Der er penge at spare ved at bruge høkasse
I disse tider med høje el-priser har en familie på seks taget en gammel metode op
af Anna Norling Svane
I sommer begyndte artiklerne om de stigende elpriser at dukke op. Vi er en familie på seks, så derfor er det vigtigt for os at spare, hvor vi kan. Jeg huskede, at jeg i starten af 10’erne læste om høkassen, der fik en renæssance dengang på grund af miljøtænkning, og derfor fik jeg endelig taget mig sammen til at lave min egen.
Høkassen blev sidst brugt i husholdningen i besættelsestidens energikrise. Husmødre havde kun lidt brændsel, så derfor fandt de andre måder at varme maden på. De tog en trækasse og lagde hø i, som isolerer, satte derefter deres gryderetter i den, så de kunne varme videre i en gammeldags termoboks. Det er præcis samme princip som en termokande, hvor vandet holdes varmt i længere tid.
Andre kender høkassen fra jul, hvor man koger grød og mælk op, pakker gryden ind i aviser og en dyne, hvor den varmer videre i nogle timer uden at brænde på.
Købes eller laves selv
Høkasser kan købes på nettet enten som en trækasse med isolering i eller lavet i stof. Men man kan også spare pengene og lave en selv. Formanden for Suhrs Højskole anbefalede i et radioprogram at bruge en termokasse, hvis man abonnerer på måltidskasser. Det vigtige er her, at den isolerer godt. Man kan også pakke gryderne direkte ind i en dyne, uden at bruge en kasse. Det kan være rart med en kasse, så gryderne står stabilt, hvis du vil bruge den ofte. Vores bruges også som køkkenbænk.
Opskrift
Her er min opskrift på en høkasse, der også er en køkkenbænk:
- Find en kasse af træ. Kig gerne på dba.dk eller Facebook Marketplace. Den skal være stor nok til at blive isoleret og også rumme den eller de gryder, du vil bruge.
- Find ud af, hvad du vil isolere med. Det kan være nok med en god dyne. Dem kan man købe billigt i steder som Ikea eller Jysk. Man kan også bruge flamingo fra en måltidskasse.
- Sørg for, at der er plads til gryden, hvis du isolerer med flamingo. Jeg skulle skære pladerne tyndere, ellers kunne mine store gryder ikke være der.
- Brug gerne en lille smule dobbeltklæbende tape til at sætte flamingoen fast med. Lad være med at bruge gaffatape, da det har en grim lugt.
- Læg en dyne ned i kassen, som du kan pakke gryderne ind i. Hvis du vil passe på dynen, kan du pakke gryden ind i et dynebetræk også.
- Læg bordskånere i bunden, som gryderne kan stå på.
- Nu kan du pakke gryderne ind – og de kan holde varmen i mange timer.
Hygiejne
Det er vigtigt, at du holder hygiejnereglerne, når du laver mad i høkasse.
Din gryderet skal op i kog – særligt, hvis du laver en ret med kød.
Retten tager oftest dobbelt så lang tid at lave, så sæt ekstra tid af.
Giv retten et opkog, inden I spiser, hvis den kommer under 60 grader.
Hvad kan man lave i en høkasse?
Jeg har indtil videre lavet retterne dahl, svampe-bourguinon, risengrød, blomkålssuppe, kartoffel- og porresuppe, chili sin carne og kogte kartofler og har sparet en god portion el ved det.
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2022-07 November