Ekstra høje forbrugs­regninger i vente

Efteråret og vinteren er normalt dyre måneder, når det gælder forbruget af el og varme, men det seneste år har det desværre været ekstra dyrt at tænde lyset og skrue op for radiatoren

I de forbrugsopgørelser, økonomiafdelingen i øjeblikket sender ud til alle beboere for perioden 1. juli 2020 til 30. juni 2021, er forbruget rekordhøjt. Forude venter også store regninger for energiforbruget, da el- og varmepriserne har ramt rekordhøje niveauer, og der er ikke udsigt til, at det ændrer sig foreløbig. Herhjemme advarer energiselskaberne derfor om ’et vinterhalvår med ekstraordinært høje priser på det danske el-marked’.

Det billede genkender medarbejderne i boligforeningens økonomiafdeling. I Havnehusene er prisen på varme for eksempel steget med 20,3 % det seneste år.
Udover prisstigningen er der konstateret en stigning i lejeres forbrug.
De højere regninger skyldes, at fyringssæsonen har været 4 % koldere end et normalt år, og rigtig mange har været mere hjemme under corona­nedlukningen og derfor brugt væsentlig mere vand, varme og el. Men stigende priser på energi i hele EU er også en del af forklaringen.

Flere faktorer spiller ind

Ifølge Dansk Energi så er der flere ting, der gør, at priserne i Europa er steget betydeligt de seneste 12 måneder. Der er kommet gang i økonomien, så vi bruger mere energi. Det har regnet mindre i Norge end normalt, så vi har fået mindre vandkraft derfra. Derudover er gaspriserne i Europa steget markant, så det er cirka seks gange dyrere end for 12 måneder siden, samtidig er elpriserne også kun gået en vej, og det er op.
Som forbruger har du dog selv indflydelse på dit forbrug. Derfor har vi samlet en række gode råd til at sænke forbruget:

Spar penge på dit varmeforbrug

  1. Hold en ens rumtemperatur i boligen: Hold den samme temperatur i de rum, der støder op til hinanden, og hvor døren ikke er lukket.
  2. Overvej, om du kan sænke temperaturen: Du bør overveje, om du kan leve med en lavere temperatur i din bolig. Normalt siger man, at 21 grader er passende i opholdsrum.
  3. Hold varmen konstant: Du bør undgå, at temperaturen svinger for meget. Sluk ikke for varmen, når du sover. Det kræver mere af din varmekilde at opvarme et koldt rum, fordi du har haft slukket for varmen, end blot at holde en konstant temperatur.

Spar penge på dit vandforbrug

Forbruget af vand er nok det, vi tænker mindst over i vores husholdning, men her kan der være mange penge at spare. Du kan med meget små justeringer sænke dit forbrug af vand.
Tag korte bade: Beregninger fra Energistyrelsen viser, at en familie kan spare knap 2.000 kr. om året ved at afkorte den samlede badetid med 10 minutter om dagen.

  1. Luk for vandet, når du børster tænder.
  2. Fyld vaske- og opvaskemaskine helt op.
  3. Sørg for, at vandhaner og toiletter ikke løber – og kontakt service­lederen, hvis de gør. Ifølge Energi­styrelsen kan et toilet, der løber, gennemsnitligt bruge mellem 275 og 550 liter vand i døgnet og koste op til ca. 13.740 kr. om året. I Brabrand Boligforening har der været enkelte tilfælde, hvor dette beløb har været mere end 50.000 kr.
  4. Bor du i hus, kan du med fordel vande blomster og have med opsamlet regnvand.

Spar penge på dit elforbrug

Elektriske apparater og installationer fylder stadig mere i vores hjem og kan være dyre i drift. Her har vi samlet en række gode råd til, hvordan du kan reducere dit elforbrug.

  1. Skift dine glødepærer ud med LED-pærer. De er dyrere i indkøb, men til gengæld holder de i meget længere tid og bruger mindre energi.
  2. Fyld vaske- og opvaskemaskine helt op, før du sætter dem i gang.
  3. Undgå, at tv, computer og musikanlæg står på standby og bruger strøm. Du kan for eksempel købe en elspareskinne, som selv slukker for strømmen, når der bruges under 20W, eller når apparaterne er på standby.

De beboere, der betaler aconto, kan følge deres forbrug på Min side på bbbo.dk. Viser der sig pludselig store udsving i forbruget af varme eller vand, kan det tyde på, at en radiator producerer for meget varme, eller at vandet i dit toilet løber. Det er derfor altid en god idé at holde øje med forbruget.

Kontakt servicecenteret eller Brabrand Boligforenings økonomiafdeling, hvis du har brug for yderligere råd og vejledning.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2021-07 November

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2021-07 November side 14
i sektionen Foreningen

forsiden af magasinet 2021-07 November

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data