Forældre er bekymrede over planerne om fusion af Sødalskolen og Ellehøjskolen
Frygter segregering og sociale problemer
tekst og Elsebeth Frederiksen
Aarhus Kommune møder stærk modstand fra forældre til elever på Sødalskolen efter annonceringen af en mulig fusion med Ellehøjskolen. Beskeden kom via en pressemeddelse fra Børn og Unge den 15. august.
Beslutningen, som kommunen begrunder med et dramatisk fald i elevtal, møder hård kritik fra forældre, der frygter, at deres børn bliver ofre for en politisk beslutning, der vil forværre de sociale problemer og skade børnenes uddannelsesmuligheder.
Faldende elevtal tvinger kommunen til handling
Ifølge rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom, er fusionen nødvendig for at sikre et tilstrækkeligt elevgrundlag, som kan opretholde en høj kvalitet i undervisningen. Statistikker viser, at Sødalskolen har set sit elevtal falde fra 241 til 219 elever, mens Ellehøjskolen har oplevet et tilsvarende fald fra 224 til 209 elever. Disse tal overstiger tidligere prognoser, og kommunen forventer, at tendensen vil fortsætte.
”Det er en stor og alvorlig ting at fusionere to skoler. Det har betydning for mange medarbejdere, forældre og elever, og derfor er det heller ikke en nem beslutning at træffe. Men det er en nødvendig beslutning,” udtaler Thomas Medom i en pressemeddelelse fra Børn og Unge.
Planen indebærer, at elever og medarbejdere fra Sødalskolen flyttes til den nye skole på Karen Blixens Boulevard, der forventes at stå klar til næste skoleår. Indtil da vil undervisningen fortsætte på begge skoler. Kommunen ser den nye skole som en mulighed for at skabe bedre læringsmiljøer med moderne faciliteter, men denne vision deles ikke af alle.
Forældrene protesterer: ”Det er en skammelig beslutning”
Forældrene til elever på Sødalskolen ser situationen i et andet lys. Mange mener, at fusionen vil føre til en endnu større koncentration af socialt udsatte børn, hvilket vil skabe store udfordringer for den nye skole.
Peter Saxtrup Nielsen, en forælder fra Sødalskolen, udtalte sin frustration til TV2 Østjylland før et informationsmøde på skolen:
”Jeg synes, man lærer børn, at de er fattige, hvis man sender alle de folk, der ikke har så mange penge, sammen. Det er ikke meningen med det danske folkeskolesystem, og jeg synes, det er skammeligt.”
Peter Saxtrup Nielsen havde medbragt en underskriftindsamling imod fusionen og udtrykte frygt for, at samlingen af elever fra to ressourcesvage områder vil skabe uoverskuelige problemer på den nye skole.
Forældre udtrykker frustration over, at kommunen ignorerer deres bekymringer. Bjarke Skærlund Risager, som har barn på Sødalskolen, kritiserede efter informationsmødet kommunens tilgang på Facebook:
”Mens kommunen har forsømt de to skolers problemer, har man kastet 320 millioner kr. efter en ny skole i Gellerup, som – surprise – også viser sig at få svært ved at tiltrække det nødvendige antal elever. Kommunens løsning? At samle to af landets mest marginaliserede skoler til én skole i Gellerup. Segregeringen cementeres på ny, og børnene taber igen.”
Risager og andre forældre, som Skræppebladet har talt med, mener, at kommunen burde have arbejdet på at forbedre de eksisterende skoler og skabe mere socialt blandede skoledistrikter i stedet for at sammenlægge to skoler, der allerede kæmper med mange af de samme udfordringer. Mange peger på, at løsningen burde være at integrere disse skoler med mere ressourcestærke skoler i andre dele af Aarhus, men frygter, at der ikke findes politisk vilje til en sådan løsning.
Kommunen fastholder fusion som bedste løsning
På trods af protesterne fastholder rådmand Thomas Medom, at fusionen er den mest bæredygtige løsning for skolerne. Han anerkender dog, at det er en vanskelig beslutning, og at der er stærke følelser involveret.
”Jeg forstår godt, at der er bekymring. Det med at fusionere skoler er ikke nemt. Men vi har andre skoler i vestbyen, der er proppet til sidste kvadratmeter, så den mulighed, vi har haft, er at samle de to skoler, hvor der er mest ledig plads,” udtaler Medom.
Medom fremhæver, at den nye skole på Karen Blixens Boulevard vil tilbyde moderne faciliteter og spændende muligheder for projektbaseret læring, som vil kunne gavne børnene i det lange løb. Han erkender dog, at skolen vil have en høj andel af tosprogede elever, men mener, at dette kan håndteres gennem en skolehenvisningspolitik, der sikrer, at maksimum 20 procent af eleverne på en årgang har sprogvanskeligheder.
Fremtiden for fusionen
Mens kommunen forbereder fusionen som en del af budgetaftalen for 2025, er forældrene fast besluttede på at kæmpe videre. Den endelige beslutning vil først blive truffet af byrådet efter en offentlig høring.
Frygter segregering og sociale problemer
Hvad er det nu lige “segregering” betyder?
- “opdeling i adskilte enheder, fx opdeling af et samfunds indbyggere i etniske, religiøse eller sociale grupperinger” (sproget.dk om segregering)
- “tvungen eller frivillig opdeling af et samfunds indbyggere i fysisk adskilte grupper efter etniske, religiøse eller sociale forhold” (sproget.dk om segregation)
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2024-04 September