Alle må gøre en indsats for at spare på energien

Medierne er i øjeblikket fyldt med historier om prisstigninger på madvarer, el, varme og meget andet

Inflationen har bidt sig fast, og energi risikerer at blive en mangelvare, når vinteren kommer. Regeringen opfordrer derfor alle til at spare, hvor spares kan.
I sensommeren har elprisen nået niveauer, vi ikke har set magen til de seneste 12 år. Det har skabt stor usikkerhed, og hvor elregningen hidtil hverken har fyldt i bevidstheden eller budgettet, er mange pludselig begyndt at interessere sig for både kroner og kilowatt.
Gode råd til at spare på forbruget er i høj kurs, vi har derfor fundet en række gode råd til, hvordan du kan spare på elforbruget i din husstand.


TØJVASK

 • Fyld vaskemaskinen, så kan du typisk spare én vask om ugen.
 • Drop forvasken. Gennemsnitligt sparer du 20 % af elforbruget på vask med dette råd.
 • Vask ved lavest mulige temperatur. Vask ved 40 grader i stedet for 60.
 • Undlad at vaske ved 90 grader, tøjet kan sagtens blive rent ved 60 grader. Sænker du temperaturen, kan du spare 35-40 % på el brugt til tøjvask.
 • Udskift din gamle vaskemaskine eller tørretumbler hvis muligt.
 • Brug tørretumbler så lidt som muligt. Den bruger rigtig meget strøm.


BELYSNING

 • Tænd kun lys der, hvor I opholder jer.
 • Brug LED-pærer.
 • Indstil din udendørs-belysning, så den kun er tændt, når du har brug for det. Brug evt. tænd/sluk-ur til at indstille det tidsrum, hvor lyset skal være tændt.
 • Brug en elspareskinne, og spar på standby-strøm.


SPILLEKONSOLLER

 • Sluk for din PlayStation eller Nintendo, når den ikke bruges. Konsoller bruger meget strøm, når de står på standby.
 • Vælg det rigtige tv. Jo større tv, jo større strømforbrug. Har du et gammelt tv, kan det formentlig godt svare sig at skifte det ud med en energibesparende model.


KØKKEN

 • Brug mindre vand, når du koger. Jo mere vand, der er i gryden, jo mere strøm skal der bruges.
 • Brug mikrobølgeovn, brødrister eller komfur fremfor ovnen. En brødrister bruger ca. en tiendedel af en ovn.
 • Fyld ovnen op, så kan du spare op til 60 %.
 • Brug en termokande til at holde kaffen varm – i stedet for kaffemaskinen. Termokanden bruger ingen strøm.
 • Udskift gamle hårde hvidevarer og køkkenmaskiner til energibesparende modeller hvis muligt.

Acontobeløbet til el sættes op

Siden 2016 har Brabrand Boligforening haft stort fokus på at sænke energiforbruget på tværs af alle afdelinger. Det har boligforeningen gjort ved, at der løbende er investeret i energibesparende løsninger til belysning, ventilation og varmestyring. Derudover er der etableret overvågning af alle energimålere, så vi løbende kan følge energiforbruget i afdelingerne og handle proaktivt, hvis der opstår fejl i de tekniske installationer.
Det er tiltag, der har reduceret energiforbruget betragteligt, men de aktuelle prisstigninger gør alligevel et stort indhug i de fleste budgetter.
For at være sikker på, at der er sat penge nok af, har vi i Brabrand Boligforening været nødt til at sætte acontobeløbet op med 20 procent i den kommende forbrugsperiode for de beboere, der afregner el hos os.
Vi forventer desværre, at der kommer yderligere prisstigninger på el, og vi anbefaler derfor, at alle, der har mulighed for det, sætter acontobeløbet yderligere op.


Ole har styr på forbrug og besparelser

I mange afdelinger er de stigende elpriser på dagsordenen på efterårets afdelingsmøder. Men i Sonnesgården har bestyrelsesmedlem Ole Møller i mange år haft fokus på energibesparelser og forbrug i afdelingen

For mere end 10 år siden blev der nedsat et energiudvalg for blandt andet at undersøge mulighederne for etablering af solceller på afdelingens tag. Siden har udvalgets opgave primært bestået i at holde øje med afdelingens varmestyring, centralvarme, varmt vand og vandforbrug.
”Vi begyndte at holde øje med energiforbruget til at producere vores varme vand. Vi kunne i kraft af konstant overvågning konstatere, at vores varmeveksler led af forkalkning og brugte alt for meget energi til produktion af det varme vand. Udskiftning til nyt gav os herefter optimal funktion,” fortæller Ole Møller.
Han er i løbende dialog med Brabrand Boligforenings økonomiafdeling og Morten Arenkiel, der er boligforeningens energikonsulent. Sammen har de fundet en del besparelser.
”Vi har for eksempel fremskyndet udskiftningen af de store motorer i ventilationsanlæggene i afdelingen, og det har medført en årlig besparelse på omkring 20.000 kilowatt-timer. Det har reduceret afdelingens samlede elforbrug med over 30 procent,” fortæller Ole Møller.
Et andet eksempel er udskiftning af alle afdelingens elpærer til LED-belysning. Udgiften til denne manøvre tjente sig ind i løbet af 2,8 år i sparede kilowatt-timer.

Oles råd: Få tjek på temperaturen

Ole Møller hjælper også gerne med vejledning til sine naboer, og hans råd spænder bredt: lige fra de teknisk avancerede om varmeindstilling til de mere lavpraktiske som at sætte vandflasker i køleskabet i stedet for at lade den kolde hane løbe og hælde kaffen på en termokande fremfor at lade kaffemaskinen stå tændt.
Aktuelt kigger energiudvalget i Sonnesgården på at sænke temperaturen i fælleslokalerne, da selv en enkelt grad ifølge Ole Møller kan gøre en stor økonomisk forskel.
Og hvis andre afdelinger ønsker at følge Sonnesgårdens eksempel, anbefaler han netop, at de kigger på varmeforbrug, da der kan være mange penge at spare, og det samme gælder det varme vand. Ole Møller råder derfor til at sikre, at afdelingens centralvarmeanlæg kører optimalt.


Derfor stiger prisen på el:

 • Rusland har skåret ned på mængden af gas til Europa, hvilket har fået gasprisen til at stige. Det betyder, at prisen på strøm fra kraftværkerne i Europa, der bruger naturgas, stiger.
 • Når vi ikke producerer nok strøm herhjemme, må vi hente strøm fra f.eks. norske vandkraftværker. Men mangel på vand i de norske vandreservoirer har også bidraget til højere elpriser.
 • Langvarig tørke i Sydeuropa har betydet, at der bliver produceret væsentligt mindre vandkraft. Disse lande må derfor trække på andre energikilder, og det presser elprisen op.
 • Danske kraftværker bruger træpiller eller træflis til at producere strøm, og prisen på disse råvarer er steget på grund af krigen i Ukraine. Det betyder højere elpriser.

Kilde: NRGI

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2022-06 Oktober

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

 • Øv - ikke god
 • Nogenlunde
 • OK
 • Cool - god artikel
 • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2022-06 Oktober side 12-13
i sektionen Foreningen

forsiden af magasinet 2022-06 Oktober

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data