Der er penge at spare ved at bruge høkasse

I disse tider med høje el-priser har en familie på seks taget en gammel metode op

I sommer begyndte artiklerne om de stigende elpriser at dukke op. Vi er en familie på seks, så derfor er det vigtigt for os at spare, hvor vi kan. Jeg huskede, at jeg i starten af 10’erne læste om høkassen, der fik en renæssance dengang på grund af miljøtænkning, og derfor fik jeg endelig taget mig sammen til at lave min egen.

Høkassen blev sidst brugt i husholdningen i besættelsestidens energikrise. Husmødre havde kun lidt brændsel, så derfor fandt de andre måder at varme maden på. De tog en trækasse og lagde hø i, som isolerer, satte derefter deres gryderetter i den, så de kunne varme videre i en gammeldags termoboks. Det er præcis samme princip som en termokande, hvor vandet holdes varmt i længere tid.

Andre kender høkassen fra jul, hvor man koger grød og mælk op, pakker gryden ind i aviser og en dyne, hvor den varmer videre i nogle timer uden at brænde på.

Købes eller laves selv

Høkasser kan købes på nettet enten som en trækasse med isolering i eller lavet i stof. Men man kan også spare pengene og lave en selv. Formanden for Suhrs Højskole anbefalede i et radioprogram at bruge en termokasse, hvis man abonnerer på måltidskasser. Det vigtige er her, at den isolerer godt. Man kan også pakke gryderne direkte ind i en dyne, uden at bruge en kasse. Det kan være rart med en kasse, så gryderne står stabilt, hvis du vil bruge den ofte. Vores bruges også som køkkenbænk.

Opskrift

Her er min opskrift på en høkasse, der også er en køkkenbænk:

  • Find en kasse af træ. Kig gerne på dba.dk eller Facebook Marketplace. Den skal være stor nok til at blive isoleret og også rumme den eller de gryder, du vil bruge.
  • Find ud af, hvad du vil isolere med. Det kan være nok med en god dyne. Dem kan man købe billigt i steder som Ikea eller Jysk. Man kan også bruge flamingo fra en måltidskasse.
  • Sørg for, at der er plads til gryden, hvis du isolerer med flamingo. Jeg skulle skære pladerne tyndere, ellers kunne mine store gryder ikke være der.
  • Brug gerne en lille smule dobbeltklæbende tape til at sætte flamingoen fast med. Lad være med at bruge gaffatape, da det har en grim lugt.
  • Læg en dyne ned i kassen, som du kan pakke gryderne ind i. Hvis du vil passe på dynen, kan du pakke gryden ind i et dynebetræk også.
  • Læg bordskånere i bunden, som gryderne kan stå på.
  • Nu kan du pakke gryderne ind – og de kan holde varmen i mange timer.

Hygiejne

Det er vigtigt, at du holder hygiejnereglerne, når du laver mad i høkasse.
Din gryderet skal op i kog – særligt, hvis du laver en ret med kød.
Retten tager oftest dobbelt så lang tid at lave, så sæt ekstra tid af.
Giv retten et opkog, inden I spiser, hvis den kommer under 60 grader.

Hvad kan man lave i en høkasse?

Jeg har indtil videre lavet retterne dahl, svampe-bourguinon, risengrød, blomkålssuppe, kartoffel- og porresuppe, chili sin carne og kogte kartofler og har sparet en god portion el ved det.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2022-07 November

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2022-07 November side 4
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2022-07 November

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data