagen,” fortæller Allan Friis og siger, at det kun kan lade sig gøre, fordi borgerne langt hen ad vejen er selvkørende og med til at tage hånd om hinanden.

I perioder har borgerne også mulighed for at anvende Fælleslejligheden, når medarbejderne ikke er til stede.

Lissi Jensen overtager ordet og fortæller, at fokus er på at styrke fællesskabet, og at borgerne tager et medejerskab for at skabe en tryg social ramme, som giver den enkelte mulighed for at have et sted at høre til.
”Det handler om at skabe et fundament i hverdagen, hvor basale behov skal være opfyldt.”

Gedigent rehabiliteringsarbejde

”Dommerkomiteen har i år valgt at lægge vægt på et eksempel på godt gedigent recovery­orienteret rehabiliterings­arbej­de, som ikke kræver en stor økonomi eller en masse medarbejderressourcer. Et lille – simpelt i ordets bedste forstand – tilbud placeret midt i lokalmiljøet eller efterhånden snarere integreret i lokalmiljøet, som samarbejder med borgere, derudover at langt de fleste har en anden etnisk baggrund end dansk, også slås med både svære psykiske vanskeligheder, ofte i følge med sociale og fysiske problemer og et forbrug af rusmidler.”
Sådan lød ordene i næstformand i Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering Tonie Rasmussens pristale, da ”Den Flyvende Gris” blev overrakt.

Allan, Lissi og Zamzam er meget stolte og glade for anerkendelsen.
”Prisen betyder rigtig meget for os. Det er en flot anerkendelse af det arbejde, vi laver til dagligt og som måske ikke er så kendt, men som det giver os en kæmpe tilfredsstillelse af lave. Vi giver tit hinanden highfives, når vi går hjem. Når vi oplever at have hjulpet en borger til tage ansvar og have fokus på sig selv,” siger Allan.

Lissi afslutter sætningen med at understrege, at det handler om at tage små skridt ad gangen:
”Vi har ingen ambitioner om, at de skal flytte sig lynhurtigt. Vi ved godt, det tager tid.”

Lissi Jensen, Zamzam Ali og Allan Friis er stolte over at have bragt prisen ”Den flyvende gris” hjem til Fælleslejligheden på Jettesvej.

Fem lejligheder i Gellerup

Der er fem små lejligheder spredt rundt i Gellerupparken tilknyttet fællesskabet, men der er cirka 20 borgere, der for tiden deltager i fællesskabet på Jettesvej. Ni forskellige nationaliteter, der støtter og råder hinanden.

”Det ville blive kedeligt med kun fem borgere, så hvis vi ser, at der bor nogle i nærheden, så siger vi haps og inviterer indenfor,” siger Lissi og beskriver Fælleslejligheden som en platform for socialt samvær.

Nogle af borgerne er tidligere brugere, der er kommet sig og flyttet i bolig andre steder i byen, men de kommer ofte på besøg. I fællesskabet kan de få et måltid mad, som der afhængigt af dagsformen er mulighed for at hjælpe med at lave. Og i et værelse kan der også laves fitness på et par maskiner og tilgås internettet.

”Nogle oplever det lidt som at have en familie, hvilket mange ikke har. Andre kalder stedet en ungdomsklub for voksne. Her kan de få hjælp med breve, men de kan også få vasket tøj, og så kan de tage et bad og opleve wellness i vores badekar,” fortæller Zamzam.

Corona-alternativ

Selv om Fælleslejligheden sidste sommer blev ramt af coronanedlukning, så holdt det ikke borgerne fra at mødes. I stedet rykkede man udenfor på bænkene og satte borde og stole op.

”Det blev rigtigt hyggeligt, fordi at naboerne også kom forbi og snakkede, og endte i foråret med, at borgerne nærmest kom med til studentergilde, da en ung nabo fik hue på,” fortæller Lissi og siger, at humor er noget af det, som bruges til at vende trælse situationer.
”Vi kan godt lide at drille hinanden. Og gennem alle årene har vi aldrig oplevet nogen større konflikter.”

Medarbejdere i Fælleslejligheden de­di­­­­­kerer Den Flyvende Gris 2021 til de borgere, der gennem årene har været med på rejsen. At Fælleslejligheden fik prisen, har de alle en stor andel i.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2021-08 December

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2021-08 December side 8
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2021-08 December

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data