Forbrugsopgørelsen glæder nogle og ærgrer andre

Tekst Mette Sejthen, kommunikationsmedarbejder i Brabrand Boligforening

Sidste år ved denne tid fik mange af vores beboere en positiv over­raskelse, da de modtog forbrugsopgørelsen

En del fik nemlig penge tilbage, særligt for varme. Det skyldtes, at Affald Varme ekstraordinært sænkede prisen som følge af et overskud i 2018, og at de fik medhold ved Landsskatteretten i en ca. 20 år gammel skattesag.

Men i år ser det anderledes ud, da varmeregningen igen er steget. Prisen nåede i foråret tilbage på det oprindelige niveau set i forhold til prisfaldet i 2019. Det har medført en stigning på ca. 21 procent, og det kan desværre ses på regningen.

Anderledes positivt ser det ud, når det gælder elregnskabet, da elprisen er faldet en del gennem de seneste år grundet et generelt prisfald på elmarkedet.
Priserne på vand ligger meget stabilt sammenlignet med tidligere år. Der er dog nogle beboere, som har fået en stor efterregning på netop vand. I langt de flestes tilfælde skyldes det et toilet, der løber, eller en vandhane, der drypper, og som det altså godt kan betale sig at få repareret.

Spar penge på dit vandforbrug
Forbruget af vand er nok det, vi tænker mindst over i vores husholdning, men her kan der være mange penge at spare. Du kan med meget små justeringer sænke dit forbrug af vand:

• Tag korte bade. Beregninger fra Energistyrelsen viser, at en familie kan spare knap 2.000 kr. om året ved at afkorte den samlede badetid med 10 minutter om dagen.
  • Luk for vandet, når du børster tænder.
  • Fyld vaske- og opvaskemaskine helt op.
  • Sørg for, at vandhaner og toiletter ikke løber, og kontakt servicelederen, hvis de gør. Ifølge Energistyrelsen kan et toilet, der løber, bruge mellem 275 og 550 liter vand i døgnet, og det kan koste over 13.000 kr. om året.
  • Bor du i rækkehus, kan du med fordel vande blomster og have med opsamlet regnvand.

Spar penge på dit varmeforbrug
Når det gælder dit varmeforbrug, kan du gøre følgende:

• Hold en ens rumtemperatur i boligen: Hold den samme temperatur i de rum, der støder op til hinanden, og hvor døren ikke er lukket.
  • Overvej, om du kan sænke temperaturen: Du bør overveje, om du kan leve med en lavere temperatur i din bolig. Normalt siger man, at 21 grader er passende i opholdsrum.
  • Hold varmen konstant: Du bør undgå, at temperaturen svinger for meget. Sluk ikke for varmen, når du sover. Det kræver mere af din varmekilde at opvarme et koldt rum, fordi du har haft slukket for varmen, end blot at holde en konstant temperatur.

Spar penge på dit el­­forbrug
Elektriske apparater og installationer fylder stadig mere i vores hjem og kan være dyre i drift. Her har vi samlet en række gode råd til, hvordan du kan reducere dit elforbrug.

• Skift dine glødepærer ud med LED-pærer. De er dyrere i indkøb, men til gengæld holder de i meget længere tid og bruger mindre energi.
  • Fyld vaske- og opvaskemaskine helt op, før du sætter dem i gang.
  • Undgå, at tv, computer og musikanlæg står standby og bruger strøm. Du kan for eksempel købe en elspareskinne, som selv slukker for strømmen, når der bruges under 20 W, eller når apparaterne er på standby.

De beboere, der betaler gennem boligforeningen, kan følge deres forbrug under ”Min side” på bbbo.dk. Viser der sig pludselig store udsving i forbruget af varme eller vand, kan det tyde på, at en radiator producerer for meget varme, eller at vandet i dit toilet løber. Det er derfor altid en god idé at holde øje med forbruget.
Kontakt servicecenteret eller Brabrand Boligforenings økonomiafdeling, hvis du har brug for yderligere råd og vejledning.